Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Kaj nam prinaša spomladansko enakonočje?

piše: Sadhguru
19. marec 2017    4427 ogledov

Spomladansko enakonočje (20. 3.) nas poziva k ravnovesju, simbolizira ravnovesje ženske in moške energije.

Ženska in moška energija ne predstavljata moškega in ženskega spola. Obe energiji sta tako v ženski kot v moškem, le da v vsakem človeškem bitju ena prevladuje. Mogoče je, da ste moški in v vas prevladuje ženska energija ali da ste ženska in v vas prevladuje moška energija. Vendar le, ko sta ti dve energiji v ravnovesju, lahko človek živi resnično izpolnjeno življenje.

Enakonočje je v jogi pomemben praznik, dan, ko je Shiva sedel kot Ardhanari, Shiva je na ta dan postal pol ženska, pol moški. V jogijski tradiciji je to dan, ko ima posameznik največ možnosti, da uravnovesi svojo žensko in moško energijo ter da preseže omejitve svojih fizičnih hrepenenj, želja in kompulzivnosti.

Enakonočje je dan, ko se lahko znebimo svojih predsodkov

Predsodki se rodijo v našem umu, ker smo preveč identificirani z nečim. Če ste preveč identificirani z moško energijo, se bodo v vas rodili predsodki iz nje. Če ste preveč identificirani z žensko energijo, bodo predsodki izhajali iz prevladujoče ženske energije.

Če se preveč identificiramo z enim, zanemarjamo in ponižujemo drugo

Samo poglejte, kako so bile zaničevane ženske. Zdaj se energija obrača v drugo smer, namesto da bi se izravnala. Največji predsodek, ki izvira iz našega dojemanja sveta, je, da mora biti nekaj višje kot drugo. Vsi drugi predsodki bodo nato izhajali iz tega primarnega predsodka.

Enakonočje je dan, ko lahko uvidimo svoje predsodke

Energije, ki vplivajo na Zemljo, se poravnajo tako, da nam vsaj za en dan ponudijo možnost preseganja predsodkov, izenačijo žensko in moško energijo v nas in nam ponudijo enakovredno odskočno desko za naprej.

Predsodki kot misli

Misel nima nobene povezave z življenjem. Lahko pa te zapelje in odpelje. Lahko ti rečem kakšno bedarijo in ta lahko neskončno odzvanja v tvojih mislih in umu in ti popolnoma uniči dan. Čeprav nima zveze z resničnostjo obstoja.

Misel lahko pride kot govorica, kot filozofija, kot religija ali najhuje – kot božja beseda. Zdaj te je misel popolnoma prevzela in pokvarila, tebe in tvoje življenje, in si izgubil možnost diskriminatornega procesa, da bi uvidel, kako nesmiselna je ta misel.

Ko te misel popolnoma prevzame, življenje nima več smisla; tvoj psihološki proces postane pomembnejši od življenja samega, pomembnejši od celotne kozmične dimenzije obstoja.

Kot že rečeno, enakonočje je čas, ko lahko in naj bi si za to prizadevali, uvidimo svoje predsodke. Vse. Uvideti, da osnovni proces nastajanja predsodkov obstaja le zaradi identificiranja s telesom in mislimi. Mislimi o telesu, smrti, strahu ... Strahu pred strahom in tako naprej.

V trenutku, ko se identificiraš s svojo mislijo, si zašel, saj si padel iz kreacije in resničnosti v svoj iluzorični bulšit. Ko zapadeš v svoj lastni nesmisel, absurdno ujet v svojih mislih, lahko le svobodno znoriš in živiš življenje norca.

Enakonočje je dan ravnovesja. Dan, ko je pomembno jasno videti, s čim se identificiramo, in se s tem ne identificirati, ampak se umakniti nad to ali ono, nad žensko ali moškim, nad človeškim ali drugim bitjem – samo ustaviti se in začutiti utrip vesolja ter utripati z njim.

Komentarji (0)

  Bodi prvi in podaj svoj komentar! S svojim komentarjem dobiš tudi 3 žarke!

Facebook komentarji

Nalagam...