Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Biotsko raznovrstnost uničujemo vsak dan – nevede, z navadami, ki se zdijo nedolžne

piše: Uredništvo
23. maj 2025    317 ogledov

Biotska raznovrstnost ni abstrakten pojem – je zrak, ki ga dihamo, hrana, ki jo jemo, in svet, ki ga zapuščamo otrokom. Biotska raznovrstnost pomeni pestrost vsega živega – rastlin, živali, mikroorganizmov in njihovih ekosistemov. Je temelj stabilnosti narave in je ključnega pomena za naš obstoj. Brez nje ni plodnih tal, opraševalcev, zdravil, vode ali hrane. In vendar jo nenehno uničujemo – pogosto nevede, vsak dan, z majhnimi odločitvami.

Ko govorimo o biotski raznovrstnosti, pogosto pomislimo na tropske gozdove, redke živali ali eksotične rastline. A resnica je, da je biotska raznovrstnost povsod – na vrtu naše babice, v kozolcih in na pašnikih, v starih sortah jabolk, ki so rasla na kmetijah naših prednikov. In še pomembneje – ni le okras narave, temveč njen temelj. Brez nje ni stabilnosti, ni odpornosti, ni življenja.

Biotska raznovrstnost ni nekaj ločenega od človeka – je del nas. Vsaka rastlina, gliva, žuželka, bakterija ima vlogo v ekosistemu, ki tudi nas ohranja žive. Ko uničimo raznovrstnost, uničimo nevidne povezave, ki hranijo tla, čistijo vodo, oprašujejo rastline in ohranjajo podnebno ravnovesje. In hkrati uničujemo tudi bogastvo možnosti – ne le ekoloških, temveč tudi kulturnih, zdravstvenih in prehranskih.

Kako povprečen Slovenec (nehote) uničuje biotsko raznovrstnost v vsakdanjem življenju:

1. Preveč urejeni vrtovi in dvorišča – uničevanje naravnega zatočišča

Kaj počnemo: pokosimo vsak kotiček trate v mestih, odstranjujemo 'plevel', betoniramo dvorišča, uporabljamo okrasne tujce (eksotične rastline, tujke), izsekavamo grmičevje in mejice.

Posledica: izguba življenjskega prostora za žuželke, ptice, opraševalce, čebele, ježke, mikroorganizme. S tem uničujemo tisto raznovrstnost, ki omogoča zdravje tal, opraševanje, kroženje hranil.

Rešitev: pustimo robove vrta divje, sejmo medonosne rastline, sadimo domače vrste, vzdržujmo žive meje.

2. Uporaba agresivnih čistil in kemičnih sredstev, pesticidov

Kaj počnemo: uporabljamo razkužila, agresivna univerzalna čistila, pesticidna sredstva za uničevanje plevela in škodljivcev, kemične osvežilnike zraka.

Posledica: uničujemo mikrobe v tleh, zastrupljamo vodne vire, škodujemo koristnim insektom in drobnim živalim. S tem uničujemo mikrobiološko pestrost, ki je temelj zdravega ekosistema.

Rešitev: uporabljajmo naravna čistila (kis, soda, eterična olja) in mehanske metode čiščenja, zmanjšajmo uporabo kemije, kompostirajmo naravne odpadke.

3. Hranjenje z uvoženo, predelano in izvensezonsko hrano

Kaj počnemo: pozimi kupujemo paradižnike in tropsko sadje, uživamo predelane izdelke, meso iz industrijske reje, sojo, palmino olje.

Posledica: spodbujamo intenzivno kmetijstvo, krčenje tropskih gozdov, dolg transport in uničevanje lokalnih ekosistemov. Uničujemo habitat tisočih vrst.

Rešitev: podpirajmo lokalne kmete, kupujmo sezonsko, jejmo manj mesa, gojimo hrano sami, izmenjujmo domača semena.

 4. Uporaba plastike, umetnih materialov in eksotičnih surovin ter izbira poceni izdelkov

Kaj počnemo: izbiramo plastiko namesto lesa, PVC-ograje, umetne trate, eksotični les (npr. tikovino), kemične premaze, nakupujemo hitri dizajn in pohištvo iz Azije.

