Simona Vrhovec

Čuječnost med nosečnostjo

16. januar 2019    279 ogledov

Otroci so naravno čuječi in tudi mi smo bili nekoč otroci, zato se verjetno vsi lahko strinjamo, da smo to nekoč že znali. Prav tako smo znali pravilno dihati s trebušno prepono. No, če pogledate dojenčke, dihajo pravzaprav s celim telesom.

Zaradi stresnega načina življenja, preobremenjenosti, prevelike zaposlitve uma in skrbi, kaj bo v prihodnosti ter razreševanja preteklosti pa smo redkokdaj v sedanjosti. To je zelo obremenjujoče za celo telo.

Biti čuječ je način življenja. To je sicer nekaj, kar nam je vsem dano, a včasih pozabimo te veščine. Da smo sposobni biti tukaj in zdaj. V času nosečnosti so ti trenutki še toliko bolj pomembni, saj se povezujete tudi z otrokom.

S čuječnimi tehnikami, opazovanjem našega diha, uma, pa lahko postane čuječnost del našega življenja.

Čuječnostna vaja za nosečnice

Ta vaja spodaj je seveda, skoraj v celoti, primerna za kogarkoli.

Zravnano sedite in opazujte svoj dih. Vdihnemo skozi trebuh in vse do prsnega koša. Ste prišli do prvega izziva in to je pokončna hrbtenica? Zagotovo pomaga, če si pod zadnjico namestite blazino, tako bo hrbtenica lažje zravnana in kolki sproščeni. Med samo nosečnostjo je zagotovo pomembno, da kolki postanejo še bolj gibljivi.

Gremo nazaj na dih. Samo opazujte valovanje vdiha in izdiha. Če se pojavijo kakšne misli, jih zaznate, a preusmerite pozornost nazaj na dih.

Zdaj zaznajte, kaj slišite. Morda je to vaš srčni utrip, lastno dihanje, igra otrok zunaj. Čim bolj natančno poslušajte vsak zvok. Od tistega najbolj oddaljenega do tega, ki je v vaši sobi.

Nato poglejte, kaj vidite. Oči rahlo razprite in opazujte okolico okoli sebe. Ne naprezajte se, samo opazujte, kaj je v vašem vidnem polju.

Nato zaznajte, ali karkoli okušate. Navadno ljudje zaznajo le slino, a bodite pozorni tudi na to esenco.

Pojdimo na vaš voh. Kaj vonjate v tem trenutku?

In na koncu opazujte še občutke. Kaj občutite v tem trenutku? Opazujte prijetne in neprijetne občutke. Opazujte, a bodite nenavezane. Naj odplujejo naprej ...

Ponovno opazujte svoj dih. Ste opazili, da je bolj poglobljen po tej praksi? Ste morda bolj umirjeni? So se vaši čuti izostrili?

Postajate čuječni. In s pomočjo čuječnosti hitreje vzpostavite stik s tem trenutkom. S seboj in otrokom.

Preprosta vaja, ki jo lahko izvajate kjerkoli. Bolj ko se boste urili v čuječnosti, bolj umirjeni boste postali. in obenem osredotočeni na tisto, kar se dogaja v tem trenutku. Moč spremembe je vedno možna le v sedanjosti.

Tako lahko preverite, ali so na primer vaše misli polne strahu. Je ta strah realen ali je to scenarij, ki ste ga zapisali? Kaj, če takrat le globoko vdihnete in izdihnete. Vse je dobro. Objemite se v ljubezni.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...