Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Hrustljavi pirini krekerji

27. marec 2013    2342 ogledov

Želite sebi in svoji družini ugoditi? Bi radi zagotovili zdrave prigrizke? Menite, da bi vam vzelo preveč časa? Strah je odveč. Tokrat bi vam radi predstavili okusne pirine krekerje, s katerimi bo vaša najljubša nadaljevanka ali film še boljši, hkrati pa vas ob grizljanju ne bo preveč pekla slaba vest. Pripravili jih boste en dva tri, na koncu pa rekli: "Nič lažjega, a zelo okusno."

Sestavine, ki jih potrebujete za pripravo pirinih krekerjev: 

  • 250 g polnozrnate pirine moke
  • nekaj ščepcev moke za podlago (najboljša bo bela pirina moka, lahko pa uporabite tudi navadno, ostro belo moko)
  • 1 dl vode
  • 1/2 čajne žličke grobo mlete soli
  • začimbe po želji (koriander, timijan, bazilika, origano, kari, šetraj, rožmarin ...)

Priprava: 

V večjo skledo stresite polnozrnato pirino moko, prilijte 1 dl vode in dodajte polovico čajne žličke soli. Vsebino dobro pregnetite in jo nanestite na pomokan peki papir. Celotno površino peki papirja dobro pomokajte. Tako bodo pečeni krekerji kar sami zdrsnili v posodo in se ne bodo prijeli peki papirja. Testo na papirju razvaljajte. Razvaljano testo skupaj s peki papirjem položite na raven pekač in ga rahlo poškropite z vodo. Celotna površina naj bo poškopljena z vodo, saj se boste s tem izognili zažganemu testu. Po celotnem testu naredite zareze (na kvadratke) ter po testu posujte želene začimbe in dober ščepec grobo mlete soli. Ker je mogoče, da se začimbe in sol ne bodo prijele na testo, vam predlagamo, da uporabite laneno sluz. Za to potrebujete zvrhano žlico lanenega semena in 3/4 dl vode. Vsebino zavrite in pustite na ognju, da rahlo vre še pet minut. Voda, ki ostane, bo sluzasta. Semena odstranite, precedite. Na testo namažite sluz in čez posujte začimbe in sol. Če boste uporabili laneno sluz, predhodno ni treba poškropiti testa z vodo. Testo pecite pribl. 15 minut na 250 stopinj Celzija, dokler testo ni zlato rjave barve. Pečeno testo vzemite iz pečice in testo nalomite še vroče ter pustite, da se krekerji v večji posodi ohladijo. 

Krekerje lahko jeste povsem same ali pa si pripravite omako za pomakanje (npr: gvakamole).

Želimo vam okusno grizljanje! 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...