Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

5 načinov, kako se rešiti okov preteklosti

piše: Erin Janus
12. oktober 2015    1507 ogledov

O, ja, preteklost lahko boli. Ampak imaš le dve možnosti: ali bežiš pred njo ali pa nanjo gledaš kot na največjo učiteljico in dovoliš, da te uči.

Težke in boleče preizkušnje so v življenju neizogibne. Namesto da nanje gledamo kot  na težke, boleče izkušnje, lahko iz njih odstranimo to negativnost in jo preobrazimo v nekaj, kar nas bo poneslo naprej ter naše dosedanje in nadaljnje življenje obogatilo z novimi spoznanji in modrostmi.

Torej, katera prepričanja je treba opustiti, da se rešimo okov preteklosti?

1.       Spoznaj, da preteklosti ne moreš spremeniti, vse, kar lahko narediš, je, da spremeniš svoj pogled nanjo

Karkoli se ti je v življenju zgodilo, tega ne moreš spremeniti. Lahko pa spremeniš svoj pogled na pretekle dogodke. Lahko dovoliš, da te bolečina in žalost prevzameta do točke, da ne boš več videl/-a smisla v življenju. Lahko pa se ustaviš, nekajkrat globoko vdihneš in pogledaš, od kod resnično prihajata, ju sprejmeš in si nato dovoliš izstopiti s tega čustvenega vlakca, ki ti povzroča le še več bolečine.

Sprejmi, da se je to zgodilo, ampak ne prilivaj še več olja na ogenj. Samo sprejmi, ne dodajaj še več spominov in občutkov krivde. In nato poglej na situacijo z druge plati – da je to priložnost za rast, čustveno in duhovno. Odpri možnost pozitivnemu vidiku, saj te bo opremil in obdal s pozitivno vibracijo, ki te bo postopoma popeljala iz trenutne situacije.

2.       Za vsako še tako travmatično izkušnjo se skriva pomembna lekcija

Namesto da na pretekle dogodke gledaš kot na nesrečne dogodke in nazadovanje, se ustavi in razmisli, kaj vse si se iz njih naučil/-a, katera nova obzorja so se ti zaradi teh dogodkov odprla, kaj novega si spoznal/-a, česar sicer ne bi. Ali boš rekel/-la, da nič?

No, vidiš, veliko! Življenjskih stičnih točk namreč ne moremo povezati, če gledamo naprej, lahko pa jih, ko se ozremo nazaj. ;)

3.       Ne pretvarjaj se, da se preteklost ni zgodila

Pogosta stvar, ki jo ljudje naredijo, ko se zgodijo travmatične izkušnje, je, da jih blokirajo in se pretvarjajo, da se preprosto niso zgodile. To mogoče lahko deluje na kratki rok, toda vsa ta neizražena čustva, ki se nabirajo v nas, bodo slej ko prej izbruhnila … Res želiš biti tempirana bomba?

Namesto da zadržuješ v sebi, govori! Govori s prijatelji, družino, naravo, ljubljenčki, partnerjem, drevesi. S komerkoli. Joči, boksaj (po možnosti vrečo, ne ljudi), daj iz sebe!

Prav tako ni treba izbrisati preteklosti ter si izmisliti in ponovno napisati realnosti samo zato, da bi lahko živeli naprej. Raje jo sprejmi in sprejmi, da kar se je zgodilo, se je zgodilo, in da je končano. Ni je mogoče spremeniti. In nato si dovoli, da greš naprej.

4.        Prenehaj biti žrtev

Hitro se lahko ujamemo v vlogo žrtve (Glej, kaj se mi dogaja!), ko razmišljamo o preteklosti, namesto da bi se osredotočili na to, kaj vse smo že prestali in kako močni smo zaradi tega postali, koliko smo se naučili in kako hvaležni smo, da smo tukaj, kjer smo.

Ne glede na to, kaj vse si preživel/-a, prišel/-la si sem. In vedno boš šel/-la naprej. Preživel/-a si vse ovire in še naprej boš zacelil/-a vsako brazgotino. Le verjemi vase.

5.       Sooči se s preteklostjo, razmisli in spusti

Karkoli se ti je zgodilo v preteklosti in te je prizadelo, te še vedno drži nazaj – sooči se z njo, podari ji zadnji globlji premislek in jo preprosto spusti. Spusti potrebo po tem, da ohranjaš ta dogodek v svojem življenju, da te drži na mestu in te definira, prizadene vsak dan znova.

Naredi karkoli, kar se ti zdi, da ti bo pomagalo na tej poti, poslušaj sebe, ne drugih. Daj si namero, da ne želiš, da te teža preteklosti še naprej vleče navzdol. Spusti.

Nisi svoja preteklost. Preteklost te ne definira, te ne more definirati. Lahko te le ovira, če ji to dopustiš oziroma ji daš moč nad svojim življenjem. Vzemi to moč nazaj in ne boj se pogledati na svet z druge perspektive.

Nisi žrtev svoje preteklosti, si enkratno, sijoče bitje, ki si dovoljuje, ki ima moč zdravljenja vseh travm in stremi k rasti, ki ga bo popeljala do resničnega sebe!

Avtor: Erin Janus, z njo se lahko povežete preko facebooka, twitterja ter YouTube kanala ali se vpišete na njeno mailing listo tukaj.
Vir: http://erinjanus.com, Spirit Science and Metaphysics

Vir: http://erinjanus.com
Deli svoje mnenje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
* Izbrisan
  komentiral 5 leto nazaj
Hvaležna sem,da lahko širim obzorja ,dopolnjujem znanje!
Nalagam...