Nastja Spasojević

Čokoladno razvajanje

10. oktober 2013    230 ogledov

Bližajo se vedno hladnejši dnevi, polni megle in dežja. Zakaj si ne bi polepšali dneva s kakšno zdravo nebeško dobro in sladko tortico? NI potrebno, da ima kdo rojstni dan ali da se karkoli praznuje. Privoščite si jo, ker  bi se radi pocrkljali.

Poleg dobrega okusa pa ima temna čokolada še mnogo pozitivnih  lastnosti:

  • Ste  vedeli,  da temna čokolada, v nasprotju s svojo sestrično mlečno čokolado, vsebuje antibakterijske  celice, ki ščitijo pred kariesom?
  • Temna čokolada zaradi velikega deleža kakava vsebuje flavonoide, ki preprečujejo mutacijo celic, varujejo DNK in uničujejo rakotvorne snovi v našem telesu.
  • Temna čokolada vpliva tudi na naše dobro razpoloženje, saj vsebuje serotonin, ki je naravni antidepresiv ter hkrati spodbuja nastanek endorfina, ki daje občutek ugodja.

Več kot očitno je zakaj jo strokovnjaki uvrščajo med superhrano.  Ne odlašajmo več in zavihajmo roke. Spodnji recept je le eden od mnogih načinov uporabe tega temnega zaklada.

Torta; Čokoladno razvajanje

Sestavine;

  •     300 g temne čokolade
  •     280 g masla
  •     100 g kokosovega sladkorja
  •     3 ščepi kajenskega popra
  •     7 jajc
  •     2 žlici moke
  •     1 žlica masla za pekač
  •     200 ml sladke smetane


Zunanji del pekača pozorno ovijemo z alu folijo, da preprečimo uhajanje vode v pekač.V notranjost pekača položimo peko papir in ga premažemo z maslom. Pečico predhodno ogrejemo na 180 °C.

Na štedilnik pristavimo posodo z vodo in nad njo postavimo še eno posodo v katero bomo narezali maslo in nadrobili čokolado. Pomembno je, da zgornja posoda ni namočena v vodo, saj temno čokolado lahko topimo le nad vodno paro. V zgornjo posodo, kot že prej omenjeno, narežemo maslo in zdrobimo čokolado. V raztopljeno zmes primešamo kokosov sladkor. Pustimo 30 sekund. Odstavimo in nekoliko ohladimo.Vmešamo kajenski poper.

V skledo ubijemo jajca in jih z električnim mešalnikom mešamo 1 minuto. Ko so penasto umešane, jim primešamo moko. Nato med konstantnim mešanjem prilivamo čokoladno zmes. Dobro premešamo. Masa mora biti gladka. Zmes zlijemo v pekač, ki smo ga prej ovili z alu folijo.

Vzamemo še en večji pekač, v katerega lahko položimo tistega manjšega z testom. V večji pekač nalijemo toliko vode, da bo manjši pekač za 2 cm potopljen v vodo. Vse skupaj damo v pečico in pečemo 35 min. Torta je pravilno pečena, ko je sredina še nekoliko mehka.

Ko je torta pečena jo vzamemo iz pečice in pekač odstranimo iz vode. Odstranimo tudi alu folijo in pustimo da se torta popolnoma ohladi. Najbolje jo je pustiti na sobni temparaturi čez noč.

Naslednji dan jo odstranimo iz pekača, previdno prevrnemo na podstavek za torto ter odstranimo peko papir. Ob straneh jo lahko okrasimo s sladko smetano ali sadjem.

Zraven se odlično priležejo jagode namočene v temno čokolado ;)

Dober tek!
 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...