Simona Vrhovec

6 smernic za nego ženske energije

29. januar 2024    2266 ogledov

Danes s tabo podelim nekaj smernic za nego ženske energije. V jogijskem svetu ji rečemo lunarna energija, v TKM pa yin energija. Vsekakor je pomembno, da oba spola negujeta to energijo, a danes bom bom večjo pozornost namenila konkretno ženskam. Zakaj? Ker v zadnjem obdobju srečujem veliko žensk, ki delujejo večinoma v moški energiji. Sledijo hude kronične izčrpanosti, hormonska neravnovesja in jeza, predvsem do sebe in tudi moških.

Ženska energija je namreč tista, ki samo JE. Ni v delovanju. Je v čutenju. Je v predaji. Je v sprejemanju. Je intuitivna. Je inspirativna. Je kreativna. Povezana s telesom. Je pretočna. Je energija noči in lune.

V današnji družbi ženska zlahka preide v moško energijo. Sploh če je na vodilnih položajih, je samozaposlena ali pa ” podleže” pritisku okolice. Lahko pa gre seveda tudi za boleče vzorce in travme, ko ima občutek, da se mora dokazovati, da ni dovolj dobra, lepa ...

Mimogrede, vsi potrebujemo uravnoteženo žensko in moško energijo.

Afirmacija: ” Vredna sem varnosti, ki mi omogoča, da sem nežna. “

6 smernic za nego ženske energije:


1. Prizemljitev

Moška energija deluje v umu, načrtuje, premleva, analizira. Tam je tudi več življenjske energije. Zato je ključno, da ženske popeljemo energijo tudi navzdol. V prva dva energetska centra. Zato je pomembna prizemljitev.

To lahko naredimo v resnici zelo preprosto: masaža stopal, hoja po zemlji, čuječni sprehod v naravi, dihanje s trebušno prepono, ples ( še posebno afriški, orientalski in tudi latino), joga, praksa s kristali, vrtnarjenje, aromaterapija. 

2. Zavestni stik s telesom

Kar precej podobno, kot prizemljitev, vendar bi tukaj poudarila, kako zelo pomembno je, da smo pri praksi prisotni. Ker če vmes naš um odtava, potem ni zavestnega diha, ni občutenja telesa in to postane le ” ponoven beg” v um.

Tradicionalne tehnike nas zato dobro učijo, kako fizično prakso povezati z dihom, opazovanjem občutkov, zavestno opazovanje misli in pa pretoka energije. Zato nam tu prav pridejo tehnike, kot so acuyin joga, myo yin joga, pa seveda tudi Shakti joga – joga posebno namenjena ženskam. Praksa je bolj nežne narave, bolj yin narave.

3. Regulacija živčnega sistema

Regulacija živčnega sistema, ki je velikokrat preveč obremenjen in enostavno ne zmore več, zato pride tudi do avtoimunih bolezni, hormonskega neravnovesja in kolapsa sistema. Ko se daje pozornost le konstantnemu gibanju, delu, mentalnemu naporu deluje telo večinoma na kortizolu – ” stresnemu ” hormonu.

Dodajmo še premalo spanja, stres na stres, nepozdravljene travme, slaba prehrana, ..., in pridemo do kronične utrujenosti, nadledvične izčrpanosti in še do še hujših oblik bolezni.

Pomembna je sprememba življenjskega stila, razumevanje, da ima vse v življenju svoj cikel, tako narava, kot mi.

Pomagamo si lahko tudi z meditacijo:

4. Reprogramiranje naših odzivov

Naši odzivi so velikokrat posledica naše podzavesti, naših vzorcev. Potem pa je seveda odvisno, kakšni so ti vzorci. Se jih zavedamo? Si jih želimo pozdraviti?

Marsikdo se namreč s tem delom sebe sploh ne ukvarja. Ostaja žrtev. Drugi so krivi, odgovorni za njegovo nesrečo. Ko prevzamemo odgovornost za svoje zdravljenje, se osvobodimo napetosti, zamer. Postanemo pretočni in prepoznamo, da je odgovor in rešitev znotraj nas.

Začne se preprosto že z opazovanjem naših občutkov, našega delovanja. Zakaj nas nekaj prizadene? Pričakujemo nekaj od drugih, kar ni njihova odgovornost?

Na marsikaj ne moremo vplivati. Lahko pa vplivamo na naš odziv, na naše zdravljenje in zato povabimo mir v naše življenje. Ni potrebne borbe, strahu, dokazovanja, ... ,pomirjeni smo s seboj. Včasih nam pri tem lahko pomaga pogovor.

5. Pogled v travmo in osvoboditev

Ko razumemo, da ima vse v našem življenju tudi prostor za osebno in duhovno rast, lahko lažje prepoznamo tudi sporočilo neke izkušnje. Ne identificiramo se več s travmo, prepoznamo, da je to le delček naše zemeljske izkušnje. Del naše karme in bolj ko smo pripravljeni, spustiti, odpustiti, s sočutjem pogledati celotno situacijo, bolj pozdravimo tako svojo preteklost, sedanjost in prihodnost. Predvsem pa se osvobodimo in ne negujemo več energijske navezanosti na situacijo ali osebo. Naše telo namreč hrani vse naše izkušnje na energijski ravni. Zato smo lahko marsikaj razjasnili na mentalni ravni, a je potrebno to narediti na vseh nivojih. Se pravi fizični, mentalni, čustveni in energijski ravni. Ker travma ostane ” ujeta” se to lahko izraža v bolečinah, bolezni, prizadene organe in posledično pride do različnih čustvenih ravnovesjih. Na primer jeza, žalost, razdraženost, melanholija, strahovi... Z znanje TKM si lahko pomagamo vzpostaviti ravnovesje.

6. Ljubeča izkušnja v praksi

Kaj to pomeni? Preprosto, zavestna praksa ljubezni do sebe. Postavljanje ljubečih meja, prijazen pogovor s seboj, zavestna izbira čemu in komu namenjamo svoj čas, energijo.

Si vzeti, brez slabe vesti, čas zase. Izvajati ljubeče rituale. Negovati svoje hobije. Postaviti se na prvo mesto. Spustiti tisto, kar nam ne služi več. Pa naj gre to za neprijazne misli, škodljive vzorce, odnose, kjer ne moremo biti avtentični. Poslušati svoje srce.

Napolni svoje srce z ljubečo pozornostjo:

1. Zavestno zadihaj v dlani, ki jih položiš na prsni koš.

2. Nasmehni se srcu.

3. Napolni ga z ljubeznijo, radostjo, mirom..

4. Naj te oblije zlata svetloba po celem telesu in zahvali se svojemu telesu, vsaki celici, za življenjsko energijo

5. Zavestno usmeri pozornost na trenutke hvaležnosti, tisto, kar polni tvoje srce.

 

Kako se sedaj počutiš?

 

Kako se pa tebi zdi? 3
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Katja
  komentiral 2 mesec nazaj
Hvala
Sabina
  komentiral 4 mesec nazaj
❤️
Irena
  komentiral 4 mesec nazaj
Super članek. Hvala ti.
Nalagam...