Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

5 velikih iluzij, ki nas zasužnjujejo

28. september 2015    6825 ogledov

Če želiš biti resnično svoboden/-na, moraš najprej prepoznati vsakodnevne iluzije, ki so vtisnjene globoko vate in v tvoje dojemanje sveta.

Svet ni več to, kar je bil pred 5.000 leti, in biti rojen v današnjem svetu je popolnoma drugače kot takrat, ko so te po rojstvu oprali v reki, te vzgajali v naravi in te učili nabiralništva in lovljenja. Danes se rodiš, pripišejo ti matično številko, podelijo rojstni list in živiš v svetu, kjer ti vsakodnevno perejo možgane tako, da se prilagajaš takšnim ali drugačnim dovoljenim družbenim normam, živiš v matrici.

Matrica, katere del si, je sestavljena iz kombinacije idej, filozofij, institucij, socialnih struktur, katerih edini namen je zatiskanje oči pred tem, kako čudovito preprosto in srečno je v resnici naše življenje. Nekateri ljudje so se tako poistovetili z matrico, da v resnici mislijo, da je to njihovo življenje.

Tukaj je seznam petih največjih iluzij, ki nas zasužnjujejo:

1. Iluzija izbire in svobode

Država, vlada in ustava ti lahko dajo pravico do svobode, vendar ali si resnično svoboden/-na? V resnici si svoboden/-na le v okvirjih, ki jih določa politični sistem.

V razmislek:

  • Ali lahko doma gojiš katerokoli rastlino za lastno uporabo in zdravljenje? Kako si potem svoboden/-na, če na svojem vrtičku ne moreš niti posaditi tega, kar si želiš?
  • Ali veš, da so ljudje zaradi vrtnarjenja šli celo v zapor, ker so pridelali preveč zelenjave?
  • Ali veš, da te v Združenih državah Amerike, najbolj svobodni in demokratični državi, lahko oglobijo, če se sprehajaš brez zgornje majice ali lulaš v naravi? Ali pa če snemaš uradnega uslužbenca?
  • Ali veš, da so vsi tvoji pogovori lahko snemani v kateremkoli trenutku in da je vsa e-pošta lahko pregledana kadarkoli? Ter da je tvoja aktivnost na internetu skrbno zabeležena in nadzorovana?

2. Politični sistem

Misliš, da je tvoj glas na volitvah resnično pomemben? Glasovi bi bili pomembni le, če bi živeli v svetu demokracije, vendar živimo v svetu oligarhije, svetu, ki ga vodijo elite. Dokaz za to je raziskava univerze Princeton, ki razkriva, da imajo ekonomske elite veliko večji vpliv na državno politiko kot velike mase ljudi. Študija je bila narejena za ZDA, vendar velja tudi za Evropo, se strinjaš?

Ko ljudje kandidirajo za predsednika, kaj misliš, kdo sponzorira njihove kampanje?  In misliš, da če nekdo sponzorira kampanjo z 10 milijoni in nato pride do predsednika s posebno željo, ta ne bo upoštevana? 

3. Izobraževalni sistem

Kako deluje šola, kaj nas nauči? Nauči nas memorirati, ponavljati namesto ustvarjati in razumevati. Redko naletimo na profesorje, ki se v okviru predpisanih snovi trudijo spodbuditi kreativno razmišljanje posameznika in njegovo razumevanje. Vsi drugi predmeti so žal zasnovani le na ponavljanju, memoriranju snovi do naslednjega testa, s katerim zaključimo semester.

Nauk, ki sledi iz vsega napisanega, je torej: pojdi v šolo, ne raziskuj preveč in ostajaj v okvirjih, memoriraj in ponavljaj, pridobi dobre ocene, diplomo, super službo.

In zdaj te vprašam: kaj imajo skupnega Oprah, Bill Gates, Tiger Woods, Simon Cowell, Walt Disney? Vsi so zelo uspešne ikone današnjega časa, milijonarji in milijarderji in nobeden od njih nima DIPLOME.

Ne pravim, da pusti šolo, daleč od tega. Le odpri oči, naredi kaj po svoje, pusti svoji duši, da vdahne kreativnost. Samo ždenje v klopeh nas ne bo naučilo, kako naj se poslušamo, ustvarjamo, razvijemo svoje talente in razvijemo svojo pristno identiteto.

