Akasha, Romana Črček

Štirje koraki za izboljšanje vašega odnosa

15. marec 2016    1453 ogledov

Ko je odnos v začetni fazi, se težko ločimo od drage osebe. Vse se nam zdi lepše, ko smo skupaj. Življenje kar naenkrat postane lahkotnejše, bolj pisano in barvito. Imamo občutek, da lahko dosežemo vse, da premagamo vsako oviro. In komaj čakamo, da vidimo ljubo osebo. Vsak trenutek z njo je posebno doživetje, ki v nas vzbudi toliko različnih prijetnih občutkov, za katere sploh nismo vedeli, da obstajajo. 

Nato pa kot s strela z jasnega pride prvo nesoglasje, prvi prepir. In ugotovimo, da ni vse tako rožnato, kot je bilo na začetku. Da imamo drugačne poglede na stvari, da drugače razmišljamo ... Pa vendar, če je ljubezen prava in iskrena, lahko z nekaj koraki in iskrene želje obeh partnerjev izboljšamo in celo utrdimo odnos. 

Torej, kaj lahko naredimo, da se odnos izboljša? Tukaj so štirje koraki, ki so (vsaj zame) zelo pomembni, če želimo zgraditi trajen in stabilen, harmoničen odnos.

 

1. korak: Spoštovanje

Zame osebno najpomembnejši korak je spoštovanje, spoštovanje sebe in partnerja. Najprej moramo spoštovati sebe, svoje potrebe in želje in si priznati, kaj je za nas sprejemljivo in kaj ne v odnosu. Če sami ne vemo, kaj dovolimo in česa ne, česa si želimo in česa ne, ne moremo pričakovati, da bo to spoštoval naš partner. Saj niti ne more, če še mi sami ne vemo, kaj nam je prav in kaj ne. Samospoštovanje v odnosu je pomembno. 

Prav tako pa moramo spoštovati partnerja, njegove potrebe in njegove želje. Seveda, če imamo spoštovanje do sebe in do partnerja, ne bomo od partnerja nikoli pričakovali nečesa, česar sam ne želi. Prava ljubezen ne vsiljuje svojega pogleda, idej in moči. Zato je spoštovanje ključno za dober in dolgoročen partnerski odnos.

 

2. korak: Iskrena komunikacija

Da bil odnos harmoničen in dolgotrajen, se moramo naučiti iskrene komunikacije. Znati moramo izraziti svoja čustva, misli in želje. Velikokrat v odnosu predvidevamo, da partner ve, kaj mislimo, kaj čutimo in kaj si želimo. Vendar če tega nikoli nismo izrazili, si um naplete vse možne scenarije. Verjamem, da ima marsikdo med vami sposobnosti branja misli, pa vendar se morate zavedati, da najverjetneje partner nima teh sposobnosti (oz. se jih še ne zaveda). In da bi se izognili prepirom, nesoglasjem in tihi maši, vam iskreno priporočam, da partnerju poveste tisto, kar vam leži na duši. Da izrazite svoja čustva in občutke. Seveda je pomembno tudi, kdaj in na kakšen način mu/ji to poveste. 

Najboljši način je, da se s partnerjem pogovorita, kako želita, da potekajo ti pogovori. Kdaj je pravi čas oz. kateri je pravi pristop, da se drugi ne bo počutil napadenega, odrinjenega ali celo obsojanega. Ljudje v sebi nosimo rane iz otroštva in iz prejšnjih razmerij. In če začnemo vpiti na partnerja ali ga izsiljevati, ne bomo dosegli veliko. Kako bi si vi želeli, da partner komunicira z vami? Kaj, če bi enak način uporabili tudi sami v pogovoru? Veliko več lahko dosežemo na ljubeč in nežen način. Zato če se le da, se pred pogovorom tudi sami umirite.

 

3. korak: Sprejemanje 

Ko v odnosu ne gre tako, kot smo si zamislili (torej po naše), poskušamo spreminjati partnerja. Želimo, da spremeni sebe, zato da bi se odnos lahko izboljšal. Vendar kadar to pričakujemo od partnerja, mu hkrati sporočamo, da ni dovolj dober za nas. Da ni dober tak, kot je, in da se mora spremeniti. Kako bi se mi počutili, ko bi nas nekdo želel spremeniti po svoje? Upirali bi se, kajne? Kje je potem tukaj ljubezen?

Sprejemanje partnerja z vsemi dobrimi in manj dobrimi lastnostmi je izziv. Toda če smo v dopuščanju, če ne obsojamo, če ustvarimo prostor, se bo partner počutil ljubljenega in sprejetega. In posledično bo tudi partner želel, da se vi počutite ljubljeno in sprejeto. Tako se bo ustvarila harmonija v odnosu, za katero se bosta oba trudila, da jo vzdržujeta.

 

4. korak: Odpuščanje

Včasih se zgodi, da smo v odnosu vseeno prizadeti in izrečemo ali naredimo stvari, ki bolijo, ranijo in prizadenejo. Velikokrat nehote ranimo drugega, ker želimo zaščititi sebe, saj se takrat oglasi naš ego, katerega naloga je, da nas ščiti. Takrat nam ostane le, da se najprej umirimo in iskreno pogovorimo s partnerjem, kaj nas je prizadelo. In to naredimo na umirjen način.

Potrebno je, da izrazimo svoja čustva in da smo pripravljeni odpustiti najprej sebi in nato tudi partnerju. Ne gre za to, da se strinjate s tem, kar je oseba naredila. Gre predvsem za to, da osvobodite sebe. Ko odpustite partnerju, ko izpustite težka čustva zaradi nesoglasja, osvobodite sebe. Toksična čustva, ki jih potlačite, uničujejo vas in vaš odnos. Zato je pomembno, da si jih najprej priznate, se soočite z njimi in jih spustite. Če držimo zamero do partnerja, smo mi ujetniki, saj nas ti občutki razjedajo od znotraj na ven. Zato je odpuščanje pomemben del harmoničnega odnosa.

Poskusite s temi štirimi koraki v svojem odnosu in opazujte spremembe. Zavedajte se, da se za harmoničen odnos morata truditi oba partnerja. Ljubezen je čudovita, vendar zato da bi rasla in cvetela, potrebuje zalivanje in negovanje. 

Vir: http://www.harmonijaodnosov.com/blog/4-koraki-za-izboljsanje-vasega-odnosa
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...