Rachel Cheng

Izboljšajte svojo plodnost po prenehanju jemanja kontracepcije s TKM

piše: Rachel Cheng
12. september 2018    184 ogledov

Dandanes je uporaba oralne kontracepcijske tabletke (OKT) skrajno običajna. Uporaba teh hormonskih tabletk ni omejena samo na uravnavanje rojstev, ampak se uporablja tudi za nadziranje aken, zdravljenje in obravnavanje endometrioze, policističnih jajčnikov, menstrualnih krčev, nerednih in močnih menstruacij ter nihanja razpoloženja.

Nisem feministka, vendar mislim, da bi za ženske morali bolj skrbeti, ko pride do uravnavanja rojstev. Medtem ko hkrati moški in ženske uživajo v intimnem stiku, se zdi, da ženske čutijo več dolgoročnih posledic na telesu, ko za kontracepcijo uporabljajo tabletko. Veliko ženske začne jemati OKP že v najstniških letih in jih jemljejo vse do poznih dvajsetih, ko želijo imeti otroka. Na žalost lahko tabletka do takrat že negativno vpliva na plodnost. Četudi ste nehali jemati tabletke, to še ne pomeni, da so se umetno vneseni hormoni povsem izločili iz sistema. Ker so bili vaši hormoni zavirani več let, bo lahko z nekaj dodatne podpore trajalo nekaj časa, da jih boste spet vzpostavili in uravnovesili.

OKT so predpisane tudi iz drugih razlogov, kot je kontracepcija, in sicer za uravnavanje menstrualnega ciklusa, lajšanja PMS-a ali čiščenja kože, nagnjene proti aknam. Za ženske se nam zdi pomembno, da razumejo, da jemanje tabletk ni njihova edina možnost pri reševanju teh težav. V kitajski medicini je nastanek simptomov lahko znak, da je v telesu porušeno ravnovesje, kar je popolnoma res, ko pride do menstrualnega ciklusa (preberite si več: Kako s tradicionalno kitajsko medicino pozdraviti akne in TKM o endometriozi in drugih abnormalnih rasteh v ženskem reprodukcijskem sistemu).

Kako kontracepcijska tabletka negativno vpliva na plodnost s stališča konvencionalne medicine

Zakrije prisotnost globlje ležečih neravnovesij v reproduktivnem sistemu

Policistični ovarijski sindrom oz. PCOS je najobičajnejša motnja med ženskami v reproduktivnem obdobju in je zaradi tabletke pogosto prikrita. PCOS je hormonsko neravnovesje, pri katerem se jajčniki zamašijo in lahko ne ovulirajo jajčeca vsak mesec ali sploh nikoli. Namesto tega policistični jajčnik nenormalno kopiči folikle, kar zmoti normalno proizvajanje jajčec in spolnih hormonov.

Neredni, preskočeni ali odsotni menstrualni ciklusi 

Naše telo se lahko navadi na umetne hormone in se poleni ali celo pozabi, kako jih samostojno proizvajati. Dolgoročna uporaba tabletke lahko onemogoči telesno sposobnost regulacije menstrualnega ciklusa. Telo potrebuje nekaj časa, da se nauči in prilagodi, vendar lahko ženske v tem času trpijo za nerednimi menstrualnimi ciklusi ali močnimi PMS-i, ki jih prisilijo, da se vrnejo k jemanju OKT.

Moten prebavni sistem

Kontracepcijska tabletka je pokazala, da ima uničujoč učinek na bakterije v našem črevesju. Dolgoročna uporaba lahko povzroči razmah bakterije Candida albicans, ki lahko vodi do glivičnih okužb in občutljivosti za hrano ter prizadetosti funkcij imunskega sistema in vsrkavanja hranil.   

