Neja Zupan

Ajurvedski recept: pečena jabolka

piše: Neja Zupan
23. november 2015    436 ogledov

Zvečer ni priporočljivo jesti veliko, zato so pečena jabolka še posebej dobrodošla, ker potešijo lakoto in podprejo prebavni sistem. Pečena jabolka so lahka za prebavo, še zlasti če jim dodamo začimbe. Odvajajo strupe in odvečno vodo iz ledvic, pomagajo jetrom, da se okrepijo, in mehčajo blato, da gremo zjutraj, ko vstanemo, takoj na blato.

Jutranje odvajanje blata je zelo pomembno, saj tako pripravimo organizem na nov dan. Jutranje odvajanje blata je hkrati tudi eden izmed znakov dobrega zdravja.

Sušene marelice so bogat vir kalija in železa. Tako kot jabolka vsebujejo balastne snovi, ki podprejo prebavo.

Prečiščeno maslo (ghee) pomeni energijo za telo (gradi ojas), kar je še posebej pomembno ob padajočih temperaturah, ko telo potrebuje dodatno zalogo 'kurjave'.

SESTAVINE:

  • 4 ekološko pridelana jabolka
  • 10 nežveplanih in nesladkanih suhih marelic
  • 4 ščepi mletega cimeta
  • 2 ščepa muškatnega oreščka
  • 2 žlici prečiščenega masla
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 žlica kokosovega sladkorja (po potrebi)

PRIPRAVA

Pečico ogrejte na 200 stopinj Celzija.

Medtem ko se pečica ogreva, pripravite suhe marelice. Narežite jih na koščke. Dodajte malo vode (toliko, da pokrijete marelice) in vse skupaj s sladkorjem skuhajte do mehkega.

Na prečiščenem maslu prepražite cimet in muškatni orešček. Dodajte marelice. Zmiksajte. Po potrebi dodajajte marelično vodo.

Jabolka na sredini izdolbite, vendar pustite dno. Zložite jih v pekač. Nalijte za 2 prsta vrele vode in jih dajte v pečico. Pustite, da se pečejo približno 10 minut. Nato jih vzemite iz pečice in napolnite z mareličnim nadevom. Ponovno jih postavite v pečico in pecite še približno 20 minut. Med pečenjem jabolka nekajkrat polijte s tekočino, v kateri se pečejo. Preden postrežete, lahko jabolka potresete še z malo cimeta in muškatnim oreščkom.

DOBER TEK!

Vir: www.bisernica.si/ajurvedski-recept-pecena-jabolka/
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...