4. Iskanje sreče

Iskanje sreče na moderen način je popolnoma zgrešeno, saj so naši možgani oprani z marketingom, oglaševanjem in propagando, da srečo prinesejo materialne dobrine. In ja, vem, da boste rekli, da se zavedate, da sreče ne prinesejo materialne dobrine, vendar ali se res? Opazujte se. Velikokrat se namreč izgubimo v tej podganji dirki, ne da bi se ustavili in se zavedli.

Ljubeči odnosi. Duhovnost. Narava. Meditacija. Refleksija. Samoodkrivanje in osebna rast. Samorealizacija. Življenje v sedanjem trenutku. Čustvena zrelost. To so stvari, ki nam prinašajo resnično srečo, vendar le redko slišimo o tem, če se ne gibljemo v duhovnih krogih. Globalno nas učijo, da nam dobra služba, poroka, hiša, vzgajanje otrok prinesejo srečo. Če je to res, zakaj je toliko ljudi, ki gredo po tej poti, nesrečnih? Zakaj se polovica zakonov konča z ločitvijo ali kakšno hujšo tragedijo?

Rojeni smo v plitvi družbi, ki nas uči, kako zapolniti vsako majhno luknjo z materialnimi stvarmi in odvisniško ljubeznijo, namesto da bi pogledali globoko vase in se soočili sami s seboj ter našli resnično univerzalno ljubezen.

5. Ideologije, religije in kultura

Nisi Slovenec/-ka. Nisi kristjan/-ka. Nisi poslovnež/poslovna ženska, humanitarec/-ka … Številni na vprašanje, kdo si, ponudijo takšne odgovore. Ampak kdo si v resnici, če odstraniš vse te etikete?Kdo si, če opustiš uradno identifikacijo in dovoliš, da spregovori tvoja duša?

Opusti svoja prepričanja, svojo zgodovino, svoje nasledstvo, religijo, službo, naziv, kulturo. Vse te stvari, ki si se jih naučil/-a, čeprav se ti zdi, da se trenutno odpoveduješ svoji identiteti …

Razmisli: če bi ti padel kamen na glavo in bi utrpel/-a izgubo spomina, se teh stvari ne bi spomnil/-a, vendar bi vseeno obstajal/-a, bil/-a bi v stanju popolnega bitja, sebe. Nič balasta, saj se ne bi ničesar spomnil/-a. Tvoji duši namreč ni mar za vse te oznake in naslove. Tudi vesolju in Bogu ne. To je največji trik matrice; oddaljuje nas s tem, da nas identificira. S tem nas oddaljuje od našega bistva, enosti.

Kdo sem? Ob tem vprašanju smo zmedeni, saj so nas naučili, da namesto da bi nahranili svojega duha, dodamo sebi nalepko, oznako. Tako smo poistoveteni z oznakami, da ne čutimo svojega duha. Zato meditirajte, kajti tako boste umirili um in videli prek oznak.

Osvobajanje

Ustvarjaj. Meditiraj. Raziskuj. Razglej se. Sledi svoji intuiciji. Opazuj se. Odnauči se. Postavljaj si glavno vprašanje: kdo sem? Spoznaj se. Delaj stvari, zaradi katerih se počutiš živo/-ega.

Ko se boš spoznal/-a, boš lahko videla/-a skozi tančico iluzij in takrat se boš odklopil/-a od matrice, kot Neo v filmu Matrix. Če ga še niste gledali, ga poglejte, če pa ste ga že, si ga oglejte še enkrat. Tokrat z druge perspektive. ;)

Vsak človek ima možnost videti prek iluzij in spremeniti svoj svet. Si veliko več kot lutka v rokah kapitalizma in tvoja resnična identiteta je veliko večja kot tvoj EMŠO ali naziv.

Si stična točka tega vesolja, v kateri vesolje postane samozavedno in izkusi človeško izkušnjo. Povezan/-a si z vsemi bitji, ki so bila kdaj ustvarjena. Matrica nas uspava in želi, da spimo, zato da ne bi čutili te povezave, da bi se borili drug proti drugemu in čutili razdvojenost, razliko. Ni je, vsi smo eno.

Ne pozabi, da si vsemogočen/-na!

Source: Spirit Science and Metaphysics

About the author: Steven Bancarz is the creator of ‘Spirit Science and Metaphysics’.  For more articles by him visit his website at www.spiritscienceandmetaphysics.com.  You can also find him on Twitter and YouTube.

Vir: www.spiritscienceandmetaphysics.com
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...