MojChi, energijski center

Natalna karta podzavesti

5. november 2012    504 ogledov

Smo izredno zapletena bitja. Velika večina nas je prežetih z izrazito večstranskostjo osebnosti. Smo skupek duše, uma, ega, prepeleteni s preteklostjo, geni, vzgojo, izkušnjami, ... Velikokrat si je zato bolje priznati, da pravzaprav v osnovi ne poznamo niti sami sebe, kaj šele drugih. Pot samospoznanj ni vedno lahka, včasih pa je najtežje videti ali si priznati, zakaj smo taki, kakršni smo, zakaj se vrtimo v nekih začaranih vzorcih. Čemu je namenjeno, da v svoje življenje privlačimo ljudi, ki samo še stopnjujejo tiste plasti nas samih, ki nas onesrečujejo in nas dobesedno pahnejo v stanja, v katerih nismo zadovoljni, mirni, spokojni. Včasih potrebujemo nekoga, ki lahko naše življenje osvetli s čim bolj objektivnega zornega kota. 

Natalna karta podzavesti je analiza našega »nezavednega«, ki je skladišče vseh izkušenj, travm ali zgolj bolečih dogodkov, ki smo jih doživeli. Tu tičijo strahovi kot tudi določeni vzorci; na primer vzorec manjvrednosti, vzorec ljubosumja itd. Vzorcev je veliko in vsak posameznik je v primeru podzavesti zgodba zase. Mojca Debelak, intuitivna celostna terapevtka, ki je ustanovila Energijski center MojChi v Kranju, je natalno karto podzavesti razvila po naključju. Gre za avtorsko delo, ki se je razvilo skozi prakso.  Ob delu z ljudmi je namreč spontano začela opažati, da je biopolje človeka – ki je skupek njegovih izkušenj, prepričanj, misli, podzavesti – izredno kompleksno zbirališče podatkov, ki jih ta človek nosi v sebi, s seboj.  Ti podatki ga velikokrat ovirajo pri lastnemu napredku, pahnejo ga v določene izkušnje, ki posamezniku zrcalno nakazujejo na njegov notranji svet, le da večina ljudi to težko razume pravilno. Debelakova opaža, da je na podzavestni ravni skrbno varovanih tudi nekaj »podatkov«, ki pričajo o človekovih izkušnjah v širšem konceptu človekovega obstoja, evolucije duše. Tako Mojca skozi podzavest pogosto zazna, da je človeka na primer strah zaprtih prostorov iz nerazumljivega vzroka (strah ne izvira iz tega življenja). Pogosto gre za neko globljo izkušnjo, nek občutek, ki ga človek doživlja tukaj in sedaj, logičnega izvora čustva pa ne pozna. Ob takih primerih je dober vpogled v ozadje. Zakaj se to čustvo ponavlja, odkod izvira. Morda se prenaša preko prednikov? Dokler človek tega namreč ne ozavesti, se čustvo stopnjuje, postaja vedno bolj nekontrolirano in posameznika sili v životarjenje, v ujetost podzavestnih krempljev.

 

Bistvo Natalne karte podzavesti je Mojčina ugotovitev, da je človek vpet v družbene cvetove. Gre za sistem ožje in širše družine, ki je nekakšna energijska matrika. V tej matriki zasedemo določene vloge (žrtev, cinik, samotar itd). Dobro je vedeti, da nam starši, bratje, sestre, omogočajo, da to vlogo lahko igramo. Vlogo igramo zaradi podedovanih ali privzgojenih vzorcev, ki nas prepričujejo, da je to edino smiselno, pravilno, učinkovito. Vse se seveda dogaja avtomatično, brez mentalnih analiz. Preprosto – kot da nas v določenem trenutku nekdo vodi in odreagiramo na določene besede avtomatično. Tako se nekateri vedno prepirajo  s partnerjem, očetom … se jezijo na določene ljudi, ali v njih iščejo krivce. Čeprav nam naš odziv ni jasen, nam ni všeč; določeni ljudje (kot tudi situacije) v nas sprožajo nekaj, kar prihaja iz globin in ne zmoremo kontrolirati. Natalna karta poseže do naših prednikov in nazorno pojasnjuje katere vzorce smo podedovali. Gre še dlje; nakaže katere vedenjske sheme ponavljamo po naših prednikih in kako se odzivamo na svet, odnose, težave, preizkušnje. To je pomembno, ker mora posameznik slej ko prej dojeti, kaj deduje po očetovi in materini dedni liniji, saj edino tako lahko spleza iz začaranega kroga destruktivnosti, fizične ali duševne bolezni ali zgolj konfliktov, ki jih doživlja v sebi in z drugimi. Temu spoznanju sledi motivacija, da presežemo podzavestne vzorce, ki blokirajo določena področja v družinski matriki (primeri: več generacij v družini ima težave v ljubezni, v nekaterih družinah se razvijejo določene bolezni, odvisnosti, motnje živčnega sistema, morda v družini ne znajo komunicirati, so si odtujeni itd). Ko pogledamo v primere svoje preteklosti spoznamo, da smo se morali roditi v prav »določeno« družino, ki prinaša za nas pomembno sporočilo. Potrebno ga je razvozlati. Spoznamo, da se vrtimo v zelo podobnih, če ne enakih odnosih, vlogah, kot naši predniki. Vloge morda igramo nekoliko drugače, a so del nas, ker nam tako narekuje podzavest. Če smo na primer, ko smo bili majhni, spoznali, videli ali čutili, da bomo sprejeti samo, če naredimo vse tako, kot je rekla mama, se zrela ženska kljub uporniškim mladostniškim letom spreobrne v odslikavo lastne podzavesti. Ta ji narekuje, da mora ugajati, torej narediti stvari, kot si jih želijo drugi, pa čeprav z »uslugo« povzročimo lastno škodo. Ob tem namreč pogosto pozabimo na lastne želje, lastna hotenja. Mama kot osrednji lik tu sporoča nekaj, kar je predhodno lahko njej sporočal nekdo v njeni družini … seveda je potrebno pogledati kdo in zakaj. 

 

Gre torej za koncept širše družinske matrike, ki razkriva kdo je posameznik, kaj ponavlja v življenju, česa se uči in kako se osvoboditi iz primeža nezavednih odzivov in čustev, ki so neuravnovešena. Gre pravzaprav za edinstveno zgodbo, izdelek, ki ga Mojca z vsem intuitivnim znanjem osebi izdela natančno. Ob tem opiše kako deluje oseba v realnosti, kakšne vloge igra, kje se osebi zatika in zakaj, kaj je tisto, kar prihaja iz njene podzavesti, opiše njene prednike, njihove odnose in kako je prišlo do določenih vzorcev preko katerih oseba do sedaj ni (z)mogla. Cilj je, da se oseba v opisih prepozna, saj je to edina osnova, da spozna verodostojnost, globino napisanega. Karta ponudi rešitve in načine kako uspešno preseči pasti nezavednega, kako resnično spoznati sebe, svoje bistvo in krepiti tiste lastnosti, ki posamezniku vračajo svobodo, dobro samopodobo, zagon, voljo in vero, da živi svoje življenje pristno, brez pretvarjanj, iger in vlog.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...