Miran Peterman

Moja sprememba

11. julij 2015    186 ogledov

Sprememba v življenju se ne zgodi čez noč. Prav tako moramo razumeti, da to ni dogodek, obisk delavnice, seminarja, podobno kot čudežna tabletka za hujšanje, ki jo vztrajno iščemo že desetletja. Čeprav seveda te stvari tudi pomagajo.

Sprememba je obratna pot, po kateri smo prišli v težko situacijo, v situacijo, ki nam ni všeč. Kako se je sploh to zgodilo? Majhne stvari, ki se nam niso zdele pomembne: “Pa saj imam še čas, pa zdaj ni pravi čas, pa zdaj nimam časa zase, kdo pa še to dela, enkrat bom že, to pa lahko še počaka, to pa res ni pomembno, zdaj imam druge prioritete …”. Takšni in podobni izgovori, da nismo delali tistega, kar je prav, ampak tisto, kar nam je bilo všeč, udobno in ugodno in nam je dalo trenutne rezultate in potem smo tukaj, kjer smo. 

Kako si predstavljaš boljše življenje? Kaj te blokira, da se ne spraviš v akcijo? Velikokrat imamo napačne predstave, kaj vse bo potrebno, da bomo nekaj spremenili, in se zato tega sploh ne lotimo. Gora se nam zdi previsoka in se sploh ne odpravimo na pot. Spremembo oz. želeni rezultat vse prevečkrat povezujemo s prevelikim odrekanjem, drastično spremembo, ki je ne bomo zmogli, žrtvovanjem, odpovedovanjem se nam prijetnih stvari. In potem se raje sprijaznimo, na dan pridemo z zgodbo, zakaj to ni za nas, zakaj je pravzaprav brez veze in kdo pa sploh to ima in dela. In tako ostanemo tam, kjer smo …

Kako poješ celega slona? Če ga želiš pojesti naenkrat, se zagotovo zadaviš! In tega se vsi bojimo. Če pa se ga lotiš korak za korakom, en obrok naenkrat, lahko poješ celega. Moraš pa še vedeti, da ima slon omejen rok uporabe, kar pomeni, da če odlašaš in se ga nameravaš lotiti šele čez pol leta, takrat ne bo več užiten. 

Enako je z našimi cilji in dobrimi nameni. Imajo omejen rok trajanja! To ne pomeni, da se pokvarijo, ampak da energija, ki nas podpira, izgine, izgubimo moment. In potem čez nekaj časa prazni gledamo, kam je šel ves navdih, in se čudimo, zakaj nas je minilo …

Kako se torej lotiti spreminjanja? Korak za korakom! Slona je treba razkosati na 'prebavljive' porcije, ne prevelike, najprej začeti z lažjimi deli in nato vedno bolj zahtevnimi. Seveda nam tukaj pridejo prav vsak nasvet, pomoč in vodstvo. Ne bojte se vprašati, ne imejte predsodkov pred tem, da najamete coacha. Vedno morate gledati na to, kaj se bo zgodilo in koliko vas bo stalo, če se NE premaknete naprej, če ostanete v istem življenju, če bo situacija enaka še nadaljnjih deset let.

Cilji in koraki morajo biti realistični in hkrati morajo biti izziv zate, sicer se ne razvijaš. In na začetku je vedno priporočljivo, da se obdaš z vsemi možnimi podpornimi elementi: prijatelji, ki te spodbujajo, literaturo in vsemi mogočimi trenerji.

Saj poznaš tisto: če imaš za seboj požar, z leve strani te lovijo levi, na desni pa je močvirje s krokodili, nimaš veliko izbire in tečeš samo naprej in se ne oziraš ne levo ne desno. In takšno situacijo si moraš ustvariti in ti zagotovo uspe. 

Če imaš samo eno izbiro in ta je, da ti mora uspeti, ti bo zagotovo uspelo. In verjemi mi, to je najboljša izbira! 

Sprememba zahteva čas, trening, disciplino in motivacijo. Same besede, ki jih ne povezujemo z zabavo in užitkom. Ne še! Spomni pa se na zadovoljstvo, ki ga utrujen/-a občutiš po dobro oddelanem treningu. In potem veš, da ni bilo preprosto, in vendar se splača. Neprecenljivo. Novo življenje, nov pogled in nov/-a ti. Just DO it!

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...