Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

5 jezikov ljubezni: katerega govoriš in kako ti poznavanje le-teh lahko pomaga izboljšati odnose?

piše: Uredništvo
14. februar 2019    6458 ogledov

Gary Chapman, priznan terapevt in pisatelj, je v svoji dolgoletni praksi odkril, da ljudje različno dojemamo in izražamo ljubezen. Svoja spoznanja je predstavil kot teorijo petih jezikov ljubezni. Pravi, da s poznavanjem svojega in partnerjevega jezika ljubezni lažje razumemo potrebe svojih partnerjev in jim znamo izraziti svoje, zato se naši odnosi obrnejo na bolje oziroma v pravo smer.

Razumevanje različnih jezikov ljubezni pa nam ne koristi le v partnerskih odnosih, temveč tudi v družinskih, prijateljskih in celo službenih. Vsaka oseba čuti in izraža ljubezen drugače.

Razumevanje, kaj je pomembno ljudem, ki so vam blizu, vam ne pomaga le izraziti svojih lastnih potreb, temveč pripomore tudi k temu, da svoje bližnje razumete, jih čutite, se z njimi povežete in bolje sodelujete z njimi.

Kako VI izražate ljubezen?

Vredno je raziskati in razumeti, kako ljudje, ki jih imamo radi, čutijo in izražajo ljubezen. Tako bomo lažje razumeli njihova dejanja in izrazili tudi svoje potrebe. Velikokrat namreč v odnosih pride do trenj, ker govorimo različne jezike in se zaradi tega čutimo nerazumljene ali nesprejete.

In kako to zgleda v praksi?

Primer: če je vaš jezik ljubezni fizični dotik, ljubezen izražate z dotiki in nežnostjo, mogoče objemi. Ker tako razumete ljubezen, takšen jezik pričakujete tudi vi. Ampak … Mogoče je jezik vašega partnerja jezik uslug, kar pomeni, da mu največ pomeni, če naredite nekaj zanj/-o, mogoče mu/ji operete avto, pospravite kuhinjo ali zlikate srajco …

Taki osebi fizični dotik pomeni manj kot te usluge, zato vašo naklonjenost čuti intenzivneje takrat, ko dobi usluge, in z uslugami tudi izraža svojo ljubezen.

Vam, ki govorite jezik fizičnega dotika, je jezik uslug tuj, zaradi pomanjkanja fizičnega dotika se počutite neljubljene. Lahko prejmete nešteto uslug, a ker ni dovolj fizičnega dotika, se ne počutite ljubljene.

Enako vaš partner. Od vas prejema tone telesnega dotika, objeme, poljube, a mu to nič ne pomeni. Celo očita vam, da se ves čas obešate po njem. Zakaj? Ker ne prejme uslug, ki so njegov jezik ljubezni.

In ker ne razumete partnerjevega jezika oziroma niti svojega, sta oba nenehno v pomanjkanju, saj vedno znova čutita, da ne dobita tega, kar si želita. Hkrati pa ne vidita, da drug drugemu dajeta to, kar želita zase, in ne tega, kar si želi drugi.

Če bi poznali svoja jezika, bi vedeli, da vam največ pomeni fizični dotik, partnerju pa usluge. Tako bi lahko povedali partnerju, da si želite več dotikov in da vam to da tisto, kar dajo njemu usluge – ljubezen. Hkrati pa bi vedeli, da lahko partner najlažje začuti vašo podporo in ljubezen v jeziku uslug in bi namesto svojega jezika fizičnega dotika uporabljali jezik uslug, saj bi vedeli, da tako lahko daste največ svojemu partnerju. Razumeli bi, da mu usluge pomenijo več kot fizični dotik, zato se ne bi nenehno zaman obešali po njem/njej.

Pet jezikov ljubezni

1. Besede potrditve: ljubiti me pomeni govoriti z menoj

Ljudem, katerih jezik ljubezni so besede potrditve, so prav BESEDE, pokloni in besede hvaležnosti tiste, ki jim povedo, da jih imamo radi. Če je to tvoj jezik, ti največ na svetu pomeni, da SLIŠIŠ, da te ima nekdo rad, da si nekaj dobro opravil/-a ...