Cenejša iverna omara ali plastična ograja morda delujeta praktično, a nosita ogromno skrito ceno: kratko življenjsko dobo, toksične materiale in onesnaževanje v celotni dobavni verigi, da ne govorimo o sproščanju toksičnih snovi v vašem domu in mikroplastike v vaših dvoriščih.

Posledica: plastika se razgrajuje v mikroplastiko, ki zastruplja prst, vodo in živa bitja. Eksotični materiali pa izčrpavajo druge ekosisteme.

Rešitev: uporabljajmo lokalni les, naravne materiale (glino, apno, kamen, volno), popravimo in predelajmo, zmanjšajmo nepotrebno dekoracijo.

5. Pretirana čistoča in sterilnost

Kaj počnemo: čistimo do sterilnosti, razkužujemo kožo in dom, uporabljamo antibakterijske gele in robčke.

Posledica: uničujemo koristne mikroorganizme v domu in na sebi. Zmanjšujemo imunsko odpornost in hkrati škodujemo raznovrstnosti mikrobiomov, ki so ključni za zdravje narave in nas samih.

Rešitev: vzdržujmo čistočo, ne sterilnosti. Dovolimo otrokom stik z naravo, naj se umažejo z zemljo, naj jedo domača jabolka z drevesa.

6. Prekomerno odstranjevanje listja, obrezovanje v napačnem času, uničevanje tal

Kaj počnemo: pograbimo vse listje in ga odstranimo, sekamo grme v času gnezdenja ptic, pohodimo zemljo na vrtu do zbite mase ali odstranimo ves plevel in pustimo zemljo na vrtu brez zastirke, odstranjujemo to, kar se nam zdi nekoristno – a nezavedno uničujemo živeči habitat.

Posledica: uničujemo mikrohabitate, gnezdišča, zavetišča za žuželke in drobne živali. Tla postajajo mrtva – brez deževnikov, bakterij, gliv.

Rešitev: pustimo nekaj listja za kompost, sekajmo izven gnezditvenega časa, zemljo rahljajmo in jo pokrivajmo z zastirko.

7. Nepremišljeno potrošništvo in masovni nakupi

Kaj počnemo: pogosto kupujemo novo, hitro menjamo stvari, nakupujemo vse leto – brez upoštevanja sezone ali kraja izvora.

Posledica: rast proizvodnje, več surovin, več embalaže, več odpadkov. Narava ne dohaja tempa in raznovrstnost se ruši.

Rešitev: kupujmo manj, a bolj premišljeno. Popravimo, izposodimo si, izmenjajmo. Kupujmo z namenom in zavestjo – ne zato, ker je na voljo, temveč zato, ker ima smisel.

Zakaj je pomembno ohranjati avtohtone vrste in lokalne ekosisteme?

Avtohtone vrste – rastline, živali in mikroorganizmi, ki so se v določenem okolju razvijali tisočletja – so prilagojene lokalnim razmeram, ritmu podnebja, tlom in drugim živim bitjem v ekosistemu. Te vrste so nosilci ekološke stabilnosti, kulturne dediščine in genetske raznolikosti, ki je izjemnega pomena za prihodnost.

Ko izginjajo avtohtone vrste, z njimi izgubljamo tudi specifične lastnosti, ki so pogosto ključne za preživetje v določenem okolju. Domače sorte sadja in zelenjave, recimo, pogosto bolje prenašajo lokalne bolezni in sušo kot uvožene komercialne sorte. Domače pasme živali, kot sta krškopoljski prašič in bovška ovca, so bolj odporne in zahtevajo manj umetnih dodatkov v prehrani.

Ohranjanje avtohtonih vrst pomeni ohranjanje naravne dediščine, biotske odpornosti in trajnostne samooskrbe. Ko posegamo po eksotičnem in industrijsko poenotenem, nezavedno uničujemo raznovrstnost in podpiramo monokulturo.

Zakaj je pomembno lokalno – v hrani, gradnji, življenju

Lokalnost pomeni več kot bližino. Pomeni povezanost. Ko jemo lokalno pridelano hrano, podpiramo domače kmete, zmanjšujemo potrebo po dolgih prevozih, zmanjšujemo izpuste in porabo energije. Hkrati pa uživamo hrano, ki ni potovala tisoče kilometrov in ni bila obdelana s kemikalijami, da bi preživela pot. Je bolj sveža, hranljiva in povezana z našim okoljem.