Tanka maternična stena

Kontracepcijska tabletka spremeni maternično steno tako, da ni dovzetna za ugnezditev oplojenega jajčeca. Telo potrebuje primerne količine progesterona, da izoblikuje zdravo maternično steno. Z nadziranjem koncentracij telesnega estrogena in progesterona s sintetičnimi hormoni s tabletko ta prepreči, da bi ustrezne količine progesterona izoblikovale zdravo maternično steno za ugnezditev.

Odebelitev sluzi materničnega vratu

Dokazano je bilo, da tabletka odebeli sluz na materničnem vratu, tako da spermiji ne morejo doseči jajčeca. Zdrava sluz je pomembna za spočetje, ker pomaga spermijem pri potovanju skozi nožnico in maternični vrat, da se srečajo z jajčecem in ga oplodijo. Za nesrečneže: maternična sluz, ki je pregosta za zanositev, lahko ostane tudi do 30 mesecev po tem, ko prenehate uporabljati kontracepcijo.

Plodnost z vidika kitajske medicine

 V kitajski medicini je zdravje menstrualnega ciklusa velik pokazatelj vsesplošnega zdravja ženske. Ko je telo zdravo, je ciklus reden, brez bolečin ali PMS-a, z menstruacijo na približno vsakih 28 dni, ki je rdeča, brez strdkov in traja okoli štiri dni, kjer je tok najmočnejši v prvih dneh. Ko se ženske odločijo za začetek jemanja kontracepcije zaradi neprijetnosti v ciklusu, to precej verjetno kaže na globlje neravnovesje v celem telesu, ne samo v jajčnikih in maternici. Tabletka lahko prikrije neprijetne simptome, ki se pokažejo med menstruacijo, a neravnovesje je morda še vedno prisotno.

Menstrualni ciklus predstavlja celotno energijsko kroženje ženskega reproduktivnega sistema. Ženska mora varčevati z energijo, biti stimulirana (ženske so v času ovulacije videti lepše in imajo več libida), se očistiti izločkov (menstrualna kri iz telesa odnese neuporabljene snovi) in to vse ponavljati od začetka do konca. Vsak del ciklusa je povezan med seboj. Predvsem pri zaviranju ovulacije je to hkrati zaviranje jang oz. aktivne energije. To povzroči, da telo v sebi skladišči preveč jang/aktivne/ognjene energije. Dolgoročno gledano se bo del te odvečne energije lahko prenesel na otroka, kar lahko poveča tveganje za alergije, ali pa bo ogenj, sproščen kasneje med menopavzo, ko je naravna regulacija energije ošibljena, povzročil vročinske oblive in nespečnost.

 
Akupunktura in kitajska zelišča za plodnost

Akupunktura lahko poveča krvni pretok skozi maternico in izboljša povezavo med sistemi. Naravno uravnava menstrualni ciklus, oblikuje zdravo maternično steno in pomaga pri ovulaciji. Združevanje akupunkture s kitajskim zeliščarstvom izboljšuje tako oblikovanje in obogatitev krvi s hranili kot tudi čiščenje nakopičenih strupov. Običajno je akupunktura opravljena enkrat na teden ali dva tedna v obsegu treh ciklusov. Zeliščno zdravilo je predpisano v koncentriranem izvlečku v prahu, ki je formula več zelišč, združenih skupaj v majhnih količinah, ki so prilagojene glede na posameznika.

Kdaj bi se morali začeti pripravljati

Če načrtujete otroka, prenehajte jemati tabletke vsaj tri mesece prej in v tem času uporabljajte druge oblike kontracepcije. Tukaj ni strogo določene časovne omejitve, kdaj bi morali začeti TKM-zdravljenje. Vendar je seveda potreben tudi čas, da se povezanost energije ponovno vzpostavi in obnovi. Za vas bi to bila osebna naložba, ki se splača, če želite izboljšati svojo plodnost in tako posredno tudi zdravje svojega otroka. Samo predstavljajte si: če boste za svojega otroka naredili posteljico, zakaj bi prezrli najpomembnejše, maternico?

Vir: prevod: Tanja Topić
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...