Uredništvo

Prekmurska gibanica po presno

piše: Uredništvo
28. januar 2013    848 ogledov

Prekmurska gibanica je vrhunska sladica in izvira, kot nam že ime pove, iz Prekmurja. Označena je z označbo tradicionalnega ugleda in zagotovo si jo zasluži. Klasična prekmurska gibanica pa je kljub svoji okusnosti in sočnosti za marsikoga pretežka in obleži v želodcu. S tem namenom smo za vas izbrskali recept za izdelavo presne prekmurske gibanice, ki je prav tako božanskega okusa in povrhu še lažje prebavljiva.

 

Kako jo pripravimo in kaj potrebujemo?

Prekmurska gibanica je sestavljena iz različnih plasti. Spodnja pri klasični gibanici predstavlja krhko testo, za presno dno pa potrebujemo:

 

  • 50 g mandljev 
  • 50 g orehov 
  • 100 g datljev

*Mandlje in orehe drobno zmeljemo v multipraktiku in dodajamo datlje, da se testo sprime. Dodamo čajno žličko vode. 

Naslednja je makova plast, za katero potrebujemo:

 

  • 150 g maka
  • 50 g namočenih datljev
  • 3 žlice limonovega soka

 

*Mak zmeljemo v multipraktiku ali mešalniku, nato dodamo namočene datlje in limonov sok, da dobimo gosto zmes.

 

Sledi 'skutna' plast, za katero potrebujemo: 

 

  • 200 g indijskih oreškov ali makadamij
  • 5 žlic limonovega soka
  • ščepec soli

*Oreške namočimo za nekaj ur, nato jih odcejene dobro zmeljemo v multipraktiku skupaj z limonovim sokom in ščepcem soli. 

 

'Skutni' plasti sledi orehova plast, ki je sestavljena iz:

 

  • 200 g orehov
  • 100 g namočenih datljev

*Orehe drobno zmeljemo v multipraktiku, nato dodamo namočene datlje in zmešamo v mazljivo zmes (po potrebi dodajamo vodo). 

 

Zadnja je jabolčna plast, ki je sestavljena iz:

 

  • 4 večjih jabolk
  • 5 žlic limonovega soka

 

*Jabolka naribamo (lupljenje ni potrebno). Dodamo limonov sok, da ne porjavijo, in z rokami iz njih iztisnemo sok.  Jabolka narežemo na tanke rezance.

 

Končna izvedba:

 

Presna prekmurska gibanica bo še okusnejša, če jo boste pripravljali z rokami in med pripravo sestavine še blagoslovili. Plasti položimo na poljuben pekač (najprimernejši je okrogel módel, ki ga predhodno oblečete s folijo, da se sestavine ne primejo na dno, v velikosti 3035 cm, z višino 68 cm). Maso za spodnjo plast v celoti razgrnemo na dno pekača oziroma modla, debeline pribl. pol centimetra. Nato si sledijo plasti, kot si sledijo zgoraj. Maso vsake posamezne plasti razdelimo na polovico. Uporabimo polovico makove, 'skutne', orehove in jabolčne mase in nato postopek ponovimo brez osnovne, torej spodnje mase. Gibanico pustite nekaj časa stati (v rahlo ohlajenem prostoru), saj se bodo okusi združili, plasti prepojile s sokovi zgornjih plasti in povezali. Gibanico narežemo na majhne koščke, saj je zaradi sestavin izjemno nasitna.

 

Želimo vam zdrav in dober tek!

Vir: Ekomagazin (recept), Presno.si (fotografija)
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...