Enako velja za gradbeništvo in umetnost, opremljanje doma ali katerikoli drug vidik življenja. Uporaba lokalnega lesa, kamna, gline ali lanu, volne pomeni podporo tradiciji, manjšo ogljično sled in estetsko usklajenost z naravno krajino. Ko pri gradnji uporabljamo tuje, uvožene materiale iz oddaljenih krajev, podiramo ravnovesje – tako ekološko kot energetsko.

Lokalno pomeni zmerno, preudarno in spoštljivo. Gre za vračanje k temeljem – ne za odrekanje udobju, temveč za iskanje kakovosti, ki ima smisel in vrednost.

Živeti v skladu z naravnimi ritmi in letnimi časi

Narava ima svoj ritem – menjavanje letnih časov, spremembe svetlobe, temperature, rasti in mirovanja. Človek je del teh ciklov in ne more ostati zdrav, če jih ignorira.

Poleti telo potrebuje lažjo, osvežilno hrano – kot so kumare, lubenice in jagodičevje. Pozimi pa težjo, toplo hrano – kot so fermentirane jedi, gomolji, stročnice. Ko jemo paradižnik decembra, ne gre le za okoljsko napako (ogrevanje rastlinjakov, uvoz z druge celine), temveč tudi za biološko nepodprt izbor. Paradižnik hladi telo, zato pozimi ne podpira našega metabolizma. Nasprotno, lahko oslabi imunski sistem.

Ajurveda, starodavna indijska medicina, nas uči, da se je treba prilagajati sezonskemu življenjskemu ciklu. Jeseni telo potrebuje razstrupljanje, pozimi toplotno podporo, spomladi lahkotnost. Hrana, ki ni v sozvočju s tem ciklom, poruši ravnovesje doš (vata, pitta, kapha) in vodi v bolezni.

Tudi staroslovanska medicina časti naravne ritme. Po zimskem mirovanju so se ljudje postili in pili čaje iz kopriv in regrata – rastlin, ki prečistijo kri. Poleti so jedli, kar je raslo na vrtu, pozimi pa fermentirane in sušene pridelke. Vse je bilo preprosto, a modro – spoštljivo do telesa in narave.

Če pozimi nehamo kupovati paradižnik, s tem ne naredimo le nekaj dobrega zase, temveč pripomoremo tudi k zmanjšanju pritiska na naravne vire v državah, kjer ta paradižnik raste. Omogočimo, da se tla pozimi spočijejo. Omogočimo, da se rastni cikel naravno obnovi. In s tem ohranjamo pogoje za raznovrstnost, ki je bistvena za dolgoročno preživetje.

Preprostost kot moč, ne kot odrekanje

Ravno zato, ker je življenje v skladu z naravo tako preprosto, ga pogosto spregledamo. A prav v tej preprostosti se skriva modrost, ki smo jo v sodobnem svetu skorajda izgubili. Potrošniški sistem nas uči, da moramo imeti vse – takoj, povsod, ne glede na letni čas, kraj ali kontekst. A to vodi v prenasičenost, izgubo občutka za resnične potrebe in v dolgoročno škodo – naravi in nam samim.

Ko kupujemo jagode sredi januarja ali postavljamo tropski les na teraso v Alpah, ne živimo v svobodi, temveč v slepi želji po več. S tem podiramo naravno ravnovesje in hranimo sistem, ki nas dela bolne – telesno, duševno in duhovno.

Zavestna odločitev, da jemo lokalno, v sezoni, da kupujemo manj, a bolj kakovostno, da se obrnemo k domačim materialom in vrednotam – to ni odrekanje. To je moč. To je odgovornost. In to je svoboda.

Ekstremni dostop do vsega – blagoslov ali prekletstvo?

Sodobna družba slavi imeti vse v vsakem trenutku. Imamo dostop do tropskega sadja, mode z drugega konca sveta, eksotičnega dekorja in 24-urne dostave. A ta navidezna moč prinaša subtilno, a globoko izgubo – izgubo povezave z naravnim redom, z lastnim telesom, s skupnostjo in prostorom.

