Petra Cvek

5 navad, s katerimi krepimo partnerski odnos

piŔe: Petra Cvek
15. november 2018    680 ogledov

V tokratnem zapisu predstavljam pet navad, s katerimi lahko odnos krepimo. A preden zapiÅ”em nekaj o njih, morda le Å”e namig ā€“ če se boste lotili ustvarjanja novih navad, se zavedajte, da to zahteva nekaj časa. Zato izberite eno navado, tisto, v kateri boste prepoznali največjo korist in za katero verjamete, da jo lahko vpeljete v svoje življenje, ter začnite počasi, korak za korakom.

1. Komunikacija, komunikacija, komunikacija

Razmerja, v katerih med partnerjema ni komunikacije, so, po mojem mnenju, obsojena na propad ali vsaj na nezadovoljstvo enega ali obeh partnerjev. Iskrena in odprta komunikacija nas zbližuje, saj nam daje občutek, da lahko s partnerjem delimo svojo zasebnost.

Prav tako pa je to tudi eden od pomembnih načinov, na katerega se spoznavamo in si ustvarjamo realno sliko o partnerju ali partnerici, o njegovih ali njenih razmiŔljanjih, pričakovanjih, ciljih za prihodnost, vrednotah in viziji skupnega življenja. Zanimanje za partnerja ali partnerico je ena boljŔih navad, s katerimi lahko krepimo odnos, hkrati pa nam olajŔa tudi kreiranje drugih navad.

2. Hvaležnost

Ste hvaležni za partnerja ali partnerico? Za to, da sta se sploh naŔla in da sta izbrala drug drugega? Dejstvo je, da bi se kaj lahko zgodilo, da bi vi ali on izbrali koga drugega. A tega nista storila. Predvidevam, da z namenom. Drug ob drugem sta doživljala prijetne občutek, podlaga katerih je bilo vaŔe videnje partnerja ali partnerice.

Morda ste ga videli kot prijaznega, ljubečega, spoŔtljivega, zabavnega, skratka kot nekoga, ob komer bi vam bilo lepo. Katere so bile tiste telesne in osebnostne lastnosti, ki so vas pritegnile? Katera tista njegova dejanja, ki so v vas vzbudila prijetne občutke? Kaj je tisto, kar ste se ob njem ali njej naučili?

Vse to so stvari, na katere po nekaj letih radi pozabimo, a vendar jih velja sem in tja malce ozavestiti in biti zanje hvaležen. Kaj je tisto, kar pri partnerju ali partnerici cenite, zaradi česa ga oz. jo spoŔtujete, kaj ste se ob njem ali njej naučili? Vse to so vpraŔanja, ki pomagajo pri razvoju navade hvaležnosti.

3. Sprotno reŔevanje nesporazumov

Nesporazumi so del vsakega razmerja in v tem ni popolnoma nič napačnega. Pomembno pa je, da jih reŔujemo sproti in z mislijo na ohranjanje odnosa. Pogosto namreč ob nesporazumih nezavedno vstopimo v igro moči, cilj katere je doseči, da obvelja naŔa beseda, ob čemer pa pozabimo na ohranjanje povezanosti.

ReÅ”ujmo nesporazume z mislijo na to, kaj se nam zdi pomembneje ā€“ ostati povezani ali dokazati svoje? Prav odgovor na to vpraÅ”anje je namreč tisti, ki bo narekoval naÅ”e vedenje.

4. Ustvarjanje skupnih spominov

Ste bili kdaj v skupini dobrih prijateljev, ki imajo kopico skupnih spominov, ob katerih se iz srca nasmejijo? Če niste bili del te družbe, se vam je zdelo, kot da k pogovoru ne morete nič prispevati. Dejstvo je, da nas skupni spomini na prijetne ali pa manj prijetne dogodke povezujejo. Ne le takrat, ko jih ustvarjamo, temveč tudi takrat, ko nekaj časa nimamo tako pogostih stikov. Pa tudi v trenutkih, ki pride do nestrinjanja.

Več ko imamo prijetnih skupnih spominov, spominov, v katerih smo si stali ob strani ob težkih preizkuŔnjah, ali trenutkov, ki nas kakorkoli povezujejo, večja je verjetnost, da bomo ob nesporazumih na prvo mesto postavili povezanost s partnerjem ali partnerico.

Za ohranjanje in krepitev razmerja je zato smiselno poiskati skupne hobije ali aktivnosti, v katerih uživata oba in jim lahko namenita kakÅ”no uro na teden. Pojdita na izlet, koncert, oglejta si dober film, privoŔčita si sproŔčujočo kopel, udeležita se plesnega tečaja ā€¦ Idej je neskončno. Z nekaj kreativnosti pa lahko tudi pospravljanje stanovanja, urejanje vrta ali kuhanje postane dejavnost, ob kateri bosta ustvarjala prijetne skupne spomine.

5. Usmerjenost vase

Pogosto smo v razmerju usmerjeni v to, kaj lahko partner ali partnerica naredi, da bo odnos Ŕe boljŔi. Ker že vemo, da drugega ne moremo k ničemur prisiliti, Ŕe manj pa ga spremeniti, se je smiselno usmeriti vase in raziskati, kako lahko k boljŔemu in trdnejŔemu odnosu prispevamo sami.

Kako lahko prispevam h krepitvi razmerja, kako lahko prispevam k temu, da bo razmerje takŔno, kot si želim, da bo ljubeče, spoŔtljivo in varno? Vsa vpraŔanja, ki so v tem pogledu usmerjena nase, so precej koristnejŔa kot razmiŔljanje, ki je usmerjeno v partnerja. Na njegovo vedenje namreč nimamo 100-odstotnega vpliva, na svoje ga imamo.

Komentarji (0)

  Bodi prvi in podaj svoj komentar! S svojim komentarjem dobiÅ” tudi 3 žarke!

Facebook komentarji

Nalagam...