Andrej Pešec

Indigo otroci in čudežni deček

30. julij 2022    293 ogledov

Indigo otroci in čudežni deček
Pojavlja se vse več t.i. indigo otrok, posameznikov z nenavadno razvitim inteligentnim mišljenjem, prirojenimi višjimi vrednotami in ideali ter povsem drugačnim okusom za življenje. 

Na prevozih sem pred dvema, tremi leti naletel na zelo nenavaden primer. Klicala me je prijetna gospa, ki pa je prevoz iz Ljubljane do Celja naročila za svojega sina. Do tu je bilo vse jasno, nič novega. Mame pogosto kličejo za svoje sinove študente ... Začudil pa sem se, ko je nadaljevala: »S seboj bom zanj za v avto pripeljala otroški stolček. Saj ga lahko privežete, kajne?« Vprašal sem: »Tedaj potrebujete prevoz za enega ali za dva?« »Za enega, seveda,« je odgovorila. »Stolček je zanj. Sin ima osem let.« 

Hm? Stolček? Ne razumem. Kaj je s to gospo? Na prevozih srečaš razne ˝kalibre˝. Kaj, če sem resen mentalni bolnik, ki lahko otroka tako ali drugače poškoduje? Nekajkrat sem se peljal s šoferji, kjer sem se komaj zadržal, da nisem zaprosil, če lahko jaz vozim ali če me nekje odložijo, saj niso imeli ravno občutka za vožnjo ... 

Drugič me je na dan, ko sem šel delat na eno izmed šol, voznica v avtu dobro prekadila, saj je intenzivno kadila enega za drugim skoraj vso pot iz Celja do Maribora, njen avto pa je bil prava mala deponija. Gospo sem kasneje vprašal, kako to, da mi je zaupala v varstvo svojega sina. Odgovorila mi je, da me je preverila po glasu, kjer je jasno začutila, da mi lahko zaupa, ob srečanju pa je rekla tudi: »Veste, če je otroku nekaj namenjeno, se temu ne moremo izogniti, kar pa seveda ne pomeni, da bomo iskali probleme in bili malomarni ...«

Med skupno potjo iz Ljubljane v Celje sem bil navdušen nad izjemno inteligenco in zrelostjo komaj osemletnega fanta. Kmalu sem dojel, da prevažam posebno osebo. Rad začnem pogovore s sopotniki, kjer skušam podeliti, kar čutim in smatram, da bi jim bilo uporabno in zanimivo, v tej situaciji pa sem bil sprva malo presenečen nad tem, kako bo pot zgledala. No, dečko je kmalu s prav posebnim, radovednim in čistim glasom začel: »Andrej, a mogoče veste, kaj so zvezde? Zakaj so tam?« Začudil sem se, ga pogledal v ogledalo in z nasmehom razvil pogovor. Praktično vsak dan se mi dogaja, da srečujem avtentične, nenavadne ljudi, s katerimi skoraj vedno pride do čudovite izmenjave. 

Peljal sem dosti počasneje kot sicer, saj se mi ob krasni družbi ni nikamor mudilo. V dobri uri sva, na njegovo pobudo, govorila o času, življenju, zvezdah ..., saj sam nisem začel takih pogovorov, ko pa je fantek za menoj sedel v stolčku za otroke! Zelo redko v kakšni družbi uživam tako, kot sem v družbi tega malega bisera, ki mi še dolgo zatem ni šel iz glave. 

Naslednji dan me je poklicala njegova mama in se lepo zahvalila za lepo skrb za fanta, ki me je, zelo zadovoljen s pogovorom in družbo, doma pohvalil staršema. Večkrat so me povabili na njihov dom, kjer sem spoznal skrivnost uspeha. Družina se nenehno celostno izobražuje, govori o pomembnih rečeh, starša obiskujeta razna predavanja, otroka vidita kot osebnost ... Predvsem pa se vsi jasno zavedajo, da je vsak od nas individuum in da ne živimo zaman. 

Za takšne otroke je posebej pomembno, da pridejo v stik tudi z drugačnim pogledom na življenje, kot je otrokom trenutno predstavljen s strani množičnih medijev in šol. Takšne otroke naravno zanimajo teme in odgovori na vprašanja: kako delujeta narava in čas? Zakaj smo se sploh znašli tu, kjer smo? Zakaj moramo zboleti in umreti? Je treba tega? Ali obstaja višja realnost? Je še kaj več od tega, kar poznamo? 

Podobno navdušen sem bil na enem od predavanj skupini otrok od 5 do 9 let. Na delavnici je bilo tudi dekle, ki je imelo nekje 6, 7 let. Že po nekaj minutah delavnice mi je bilo jasno, da bo druženje zelo posebno, saj je na moja vprašanja in izzive odgovarjala neverjetno neodvisno, miselno, praktično in navdušujoče – do te mere, da sem fasciniran vzgojiteljicam rekel, da naslednjič niti ni potrebno, da me vabijo, saj bi bila ta deklica gladko sposobna sama izpeljati poučno delavnico. Ponovno smo se na delavnici srečali pred kratkim. Njenih staršev ne poznam, a takšne sposobnosti so prav gotovo tudi plod izjemne podlage od doma. 

 

iz knjige Vzgoja motiviranih, zdravih in odgovornih otrok

Vir: www.znanjezazivljenje.si
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...