Ekstremni dostop do vsega ni znak napredka – je simptom izgubljenosti. Ko izgubimo spoštovanje do tega, kar je tukaj in zdaj, se začnemo izgubljati v hrupu, raztresenosti in nezmožnosti ceniti. Dolgoročne posledice so že vidne: izčrpana tla, podnebni kolaps, stres, bolezni sodobnega načina življenja, odtujenost.

Lokalno življenje ohranja biotsko raznovrstnost

Ko jemo lokalno, ko sejemo stara semena, gojimo lokalne sorte in uporabljamo tradicionalne metode obdelave zemlje, dejansko aktivno ohranjamo biotsko raznovrstnost. Ko se odločimo za sezonsko prehrano, smo v sozvočju z naravnim ciklom rasti – in s tem podpiramo rastline, živali in mikroorganizme, ki so se razvili v sožitju z našim okoljem.

Globalizirana industrijska prehrana nas sili v enoličnost – nekaj vrst koruze, pšenice, soje, paradižnika. Ta enoličnost je nasprotje raznovrstnosti. Ko pa vztrajamo pri lokalnem, ustvarjamo prostor za ohranjanje domačih sort, naravnih habitatov in pestrega življenja v tleh. Tako lokalnost postane orodje za zaščito raznolikosti.

Potrošniški ekstremizem uničuje raznolikost – in s tem tudi nas

Ko imamo vsak trenutek vse, z vseh koncev sveta, brišemo razlike – tako v kulturi kot v naravi. Vsaka bananina plantaža izpodrine gozd, vsaka masovna monokultura izpodrine polja, polna raznovrstnosti. Ko posegamo po eksotičnih materialih, tropskih vrstah lesa, plastiki in tekstilu iz nafte, rušimo lokalne ekosisteme in ustvarjamo odpadke, ki se ne razgradijo več sto let.

To ni le okoljska katastrofa – je tudi duhovna. Izgubljamo stik z lokalnim znanjem, z modrostjo prednikov, s pristnostjo, ki jo je mogoče občutiti le v preprostih, naravno utemeljenih stvareh. In na koncu izgubimo tudi zdravje – ker ni več mikrobiomov v tleh, ni več hranil v sadju, ni več sezonskega ritma, ki bi uravnaval naše hormone, prebavo, energijo.

Zato: biotska raznovrstnost ni 'nekje tam' – je tukaj in zdaj. Vsak dan, v tvojih odločitvah.

Vsaka odločitev šteje

Ko kupimo domače jabolko namesto uvožene banane. Ko se odločimo za leseni izdelek iz slovenskega lesa namesto plastike. Ko sadimo medonosne rastline, ko pustimo divje kotičke na vrtu, ko uporabimo kompost, ko podpiramo sonaravne kmete, ko izbiramo semena starih sort. Takrat postanemo zavezniki raznovrstnosti.

Raznovrstnost nas ohranja žive. Omogoča, da narava deluje, da se obnavlja, da se zdravi. In kar je najlepše – ko spoštujemo raznovrstnost narave, se tudi mi počasi začnemo zdraviti. V telesu, v odnosih, v duhu.

Vsaka majhna izbira je seme – lahko je seme uničenja ali pa obnove. Povprečen človek ni zloben, le odtujen. Vzgojeni smo bili v sistemu, ki ne vidi posledic svojih odločitev. A zdaj, ko vemo, si ne moremo več zatiskati oči.

Biotska raznovrstnost ni le v džunglah in rezervatih – je tudi v tvojem loncu, na tvojem vrtu, pod tvojimi nogami. Če jo bomo negovali, bomo zgradili svet, ki bo zdrav, stabilen in trajnosten – za nas in za vse, ki prihajajo za nami.

A prav vsak korak šteje. Vsak vrt, ki cveti. Vsak otrok, ki se uči o čebelah. Vsak posameznik, ki se odreče plastiki in izbere lokalne materiale. Vsak gozd in travnik, ki ostane dobro vzdrževan. Vse to gradi svet, v katerem ne bomo le preživeli, ampak bomo živeli v harmoniji.

 

Preberi še: 

 

 

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...