Petra Cvek

5 navad, s katerimi krepimo partnerski odnos

piše: Petra Cvek
15. november 2018    976 ogledov

V tokratnem zapisu predstavljam pet navad, s katerimi lahko odnos krepimo. A preden zapi┼íem nekaj o njih, morda le ┼íe namig ÔÇô ─Źe se boste lotili ustvarjanja novih navad, se zavedajte, da to zahteva nekaj ─Źasa. Zato izberite eno navado, tisto, v kateri boste prepoznali najve─Źjo korist in za katero verjamete, da jo lahko vpeljete v svoje ┼żivljenje, ter za─Źnite po─Źasi, korak za korakom.

1. Komunikacija, komunikacija, komunikacija

Razmerja, v katerih med partnerjema ni komunikacije, so, po mojem mnenju, obsojena na propad ali vsaj na nezadovoljstvo enega ali obeh partnerjev. Iskrena in odprta komunikacija nas zbli┼żuje, saj nam daje ob─Źutek, da lahko s partnerjem delimo svojo zasebnost.

Prav tako pa je to tudi eden od pomembnih na─Źinov, na katerega se spoznavamo in si ustvarjamo realno sliko o partnerju ali partnerici, o njegovih ali njenih razmi┼íljanjih, pri─Źakovanjih, ciljih za prihodnost, vrednotah in viziji skupnega ┼żivljenja. Zanimanje za partnerja ali partnerico je ena bolj┼íih navad, s katerimi lahko krepimo odnos, hkrati pa nam olaj┼ía tudi kreiranje drugih navad.

2. Hvale┼żnost

Ste hvale┼żni za partnerja ali partnerico? Za to, da sta se sploh na┼íla in da sta izbrala drug drugega? Dejstvo je, da bi se kaj lahko zgodilo, da bi vi ali on izbrali koga drugega. A tega nista storila. Predvidevam, da z namenom. Drug ob drugem sta do┼żivljala prijetne ob─Źutek, podlaga katerih je bilo va┼íe videnje partnerja ali partnerice.

Morda ste ga videli kot prijaznega, ljube─Źega, spo┼ítljivega, zabavnega, skratka kot nekoga, ob komer bi vam bilo lepo. Katere so bile tiste telesne in osebnostne lastnosti, ki so vas pritegnile? Katera tista njegova dejanja, ki so v vas vzbudila prijetne ob─Źutke? Kaj je tisto, kar ste se ob njem ali njej nau─Źili?

Vse to so stvari, na katere po nekaj letih radi pozabimo, a vendar jih velja sem in tja malce ozavestiti in biti zanje hvale┼żen. Kaj je tisto, kar pri partnerju ali partnerici cenite, zaradi ─Źesa ga oz. jo spo┼ítujete, kaj ste se ob njem ali njej nau─Źili? Vse to so vpra┼íanja, ki pomagajo pri razvoju navade hvale┼żnosti.

3. Sprotno reševanje nesporazumov

Nesporazumi so del vsakega razmerja in v tem ni popolnoma ni─Ź napa─Źnega. Pomembno pa je, da jih re┼íujemo sproti in z mislijo na ohranjanje odnosa. Pogosto namre─Ź ob nesporazumih nezavedno vstopimo v igro mo─Źi, cilj katere je dose─Źi, da obvelja na┼ía beseda, ob ─Źemer pa pozabimo na ohranjanje povezanosti.

Re┼íujmo nesporazume z mislijo na to, kaj se nam zdi pomembneje ÔÇô ostati povezani ali dokazati svoje? Prav odgovor na to vpra┼íanje je namre─Ź tisti, ki bo narekoval na┼íe vedenje.

4. Ustvarjanje skupnih spominov

Ste bili kdaj v skupini dobrih prijateljev, ki imajo kopico skupnih spominov, ob katerih se iz srca nasmejijo? ─îe niste bili del te dru┼żbe, se vam je zdelo, kot da k pogovoru ne morete ni─Ź prispevati. Dejstvo je, da nas skupni spomini na prijetne ali pa manj prijetne dogodke povezujejo. Ne le takrat, ko jih ustvarjamo, temve─Ź tudi takrat, ko nekaj ─Źasa nimamo tako pogostih stikov. Pa tudi v trenutkih, ki pride do nestrinjanja.

Ve─Ź ko imamo prijetnih skupnih spominov, spominov, v katerih smo si stali ob strani ob te┼żkih preizku┼ínjah, ali trenutkov, ki nas kakorkoli povezujejo, ve─Źja je verjetnost, da bomo ob nesporazumih na prvo mesto postavili povezanost s partnerjem ali partnerico.

Za ohranjanje in krepitev razmerja je zato smiselno poiskati skupne hobije ali aktivnosti, v katerih u┼żivata oba in jim lahko namenita kak┼íno uro na teden. Pojdita na izlet, koncert, oglejta si dober film, privo┼í─Źita si spro┼í─Źujo─Źo kopel, udele┼żita se plesnega te─Źaja ÔÇŽ Idej je neskon─Źno. Z nekaj kreativnosti pa lahko tudi pospravljanje stanovanja, urejanje vrta ali kuhanje postane dejavnost, ob kateri bosta ustvarjala prijetne skupne spomine.

5. Usmerjenost vase

Pogosto smo v razmerju usmerjeni v to, kaj lahko partner ali partnerica naredi, da bo odnos ┼íe bolj┼íi. Ker ┼że vemo, da drugega ne moremo k ni─Źemur prisiliti, ┼íe manj pa ga spremeniti, se je smiselno usmeriti vase in raziskati, kako lahko k bolj┼íemu in trdnej┼íemu odnosu prispevamo sami.

Kako lahko prispevam h krepitvi razmerja, kako lahko prispevam k temu, da bo razmerje tak┼íno, kot si ┼żelim, da bo ljube─Źe, spo┼ítljivo in varno? Vsa vpra┼íanja, ki so v tem pogledu usmerjena nase, so precej koristnej┼ía kot razmi┼íljanje, ki je usmerjeno v partnerja. Na njegovo vedenje namre─Ź nimamo 100-odstotnega vpliva, na svoje ga imamo.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...