Dr. Chapman opaža, da je najbolje, da so besede potrditve izražene preprosto in neposredno, na primer: dobro si videti v tej obleki ALI vedno me nasmejiš ALI všeč mi je, kako si danes pripravil kosilo …

Ljudje, katerih jezik ljubezni so besede potrditve, so tudi izjemno občutljivi za besede, ton in zven glasu. Besede slišijo bolje in si jih tudi zelo vzamejo k srcu, zato jih lahko kreganje ali negativna komunikacija močno prizadene. Žalitve ne pozabijo zlahka. 

2. Posvečeni čas: ljubiti me pomeni preživeti čas z menoj

Oseba, katerega jezik je posvečeni čas, potrebuje in najbolj ceni čas, ki ga preživite z njo. Vendar mora biti to kakovosten čas, brez motenj, kar pomeni, da namenite osebi popolno pozornost. To pomeni, da odložimo telefone, vse naprave, vse drugo in se ji v celoti posvetimo. 

Pomeni, da z njimi preživimo kakovosten čas brez motenj – naj bo to skupen sprehod, kava, igranje iger, kuhanje, gledanje filma, karkoli – samo da je čas posvečen njim.

3. Sprejemanje daril: ljubiti me pomeni podariti mi nekaj oprijemljivega

Za nekatere je jezik ljubezni sprejemanje daril in je jezik, ki jim bo najbolj jasno povedal, da jih imate radi. Sprejemanje nečesa fizičnega, nečesa oprijemljivega, kar lahko obdržijo, je zanje dokaz vaše ljubezni.

Da lahko nekomu podariš dobro darilo, moraš misliti na to osebo, in to je ključ. Darilo predstavlja misel nanje in ima malo zveze z materialno vrednostjo darila. Lahko je le školjka, ki ste jo našli na obali, ali storž v gozdu …

V tem jeziku je pomembno, da VIDIMO ljubezen.

4. Usluge: ljubiti me pomeni nekaj narediti zame

Ta jezik pravi: dejanja so pomembnejša od besed.

Gre za to, da za svoje drage naredimo nekaj, kar si želijo, ne da bi za to morali prositi: skuhamo kosilo, pospravimo stanovanje ali očistimo avtomobil, likamo … Da naredimo nekaj, kar jim je všeč.

5. Telesni dotik: ljubiti me pomeni dotikati se me

Ljudje, katerih jezik ljubezni je telesni dotik, potrebujejo telesni dotik (objeme, božanje, poljube …), da se počutijo ljubljene, veliko bolj kot drugi ljudje, pri njih gre ta potreba še stopnjo višje – brez se počutijo popolnoma neljubljene, ne glede na vse drugo, kar naredite zanje.

Razumevanje je ključ

Izjemno koristno je, da razumemo, kako naš partner/družinski član/prijatelj izraža ljubezen, saj je morda ne izraža na način, s katerim se mi najbolj poistovetimo in ga čutimo. Koristno je tudi vedeti, kako mi ne izražamo ljubezni (z vidika jezika drugih), in razumeti svoj mrtvi kot.

Od vseh petih jezikov ljubezni sta en ali dva, ki sta nam osebno najbližja in se z njima poistovetimo. Jeziki se lahko tudi spremenijo čez čas v različnih življenjskih obdobjih.

Kateri jezik govoriš ti? S katerim se najbolj poistovetiš? Opaziš, da je tvoj jezik tisti, s katerim tudi kažeš ljubezen? Razumevanje, da tvoj jezik morda ni jezik tvojih bližnjih ali tvojega partnerja, lahko naredi veliko spremembo v dojemanju tvojih odnosov.

Vir: povzeto po 5 languages by Gary Champan, https://www.huffingtonpost.com/audrey-van-petegem/5-languages-of-love_b_4781589.html, https://www.focusonthefamily.com/
Kako se pa tebi zdi? 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala, res se je potrebno zamisliti in poskušati ustrezno reagirati.
Vesna
Sonja
  komentiral 2 leto nazaj
Članek me je navdušil in odprl uvid v problem odnosov.
Meni sta ljubša jezika 1 (besede potrditve) in 2 (posvečeni čas),
mojim sorodnikom pa 2 (posvečeni čas) in 4 (usluge) ter
3 (sprejemanje daril) in 4 (usluge).
Sedaj je potrebno odpreti komunikacijo, le kako?
Nalagam...