Neja Zupan

Meridiani iVitalis

piše: Neja Zupan
8. februar 2016    780 ogledov

Poslušam resnične zgodbe, ki jih piše življenje: “Umrl predsednik uprave, družina ostala brez strehe nad glavo, delavci že tretji mesec ostali brez plač, za rakom zboli vsak četrti Slovenec, vsak četrti otrok v Sloveniji je predebel, stroški so se samo v zadnjem letu povečali za 12 odstotkov, vsak tretji zakon razpade.” Lahko bi še naštevala, vendar je razlogov, ki kažejo vsakodnevne stresne situacije, več kot dovolj. Vsak stres pa vodi v neravnovesje v telesu. Od posameznika je odvisno, kako mu uspe nastala neravnovesja umiriti. Neuspešno vzpostavljanje ravnovesja v telesu se pokaže v obliki bolezni, slabih odnosov, depresij, slabega učnega uspeha, nezadovoljstva, žalosti, nemoči.

 

Vsak stres, vsak napačen korak, vsak prepir, pomanjkanje denarja, napačna prehrana in podobno povzročijo manjše ali večje spremembe v telesu, naših čustvih in mislih – naše ravnovesje je zamajano.

 

Zakaj je pomembno ohranjanje ravnovesje?

Zamislite si sebe kot električni stroj, ki spremlja vse signale iz okolice, jih obdela glede na program v stroju in potem na podlagi tega nekaj naredi. Recimo električni sesalnik za prah. Naloga je posesati vse delce pod sesalnim omelom in jih uskladiščiti v posebno vrečko ali vodo v sesalniku. Sesalnik (električni stroj) deluje na podlagi električne energije. Če stroj priključite na preveliko ali premajhno električno napetost, bo to vodilo v motnje v delovanju, prenehanje delovanja in celo v uničenje, ne glede na to, da je program v stroju brezhiben.

 

Enako se dogaja v naših življenjih, nekatere situacije nam dvignejo pritisk – to je tako, kot da bi se priključili na preveliko električno napetost. In obstajajo situacije v življenju, ki nam poberejo vso energijo  – enako, kot da bi se priključili na premajhno električno napetost.

 

Enako kot pri stroju je tudi za nas pomembno, da imamo stalen in enakomeren dotok energije. Ko v telesu, čustvih in mislih vzdržujemo ravnovesje, to zagotavlja nemoteno delovanje ter prinaša zdravje in dobro počutje.

 

Kako merimo, kakšen je tok energije v telesu, je tok energije v ravnovesju ali ne?

Obstajajo različne metode in tehnike merjenja toka energij v telesu. Ena izmed njih jeiVitalis metoda, ki s pomočjo mišičnega testa meri energije v telesu in z uporabo različnih tehnik uravnovesi tok energije v telesu ter mu tako omogoči, da deluje optimalno.

 

Kako delujejo tehnike iVitalis za uravnovešanje energije?

Delovanje tehnik bomo plastično opisali z dvema primeroma iz vsakdanjega življenja.

Za vzdrževanje stalne temperature je marsikatero stanovanje opremljeno s samodejnim ogrevalnim sistemom in termostatom, ki vklaplja in izklaplja gretje. Termostat vzdržuje stalno ravnovesje med dovodom toplote in prekinitvijo dovoda toplote.

 

Enako tudi v našem telesu obstajajo mehanizmi, ki nenehno ohranjajo telesno temperaturo malo pod 37 stopinjami Celzija, ohranjajo stalno prisotnost hranljivih snovi v celotnem telesu in preskrbljenost z vodo. Mehanizmi v telesu opozorijo na preveliko ali premajhno količino določenih snovi v telesu. Ko zmanjka hrane, začutimo lakoto. Ko v telesu zmanjkuje vode, začutimo žejo. Mehanizmi vzdržujejo ravnovesje in telo ščitijo pred okvarami.

 

Enako z metodo iVitalis s pomočjo tehnik reguliramo naše 'mehanizme', ki presežke energije prenesejo na področja, kjer je pomanjkanje energije, in obratno.

 

Za uravnovešanje energij uporabljamo:

  • ustrezno prehrano,
  • fizične vaje  gibanje,
  • masažo refleksnih točk,
  • sproščanje stresa.

Ko pridobimo ravnovesje na fizični, čustveni in mentalni ravni, smo se znova sposobni soočiti z izzivi vsakdanjega življenja in ustrezno obvladovati zunanje pritiske.

