Založba Cangura

BIOCENTRIZEM – Kako sta življenje in zavest ključ do razumevanja resnične narave vesolja?

5. oktober 2015    468 ogledov

Izšla je svetovna uspešnica v slovenščini: BIOCENTRIZEM – Kako sta življenje in zavest ključ do razumevanja resnične narave vesolja

 

Sedem načel biocentrizma:

 

Prvo načelo biocentrizma: Kar dojemamo kot resničnost, je proces, ki zahteva našo zavest. 

 

Drugo načelo biocentrizma: Naše zunanje in notranje zaznave so neločljivo prepletene. Predstavljajo dve strani istega kovanca in ne morejo biti ločene.

Tretje načelo biocentrizma: Vedenje osnovnih delcev – v bistvu vseh delcev in predmetov – je neločljivo povezano s prisotnostjo opazovalca. V odsotnosti zavednega opazovalca delci v najboljšem primeru obstajajo zgolj v nedoločljivem stanju valovne funkcije.

Četrto načelo biocentrizma: Brez zavesti se »snov« nahaja v nedoločljivem stanju verjetnosti. Vsakršno vesolje pred pojavom zavesti je obstajalo le v stanju verjetnosti.

Peto načelo biocentrizma: Samo zgradbo vesolja lahko pojasnimo le s pomočjo biocentrizma. Vesolje je namreč fino uglašeno za podporo življenja, kar je povsem smiselno, saj življenje ustvarja vesolje in ne obratno. Vesolje je enostavno celotna časovno-prostorska logika jaza.

Šesto načelo biocentrizma: Čas ne obstaja zunaj živalske čutne zaznave. Je zgolj proces, preko katerega dojemamo spremembe v vesolju.

Sedmo načelo biocentrizma: Tako kot čas, tudi prostor ni predmet ali stvar. Je oblika našega živalskega razumevanja in ne obstaja kot neodvisna resničnost. Čas in prostor bitja nosimo s sabo, kakor želve nosijo svoj oklep. Iz tega sledi, da ne obstaja nobena neodvisna resničnost, kjer se fizični dogodki odvijajo neodvisno od življenja.

BIOCENTRIZEM – Kako sta življenje in zavest ključ do razumevanja resnične narave vesolja

 

 

Biocentrizem je delo dveh cenjenih sodobnih znanstvenikov, biologa Roberta Lanze in fizika Boba Bermana.

 

 

Ameriškega biologa Roberta Lanzo mnogi uvrščajo med vodilne znanstvenike na svetu.O njegovih uspehih so poročale skoraj vse medijske hiše po svetu, vključno s slovenski časopisi Delo, Dnevnik in Žurnal, ameriška revija Time pa ga je leta 2014 uvrstila na seznam stotih najvplivnejših ljudi na svetu.

Bob Berman pa je najbolj bran astronom na svetu. Je avtor več kot tisočih objavljenih člankov v publikacijah in revijah, kot sta Discover in Astronomy, kjer ima tudi svojo mesečno kolumno.

 

O vsebini knjige 

V knjigi tako skozi oči biologa in astronoma odklenemo kletko, v katero se je zahodna znanost nevede uspela zapreti. V njej avtorja podajata novo perspektivo: sedanje teorije o fizičnem svetu ne delujejo in ne bodo delovale, dokler ne bodo upoštevale življenja in zavesti. Knjiga predlaga, da življenje in zavest nista le zapoznel in postranski izid milijarde let mrtvih fizikalnih procesov, temveč sta povsem temeljna za razumevanje vesolja. To novo perspektivo sta poimenovala biocentrizem.

V zadnjih letih so namreč izjemna odkritja kvantne fizike zahodno filozofijo prisilila, da spremeni mnogo svojih stališč, in vrgla senco dvoma na tradicionalno fizično razlago nastanka in zgradbe vesolja.

Biocentrizem izpopolni to nastajajočo spremembo v dojemanju sveta, tako da se spopade z enim od ključnih načel zahodnega mišljenja: da lahko življenje navsezadnje skrčimo na fiziko. Namesto tega ponudi revolucionaren vidik, da je biologija tista, ki je prvotna – da življenje ustvarja vesolje in ne obratno.

Knjiga nas popelje na dozdevno neverjetno, a navsezadnje neizogibno potovanje skozi čudaško vesolje – naše lastno – in ob tem poruši vse priučene ideje o življenju, času, prostoru in celo smrti. V nas prebudi čut za nove razsežnosti in nam ponudi toliko svežih ter vznemirjajočih perspektiv, da ne bomo na svet nikdar več gledali z istimi očmi. 

Mnenja o knjigi

»Izjemen um … Čeprav sem se pogovarjal z nekaterimi najimenitnejšimi umi znanstvenega sveta, se mi vpogledi dr. Roberta Lanze v naravo zavesti zdijo nadvse originalni in razburljivi. Njegova teorija biocentrizma sovpada s starodavnimi tradicijami sveta, ki učijo, da je zavest tista, ki si zamisli, določi in postane fizični svet. Je temelj našega Bitja, znotraj katerega se udejanjata tako subjektivna kot objektivna resničnost.« – Deepak Chopra, avtor več uspešnic

»To je pogumna knjiga. Namesto da bi življenje obravnavala kot naključen spremljevalni pojav, avtorja življenje postavita v sam vrh obstoja in namena vesolja. Branje je nadvse vznemirljivo in vznemirjajoče. Čeprav se na prvi pogled predlogi biocentrizma zdijo radikalni in v nasprotju z našo intuicijo, pa z malo refleksije stvari hitro postanejo jasne in nas usmerijo na pot k boljšemu in bolj zdravorazumskemu dojemanju sveta.« – Michael Gooch, avtor uspešnice Wingtips with Spurs

» … Obenem zanimivo in truda vredno branje … Iz načina, kako se je [Lanza] odločil predstaviti svoje argumente, je razvidno, da ezoterične vede dobro razume … Njegov stil je pogovoren … In njegovo čudenje nad svetom … je hkrati nalezljivo in očarljivo.« – Midwest Book Review

 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...