Neja Zupan

Kateri način prehranjevanja vam prinaša spodaj naštete koristi?

piše: Neja Zupan
22. junij 2015    303 ogledov

1. Zdravilo za zdravstvene težave: En izmed temeljev zdravja je pravilna prehrana: kombinacija hranilnih snovi, njihovih lastnosti in začim je zdravilo za vse zdravstvene težave.

2. Daljša življenjska doba: uravnovešene energije v telesu pomagajo telesu in umu, da delujeta najbolje. Uravnovešene energije v telesu pomagajo, da se tvorijo zdrave celice in zdravo delujejo celo svojo življenjsko dobo. To pomaga k zdravju celega telesa.

3. Zdrava telesna teža: Veliko siet telesu vzame hranljive snovi in ga opustoši življenjske energije. Pravilna hrana, ki podpira telo, pa mu daje hranilne snovi in odstranjuje toksine. Na tak način človek zgradi telesno težo, ki je prava zanj/zanjo. Tisti, ki potrebujejo zgubiti težo, jo zgubijo, tisti, ki jo želijo pridobiti jo pridobijo, ostali pa jo ohranijo.

4. Več energije: Funkcija prebavnega sistema je pridobivanje energije iz hrane za vzdrževanje delovanja telesa in funkcij v telesu. Prvi učinek zaužite hrane se kaže v prebavnem sistemu. Če hrana povzroča težo in utrujenost, spahovanje in vetrove, potem telo energijo zgublja in ne pridobiva. Primerna hrana je zato lahko prebavljiva, zagotavlja dober pretok energije po telesu in energijouravnovesi po celem telesu. Po hrani se počutimo vitalni in polni življenjske energije. 

5. Izboljšane funkcije telesa: Ko jemo glede na dejanske potrebe telesa, potem telo deluje optimalno. Tako telo ničesar ne zavrže in ne shranjuje v maščobo. Zato se umiri živčni sistem in krvožilni sistem (tlak, srce, žile). Hrana podpre cirkulacijo in izločanje vode. Limfa lažje odstranjuje strupe iz sistema. Delovanje imunskega sistema je učinkovito. Zato je človek čustveno bolj miren in možgani (um) deluje bolj učinkovito.

6. Podpora telesnim potrebam: Hrana je osnovana na 6 okusih: slano, sladko, kislo, pekoče, trpko, grenko ter 6 kvalitetah hrane: maščobna/brezmaščobna, hladna/topla, težka/lahka. Če so vse kvalitete in okusi združeni v enem obroku, potem vzdržujemo ravnovesje v celotnem telesu. Lahko pa glede na potrebe inbolezenske težave sestavimo takšen jedilnik, da bomo telo uravnovesili. 

7. Dvig prebavnega ognja: Če ima naš prebavni sistem majhen ogenj, potem ne uspe odstraniti toksinov, ker ne zmore prebaviti hrane. Dobra hrana podpre dvig prebavnega ognja, kar se odraža v sposobnosti odstranjevanja strupov iz telesa in splošnem zdravju. 


To so značilnosti Ayurvedske hrane. Ayurvedska hrana nima strogih pravil. Če sledimo potrebam telesa po 6 okusih in 6 značilnostih, zadovoljimo vse potrebe telesa in ustvarjamo ravnovesje, ki ima za posledico zdravje in notranji mir. 
 

 

Vir: http://www.bisernica.si/veliki-mojster-ayurvede-v-sloveniji/
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...