 

V člankih iVitalis so predstavljeni posamezni meridiani – energijski toki, in z njimi povezani organi (12 najpomembnejših organov in funkcij telesa). Opisana sta tudi dva čudežna energijska tokova, ki sta nadrejena vsem preostalim dvanajstim. Za vsak meridian so opisane: težave, moči, telovadne vaje, refleksne točke, ustrezna hrana in sproščanje čustvenih napetosti. Veliko več pa izveste na iVitalis izobraževanjuSpoznali boste osnove metode iVitalis, tako da vam razkrijemo skrivnosti, kako si pomagate sami, da živite zadovoljno in zdravo življenje.

 

Tehnike vzpostavljanja ravnovesja

Spodaj so opisane osnovne tehnike iVitalis za uravnovešanje energijskih tokov v telesu, od kod izvirajo in kako vplivajo na telo.

 

Vadba iVitalis

Strokovnjaki ugotavljajo, da gibanje pomaga izboljšati duševno zdravje, nadzor nad gibanjem in poveča sposobnosti razmišljanja. Ugotovili so tudi, da je razširjenost duševnih bolezni med ljudmi, ki se redno gibljejo, manjša. Z gibanjem pridobite boljše ravnotežje, moč, koordinacijo, večjo gibčnost in vztrajnost.

 

Pri metodi iVitalis te ugotovitve potrjujemo in dopolnimo, da ni samo pomembno, da telovadimo, temveč katere vaje izvajamo – katere mišice uporabljamo pri fizičnih vajah. V več desetletij trajajočih raziskavah so znanstveniki (med drugimi dr. George Goodheart, dr. John Thie) s področja kineziologije (vede o mišicah) ugotovili, da so določene mišice povezane z delovanjem določenih organov. Na primer mišice vratu so povezane z želodcem in kadar delamo vaje za vrat, hkrati dovajamo dobro energijo tudi želodcu in ga s tem krepimo.

 

V člankih spoznate, katere mišice so povezane s katerimi organi. Spoznali bomo, katere vaje iVitalis izvajati, da krepimo tudi notranje organe. Namesto da telo izpostavimo novemu fizičnemu stresu pri izvajanju naporne telovadbe, je pri metodi iVitalis pomembno, da s telovadbo telo umirite in ga napolnite z novo energijo. Vaje iVitalis so preproste in zelo učinkovite. Čeprav jih izvajate počasi, nekatere celo sede ali leže, hitro začutite, da se temperatura telesa in vaše razpoloženje dvigneta.

 

SPROŠČANJE ČUSTVENIH NAPETOSTI iVitalis

Kadar doživljamo čustvo, takrat nekaj čutimo v sebi, zato je verjetno nastala beseda čustvo. Čustvo je odziv hormonov v telesu. Na primer večja količina hormona serotonina v našem telesu sproža čustvo sreče. Čustvo se sproži, ko je za nas prišlo do spremembe, dobre ali slabe. Če se počutimo varno, se sproščajo pozitivna čustva, če se počutimo ogroženi, pa negativna.

 

Dr. George Goodheart in dr. John Thie sta leta 1960 raziskala povezavo med organi in čustvenimi stanji. Ugotovila sta, da se zdravje organov izboljša, kadar nosimo določeno barvo oblačil, kadar govorimo na določen način, kadar uporabljamo določene okuse hrane, kadar uporabljamo določene vonjave (eterična olja). Z vsemi naštetimi elementi vplivamo na tvorjenje določenih hormonov v telesu, ki vplivajo na organe, na naše mišice in na živčni sistem tako, da se spremeni tok energij in prinese boljše razpoloženje, zadovoljstvo in več zdravja. Svoje telo še bolje spoznate na iVitalis izobraževanju.

 

Prehrana

Hrana – kaj jemo, česa ne smemo jesti, česa pojemo preveč, česa premalo, koliko mineralov potrebujemo, koliko vitaminov, katere dodatke moramo jemati, je pomembna tema današnjih in prihodnjih dni. Večina ljudi je tudi seznanjenih, kaj naj bi jedli, vendar se jih veliko tega ne drži.

 

Kaj jeste in kaj pijete, igra zelo pomembno vlogo pri vašem zdravju, zadovoljstvu in dobrem počutju. Tisti, ki imate avtomobil na bencin, vam niti na misel ne pride, da bi svojega jeklenega konjička napolnili z dizelskim gorivom. In enako pomembno je, da pazite, kaj daste v usta. Uživanje hitre hrane, hrane iz mikrovalovne pečice, sendvičev, hitenje pri hranjenju, premajhne ali prevelike količine hrane in neredno prehranjevanje vnašajo stres v vaš sistem.

 

Pri metodi iVitalis je na podlagi raziskav nastal seznam živil, ki podpirajo mišice in s tem določene organe. Ta seznam služi kot vodnik, ki ga uporabite, ko določeni organi in mišice še posebej potrebujejo vašo pozornost. Ob specifičnih potrebah pa se je treba posvetovati s terapevtom metode iVitalis.

