Miran Peterman

Kaj je tvoja “mantra”?

11. avgust 2015    370 ogledov

Zjutraj se zbudiš in kaj je tisto, na kar najprej pomisliš? “Spet je nov dan. Moram iti v službo.” Ali pa: “Čudovit nov dan je pred menoj, poln novih priložnosti.” Od česa so odvisne naše misli? Od znanja? Izobrazbe? Seveda oboje lahko precej vpliva na naše misli, vendar je veliko izobraženih ljudi, ki zelo negativno gledajo na življenje, in hkrati veliko ljudi, ki niso končali nobene šole, pa se veselijo življenja. To pomeni, da to, kaj razmišljamo in kako razmišljamo, ni odvisno od našega znanja, čeprav nam tudi to lahko precej pomaga.
 

Misli oblikujejo naš pogled na življenje. In naše misli oblikuje tisto, s čimer jih hranimo. Ves čas smo bombardirani z različnimi informacijami. Uporabnimi in neuporabnimi, pozitivnimi in negativnimi. Odvisno od tega, čemu odpremo vrata. In še posebej od tega, s čim se sami bombardiramo. Informacije, sporočila, pogled na življenje.
 

Ljudje se rodimo kot nepopisana knjiga. Prvi, ki popišejo njene strani, so naši starši. Sami lahko sprejmemo njihov pogled na življenje ali pa iz kateregakoli razloga gremo popolnoma v nasprotno smer. Njihovo doživljanje življenja, denarja, odnosov, partnerstva, posla, njihova vizija nas oblikujeta in začrtata do 7. leta starosti. Kasneje se prekalimo v šoli, fakulteti, službi. Vsaka generacija ima svoj način, svoj pogled na življenje.
 

To pomeni, da v prvih letih, za nekatere so ta leta daljša, v glavnem sprejemamo in razvrščamo sporočila, največ glede na odzive, ki jih dobivamo. Če smo vedno sprejeti, pohvaljeni in nagrajeni, kadar govorimo resnico, to potem postane naša mantra. “Jaz vedno vse povem po resnici.” Kadar okolica resnice ne sprejme in imamo boljši odziv, ko povemo tisto, kar okolica želi slišati, postane 'diplomacija' naša mantra.
 

Nekatere sprejmemo, nekaterim se upiramo, raziskujemo in pridobivamo izkušnje. In oblikujemo svoje mantre. Mantre zato, ker jih zavestno ali podzavestno ponavljamo ves čas. In se jih držimo, kot da so svete.
 

Kaj je tisto, na kar najprej pomisliš, če moraš dokončati: “Življenje je ..., denar je ..., ljubezen je ...” Tisto, na kar najprej pomisliš, je tvoja mantra, je način, na katerega se odzivaš v določeni situaciji, povezani z življenjem, denarjem in ljubeznijo.
 

Z nekaterimi mantrami smo zadovoljni, nekatere nam prinašajo rezultate, za druge bi bilo najbolje, da bi se jih znebili. Ali se lahko znebimo negativne mantre? Z mantrami je tako kot z navadami. Navade se zelo težko znebiš. Kaj potem lahko narediš? Mantro ali navado moraš zamenjati! Zamenjati z boljšo, lepšo, uporabnejšo, tako, ki ti daje rezultate, ki si jih želiš.
 

Življenje je težko, življenje je borba, denar krvavo zaslužim … Na neki način je lahko v vseh teh mantrah precej resnice, vendar se moramo vprašati, ali nam te 'resnice' koristijo. Služba je dolgočasna, vendar ali imaš kakšno drugo možnost? V službo moraš iti, lahko pa jo narediš zanimivejšo in zabavnejšo. In če jo želiš narediti zabavnejšo, moraš sam postati zabaven. To pa že zahteva malo dela na sebi, na stvari moraš začeti gledati drugače. Kaj pa, če to ni možno? Zagotovo je možno najti vsaj kakšno pozitivno stvar. Če je ne moreš najti oziroma če si preveč v 'situaciji', pa prosi nekoga, da ti pomaga, da skupaj poiščeta nove oporne točke za nov način doživljanja. ”Da bi se jaz zabaval v svoji dolgočasni službi in celo užival, ni možnosti!” Poskusi in poskušaj toliko časa, da boš nekaj našel. Zagotovo je možno.
 

In naše mantre, naša prepričanja? Treba jih je nadomestiti. “Življenje je težko.” To vemo vsi, na neki način. Ko to sprejmeš, je lažje, pravijo. Ne le zaradi tega, ker drugače gledamo na iste stvari, temveč tudi zato, ker naš spremenjeni pogled na življenje začne sprožati nove pozitivne dogodke v našem življenju. Tudi šport, na primer, je težak. Pa se ogromno ljudi pri tem neskončno zabava. Zakaj se zabavajo? Zato ker vidijo rezultate, ker vidijo svoj napredek. No, pa smo že bližje. Kako lahko zastaviš svojo službo in se naučiš opazovati, da boš videl rezultate, svoj napredek v vsaki situaciji in se tega veselil. In na podlagi tega sestaviš novo mantro. Npr.: “Življenje je priložnost, življenje je igra, življenje je ples, življenje je zabava …” Karkoli že deluje za tebe!
 

In tako lahko pogledamo vse svoje mantre; na področju denarja, partnerstva, medsebojnih odnosov, uživanja življenja … Mantre, ki nas blokirajo, imenujemo tudi omejujoča prepričanja, negativni miselni vzorci, blokade. Kakorkoli že, prvi korak je, da jih razkrinkamo in odkrijemo in nato nadomestimo z ustreznejšimi.
 

Kako lahko dobimo nove mantre? Lahko jih imenujemo nove afirmacije. Prvi korak je, da začnemo drugače gledati na tisto, kar želimo spremeniti. To pomeni, da dopustimo, da je nekaj lahko tudi drugače, kot smo si do zdaj predstavljali in zagovarjali. Če smo do zdaj verjeli, da je denar težko zaslužiti, zdaj pa želimo verjeti, da je pot do denarja lahkotna, nimamo pa nobene lahkotne izkušnje, imamo težave. In nova afirmacija ne bo delovala! Najti moramo način, da začnemo drugače gledati na situacijo, ali pa poiskati nekoga, ki nam lahko situacijo osvetli oz. prikaže na nov način. Šele takrat bomo sprejeli novo možnost in si začeli prizadevati, da nova mantra nadomesti staro. Ali za to potrebujemo čas? Odvisno. Saj vsi poznamo tisto: Nemogoče naredimo takoj, čudeži pa nam vzamejo malo več časa.
 

Mantro ali afirmacije je treba ponavljati. Samo tisto, kar uporabljamo, postane del našega življenja.
 

Želim ti uspešno odkrivanje in menjavo tvojih življenjskih manter. In če potrebuješ pomoč, te vabim na brezplačni usmeritveni pogovor, kjer bova skupaj odkrila, kaj te blokira, kakšne so tvoje mantre in kako jih zamenjati. Prijaviš se tukaj: http://www.miranpeterman.com/zivljenjski-trener-pogovor/

Vir: http://www.miranpeterman.com/
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...