Založba Cangura

Alkimija spolne energije - Povežite se z vesoljem od znotraj

23. november 2015    681 ogledov

Izšla je nova uspešnica Mantaka Chie v slovenščini, Alkimija spolne energije.» 

TAOISTIČNO DOJEMANJE ČLOVEKA

Obstajamo zaradi edinstvenih kombinacij sil, ki so vse okrog nas in v nas samih. Dve glavni sili sta elektrika in magnetizem. Bioelektrični magnetizem je zahodnjaški izraz za življenjsko silo, ki jo v taoizmu poimenujemo či. 

 

Zadnjih 5.000 let taoisti izrabljajo to bioelektrično energijo, z njo izboljšujejo svoj način življenja in se povezujejo z vesoljem. Bio pomeni življenje, električna se nanaša na vesoljne energije (jang) zvezd in planetov, magnetna sila pa se navezuje na zemeljsko silo (jin) oziroma silo težnosti, ki je prisotna na vseh planetih in zvezdah. Ko se s temi silami uskladimo, postanemo prevodnik in jih lahko vsrkavamo prek telesa, uma in duha ter tako vzpostavimo neposredno povezavo z vesoljem.

 

Ljudje do bioelektromagnetne energije običajno dostopajo prek hrane in zraka. Rastline vsrkajo vesoljne energije Sonca in magnetne energije Zemlje; prebavijo jih in preoblikujejo ter jih tako naredijo dostopne vsem živim bitjem. Taoist gre neposredno k viru te prvobitne energije, namesto da bi čakal, da energijo vesolja predelajo rastline. Ob pomoči kitajskih postopkov za ustvarjanje energije, poznanih kot či kung in meditacija, se taoisti povežejo neposredno z virom energije, ki je vse okrog nas. 

 

PREOBLIKOVANJE NEGATIVNIH ČUSTEV

Negativna čustva so nekaj povsem običajnega. Občutki, kot so nepotrpežljivost, jeza in zaskrbljenost, nas vsakodnevno spremljajo. Zahodnjaški zdravniki se zdaj zavedajo, da veliko bolezni povzročajo negativna čustva. Jeza recimo zvišuje krvni pritisk in obremeni srce.

 

Pozitivna čustva, kot so ljubezen, sreča, dobrosrčnost, veselje in zaupanje, imajo prav nasproten učinek, saj nas negujejo.

 

Taoisti so odkrili, da lahko negativno energijo izkoristimo in iz nje ustvarimo pozitivno. Pretvarjanje negativnega v pozitivno – kot na primer jezo v srečo – je v taoizmu in alkimiji poznano kot »spreminjanje svinca v zlato«. 

 

SPOLNA ENERGIJA

Po taoističnem prepričanju je spolna energija ali čing vir vsega življenja in ustvarjalnosti. To je glavni vir, ki ga lahko preoblikujemo najprej v či (energijo življenjske sile) in nato v šen (duhovno energijo). Ko smo spolno vzburjeni ali občutimo željo, pričnejo delovati spolni hormoni. To je začetek notranje alkimije spolne energije. Med taoističnimi vajami zdravilne ljubezni to energijo recikliramo in z njo obnovimo notranjo energijo telesa.

 

VAJE IZ KNJIGE:

  • Meditacija kozmična orbita,

  • Segrevanje štedilnika,

  • Smejalni či kung,

  • Či kung kozmičnega zdravljenja.

Združevanje vaj smejalnega či kunga

(posamezne so natančneje, s pomočjo ilustracij razložene v knjigi). »

 

  1. Začnite s tremi načini smejanja – bučnim smejanjem, hihitanjem in tihim hihitanjem – in vsakega izvajajte pet minut. Oddahnite si, vrtinčite či, jo pomaknite do temena glave in odprite nosnici. 
  2. Jezik potisnite ob nebo in dovolite, da či steče v središče srca. 
  3. Nasmehnite se srcu in ga omehčajte; umirite dihanje v srcu in začutite, kako se trije tan tieni vrtinčijo. 
  4. Vdihnite v točko med obrvmi in dol do srca ter končno do spodnjega tan tiena. 
  5. Zavedajte se energije, ki se dviga prek podplatov stopal, nato aktivira križnico ter dvigne či prek hrbtenice vse do senčnic, kar odpre tretje oko. 

O Mantaku Chii:

 

Že od malih nog se je Mantak Chia učil pri številnih taoističnih mojstrih, leta 1979 pa je ustanovil sistem univerzalnega zdravilnega taa. Sam je učil in kvalificiral več deset tisoč učencev in učiteljev po vsem svetu ter je obenem direktor zdravilišča, toplic in učnega središča Tao Garden na severu Tajske.

Do svojega 57. leta je moral nositi očala, saj je imel prirojeno napako oči. Medtem ko se je 'staral', je napako odpravil in mu očal zdaj ni treba več nositi. Skozi redno vadbo in delo na sebi je razvil tudi sposobnost, da ga z mesta ne more premakniti niti 10 ljudi. 

Napisal je že 33 svetovnih knjižnih uspešnic, med drugim Fuzija petih elementov, Kozmično razstrupljanje, Chi nei tsang: Či masaža vitalnih organov in Či samomasaža. 

 

Več o knjigi si lahko preberete tukaj in jo tudi prelistate. :) 

 

Vir: http://www.cangura.com/alkimija-spolne-energije-povezite-se-z-vesoljem-od-znotraj.php
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...