Miran Peterman

Ženska – žrtev ali sama kriva?

29. oktober 2015    132 ogledov

Vsakodnevno prebiramo novice in članke o nasilju nad ženskami. Nasilje nad ženskami je družbeni problem. Družba ga poskuša reševati na različne načine. Na različne načine poskušajo zaščititi ženske! Zaščititi pred kom? Kaj dejansko rešujemo?
 

Vsi poznamo zakon privlačnosti. Ta nam pove, da v svoje življenje pritegnemo tisto kar energijsko vibriramo. To torej pomeni, da se izven nas ne zgodi nič, kar se ne bi dogajalo tudi znotraj nas. V dobrem in slabem! Če znotraj sebe izžarevamo ljubezen in bogastvo, potem se to odraža tudi navzven in v našem življenju.
 

Kaj pa revščina, kaj pa nasilje? Glede na energijske zakone moramo zaključiti, da znotraj sebe moramo vibrirati energijo revščine in energijo nasilja, drugače se ti dogodki in situacije ne morejo zmanifestirati v našem življenju.
 

Nasilje nad žensko se potemtakem začne z nasiljem nad žensko. Vendar ne tistim zunanjim, ki se kaže v fizični obliki, ampak tistim, ki ga ženska izvaja sama nad sabo. In to nasilje je bistveno bolj nevarno, kot pa tisto, ki se dogaja na zunaj!
 

Vedno, ko pride do mene stranka, kateri se dogaja nasilje v družini, službi ali kjerkoli v življenju, se zavedam koliko nasilja dejansko izvaja uboga ženska tudi sama nad sabo. Vedno, ko te nekdo ne ceni, dejansko ne znaš ceniti sama sebe. Vedno, ko te nekdo tlači ali celo pretepa, pretepaš in mučiš tudi sama sebe. Mučiš se na način, da ne verjameš, da ti pripada lepo življenje, misliš, da nisi dovolj dobra oz. si prepričana da si slaba, se kritiziraš, se preziraš, si ne daješ vrednosti, se maltretiraš na tisoč in en način…
 

Seveda vse to izhaja iz tega, da so tudi tebe v mladosti maltretirali, mogoče celo fizično pretepali, zapostavljali in izvajali različne vrste nasilja. In to so delali ljudje in tvoji najbližji, ki so bili tudi sami deležni takšnega tretiranja. In seveda tega ni nihče delal zaradi zlobe in načrtno (čeprav dostiktrat to izgleda tako) ampak zaradi nezanja in nezavedanja življenja. To seveda ni opravičilo, sprejemanje tega pa pomaga pri naši ozdravitvi in odpuščanju do sveta in vseh ljudi, ki so nam to delali.
 

Svet in situacije okoli nas nam kažejo kaj se znotraj nas dogaja. Težja in bolj kruta kot je situacija, bolj kruti smo tudi sami do sebe. In ljudje nam s svojimi dejanji kažejo, kaj delamo tudi mi sami sebi. In seveda zaradi naše notranje energije pritegnemo v svoje življenje takšne ljudi, ki to nasilje delajo sebi in drugim. 
 

Razumem, da je to dostikrat nora zgodba. In vsi smo žrtve žrtev. Seveda in absolutno to ni nikakršno opravičilo za to kar se dogaja. Absolutno ne! Tisti, ki je nasilen, mora absolutno prevzeti odgovornost za svoja dejanja in prav tako posledice in kazen. Razumeti moramo tudi princip, da ne glede na to kaj se nam v življenju dogaja (tudi če nas celo življenje pretepajo) imamo še vedno možnost in pravico, da se sami odločimo kako bomo odreagirali. Čeprav ni vedno enostavno. Spomnimo se samo Nelson-a Mandela, ki je bil skoraj celo življenje v zaporu in je odpustil svojim mučiteljem. Zgodovina ima nešteto takšnih primerov…
 

Najbolj pomembno je, da razumemo, da se nasilje ne dogaja samo nad žensko v fizični obliki, ampak, da nasilje izvaja ženska tudi sama nad sabo v drugačnih oblikah. In razumeti moramo, da oba potrebujeta zdravljenje. Nasilnež, da se zave kaj dela drugim in sebi in se pozdravi in ženska, ki mora z ljubeznijo pozdraviti nasilje v njej, zaradi katerega je sploh pritegnila v svoje življenje takšne dogodke in situacije.
 

Velikokrat naletim na razne pripomočke npr. spreje za ženske, ki naj bi obvarovali žensko pred morebitnim nasilnežem. Vendar v veliko primerih ravno zaradi nošnje teh pripomočkov, ker se ženska pripravlja na morebitni spopad, pritegne potem situacijo in napadalca. Vprašanje je potem ali so pripomočki uporabni ali ne? Zagotovo pomagajo, če se zaradi njih ženska pomiri, dobi občutek varnosti in potem oddaja mir okoli sebe. Te stvari vam lahko povem iz lastnih izkušenj, več kot 25 letnega treninga borilnih veščin in učenja samoobrambe za ženske.
 

Nasilje nad samim sabo izvajamo v različnih oblikah. Vsakiš ko si rečemo, da nismo vredni, da nam ne pripada lepše življenje, je dejansko to že neljubezen do samega sebe. In KLJUČ je v LJUBEZNI. Ljubezen vse pozdravi. Naučiti sem moramo ljubiti sebe in potem bomo lahko ljubili cel svet. Naučili smo se hoditi, jesti, govoriti in naučiti se moramo ljubezni. Ne glede na to koliko smo stari in kje se nahajamo. Će tega ne znamo in ne zmoremo sami, moramo poiskati pomoč. Nekoga, ki je že šel skozi take situacije in se je naučil in nam lahko pomaga. 
 

Kjerkoli že smo, kakršnakoli je že naša situacije – LJUBEZEN JE VEDNO PRAVI ODGOVOR! 
 

In namen tega razmišljanja je, da se zavedamo, da kjerkoli je že prisotno nasilje, ni dovolj, da ga samo preprečujemo, ampak ga je potrebno tudi pozdraviti. 

 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...