Maja R. Mihovec

Bučno milo

24. oktober 2016    244 ogledov

Pri tem milu bomo uporabili bučno olje in mleta bučna semena,  ki bodo dodala rahel piling efekt.

Bučno olje ima izrazito barvo, ki se bo tudi v milu malce poznala, vseeno pa ne bo pustila kakšne posebej izrazite barve. Če želimo močnejšo barvo lahko dodamo eno zvrhano žlico drobno zmlete koprive na 1 kg mila.

Bučna semena zmeljemo ter dodamo v milo, ko se začne zgoščevat in predno ga zlijemo v modele.

Ker naredi bučno olje zelo mehko milo, ga v receptu kombiniramo s kakavovim maslom tako da pridemo na zlato sredino.

Maščobe: 110g sončnično  olje, 90g kakavovo maslo, 300g oljčno olje in kot presežek maščobe uporabimo 25g bučnega mila.

Torej oljčno olje je odlična sestavina za izdelavo mila. Naredi lep, ravno prav trd košček mila, ki je negovalen in se tudi malo peni. Sončnično olje je zelo negovalno, bogato z vitamini in minerali.  Ker sončnično olje naredi mehko milo, uporabimo kakavovo maslo kot protiutež. Kakavovo maslo deluje spodbudno, moramo pa malo paziti glede njegove količine, saj lahko deluje preveč izsuševalno.

Ker je izdelava mila nevarna in je potrebno razumevanje glede izdelave lužne raztopine, si morate le-to izračunati sami.

Kot dodatek uporabimo: 15g zmletih bučnih semen, kar bomo vmešali v eno polovico mila. V drugo polovico pa vmešamo 25g bučnega olja.  

Uporabimo ustrezno zaščito, pripravimo si še lužno raztopino in izdelamo milo. Ko se začne zgoščevati polovico odlijemo in dodamo zmleta bučna semena. V drugo polovico pa vmešamo bučno olje. Na sliki je milo narejeno tako, da je v dolg polkrožni kalup vlito najprej milo, ki smo mu dodali bučno olje. Ko se malce ohladi, po njem zlijemo drugo polovico milo v katero smo vmešali bučna semena. Sledi običajni postopek odstranjevanja kalupa, rezanja in zorenja.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...