Rachel Cheng

Hipertenzija s stališča TKM

piše: Rachel Cheng
14. junij 2018    482 ogledov

Hipertenzija je ena izmed najpogostejših nadlogov v današnjem času, ki prizadane tako moške kot ženske. Z metodami TKM uspešno nižamo krvni tlak in odpravljamo simptome. Kar pa je najbolj pomembno, odpravljamo vzroke za nastala bolezenska stanja.

S hipertenzijo ni šale

Hipertenzija (visok krvni tlak) je najpogostejša oblika kardiovaskularnih bolezni. Za hipertenzijo velja krvni tlak, katerega večkratna vrednost pri meritvah je 140/90 mmHg ali več. Nenehna hipertenzija je eden največjih faktorjev za tveganje za kap, srčno kap, odpoved srca in arterijsko anevrizmo. Je tudi glavni razlog za kronično odpoved ledvic.

V konvencionalni medicini se 80 % primerov z visokim krvnim tlakom označi za Primarne, kar pomeni, da njihov vzrok ni znan. Zdravljenje visokega krvnega tlaka je omejeno na farmacevtska zdravila, ki z različnimi mehanizmi znižujejo krvni tlak, a kot nas večina ve, ta zdravila zdravijo le simptome, ne pa tudi  vzroka (ki je neznan). Ker se osredotočajo na zdravljenje simptomov in ne vzroka, mora pacient ponavadi v nedogled jemati zdravila proti visokemu krvnemu tlaku.

Esencialna ali primarna hipertenzija nima posebnih vzrokov; povezana je z genetiko, okoljem, prehrano in dejavniki življenjskega sloga, vključno z vnosom soli v telo, stresom ter pomanjkanjem telovadbe.

Sekundarna hipertenzija je posledica drugih skritih – pogosto resnih – stanj, kot so tumorji in ledvične ali jetrne bolezni. Tudi nekatera zdravila, kot je npr. oralna kontracepcija, lahko povzročijo povišan krvni tlak.

Kako TKM razume hipertenzijo?

S stališča tradicionalne kitajske medicine (TKM) gre pri hipertenziji za abnormalni znak telesa, ki nakazuje na svojo nezadostno uravnovešenost zaradi različnih vplivov. Pri pacientih s hipertenzijo so pogoste poškodbe srčnega, jetrnega in ledvičnega sistema, lahko pa imajo tudi blokado v meridianih, ki preprečuje cirkulacijo gladke energije.

Začetni stadij hipertenzije: pogosto je  prekomerno delovanje telesa (sindromi prekoračenja), ki se lahko kaže v vzorcih, kot so hiperaktivnost jetrnega ognja (alergije, težave s kožo, glavoboli, piskanje v glavi ali ušesih), stagnacija energije Qi in zastajanje krvi (omrtvičenost udov, bolečina v udih, ki se pojavi ponoči) ali kopičenje vlage;
Srednji stadij hipertenzije: telo začne slabeti (kronična utrujenost, nespečnost), vendar je odvečna energija še vedno prisotna in zato poveča tveganje za kap (šibke žile pod odvečno silo)

Pozni stadij hipertenzije: sistem je pokvarjen (odpoved ledvic, različne poškodbe možganov zaradi kapi).

Kako TKM ponavadi zdravi hipertenzijo?

Zdravljenje hipertenzije s TKM se osredotoči na integracijsko uravnavanje telesa in dolgoročno preprečevanje različnih zapletov. Ne poskušamo le znižati krvnega tlaka, temveč tudi odpraviti neprijetne simptome, izboljšati delovanje telesa in zaščititi pomembne sisteme, kot so srce, možgani in ledvice. Tak pristop lahko ponovno vzpostavi samouravnavanje telesa ter posamezniku zagotovo boljšo kakovost življenja.

Bistveno je, da znamo razločiti, ali hipertenzijo povzroča odvečna energija ali pomanjkanje energije. Glede na razlog se izberejo različne akupunkturne točke, tehnike in zelišča. Pri zdravljenju z odvečno energijo je cilj umiriti jetrni ogenj, očistiti črevesje ter razrešiti stagnacije. Pri hipertenziji, ki jo povzroča pomanjkanje energije, se pristop osredotoča na ponovno napolnitev z energijo Qi in krvno energijo, medtem ko krepi jetra in ledvice.

Vir: prevod Klara Lubej
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...