 

Masaža refleksnih točk iVitalis

Pri metodi iVitalis poznamo dve vrsti refleksnih točk: nevrolimfatične (povezane z limfnim sistemom) in nevrovaskularne (povezane s krvožilnim sistemom). Več o refleksnih točkah spoznate na iVitalis izobraževanju

 

Nevrolimfatične točke

Dr. Frank Chapman je leta 1930 ugotovil, da masaža določenih točk spodbuja limfno drenažo. Limfni sistem skrbi za dotok hranljivih snovi do celic in odstranjevanje odpadnih produktov iz celic. Limfni sistem nosi tudi celice imunskega sistema in zato skrbi za našo zaščito. Ker nima stalnega toka kot krvni sistem, je pomembno, da pijete veliko vode. Kadar se pojavijo bolečine, je limfni sistem še posebej aktiven in mu je treba pomagati z limfno drenažo. Nevrolimfatične točke so večinoma med rebri spredaj in zadaj. To so točke, ki spodbudijo tok limfe.

 

Nevrovaskularne točke

Dr. Terrance Bennett je leta 1930 odkril točke na glavi, ki vplivajo na pretok krvi v določenih organih in strukturah. Kri prinaša hranilne snovi, kisik, hormone, encime, protitelesa do celic in odnaša odpadne snovi. Kri skrbi za oskrbo z vodo in zaustavlja krvavitve.

 

Ko telovadite, se kri premika hitreje in največ je je v mišicah. Ko jeste, je največ krvi v organih, povezanih s prebavo. Ko se rahlo (kot bi sedel metulj) dotaknete nevrovaskularne točke na glavi, spodbudite živčni sistem, da preusmeri kri v telesu v določene predele možganov, določene mišice, žleze in organe. Tako kri tistemu delu telesa prinese več hranljivih snovi, kisika, sveže vode, celic obrambnega mehanizma … in tisti del se hitreje zdravi, polni z energijo in je bolje pripravljen, da se odzove na situacije, ki se pojavijo.

 

Preproste tehnike iVitalis so opisane v naših člankih na BLOGU.

 

Voda

Naše telo sestoji iz 70 odstotkov vode. Vsako pomanjkanje vode ima vpliv na zdravje in dobro počutje, ker je voda nosilec hranilnih snovi in drugih pomembnih delcev do celic. Pomanjkanje vode lahko primerjamo s pomanjkanjem vode v vodovodu. Ko ni vode, vse obstane.

 

Zdrava odrasla oseba dnevno potrebuje 0,3 dcl vode na 10 kg telesne teže. Na primer oseba, ki tehta 60 g, potrebuje 1,8 litra vode na dan.

 

TEKOČINA, ki telo hidrira, je VODA, poleg te pa še nesladkani zeliščni čaji. Vse druge tekočine (sokovi, juhe, sladkane pijače) potrebujejo vodo, da jih telo predela.

Kako preizkusite, ali je v telesu dovolj vode, se naučite na iVitalis izobraževanju

 

iVitalis v SLOVENIJI

V Sloveniji se je metode iVitalis možno naučiti v zavodu BISERNICA.Dr. Neja Zupanmetodo iVitalis poučuje že več let, sama pa se je šolala v tujini. V zavodu BISERNICA ponujamo tudi svetovanja, terapije in masaže po metodi iVitalis. Ljudje prihajajo z različnimi težavami. S posameznikom se pogovorim o poteku ozdravljenja/doseganja cilja in o vajah. V zadnjih letih smo imeli največ ljudi, ki so opisovali duševne težave, čustvene težave (nizka samopodoba, jeza, strahovi), težave s koncentracijo, težave s spominom, težave z rodili (zanositev, ciste, glivična obolenja, boleče menstruacije), črevesne težave (zaprtost, bolečine pri izločanju, vnetja), težave z  želodcem (rana, slabost, živčnost), težave s srcem, diabetes, rak, težave z učenjem (predvsem otroci), migrene, težave s hrbtenico. Vsako leto pa je med strankami nekaj športnikov, ki hočejo izboljšati svojo psiho-fizično pripravljenost, in menedžerjev, ki hočejo poslovanje podjetja podpreti tudi z dotokom več energije.

 

Sledimo vodilu Evropske skupnosti 'Zdravje je največje bogastvo', gradimo, vzdržujmo in krepimo zdravje. Z metodo iVitalis lahko svoje zdravje spodbudite tudi sami. Zanimam se za iVitalis izobraževanje. » 

 

Vir: http://www.bisernica.si/ivitalis-meridiani/
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...