Aleksandra Rehar

Kako sprejeti sebe in kaj je to ljubezen do sebe?

31. maj 2017    2066 ogledov

Velikokrat me stranke vprašajo: "Kaj pomeni ljubezen do sebe?" Dejstvo je, da se zelo veliko piše o tem, veliko se govori, a ljudje še vedno ne vedo, kaj to pomeni, še manj pa, da bi v praksi to zaživeli. Torej živite življenje in ne preživljajte ali životarite svojega življenja. Ne izropajte sebe radosti, veselja in veličastnosti. Kajti to ste že ves čas. Vprašanje je le še, ali ste pripravljeni to ozavestiti in sebi dati priložnost, da to v resnici tudi živite.

Kaj pomeni ljubezen do sebe?

To pomeni, da ne glede na vse najprej zadovoljimo svoje potrebe in želje. Tako preprosto je to. Če najprej ustrežemo sebi in zadovoljimo sebe v vsem, smo v ljubezni do sebe. Torej izpolnimo vsa pričakovanja do sebe, nikakor do drugih. Ko poslušamo sebe in svoje notranje občutke, vemo, da smo slišali sebe. Ko gremo čez sebe in svoje potrebe, smo ustregli drugim potrebam in željam ter posledično sebi rekli NE. Torej prestavljajte si, da ste sami sebi najboljši partner, ljubimec, prijatelj in zaveznik. Ali je to sploh mogoče in izvedljivo? Da. Kaj je tisto, kar si sami želite dati, podariti? Torej to si zagotovite.

A večina mojih klientov odgovori: "Ne vem, česa si želim." Če vi ne veste, kako potem pričakujete, da bodo drugi vedeli? Če vi niste v jasni komunikaciji s seboj, potem drugi ne morejo vedeti, kaj razmišljate in občutite. Torej JASNI NAMENI in JASNA KOMUNIKACIJA vodijo do JASNIH ODNOSOV.

Ko boste jasno odgovorili na vprašanje: "Kaj si želim od sebe, odnosa?", boste posledično ustvarjali takšne odnose tudi na drugih področjih. Seveda, če boste izpolnjevali svoje prioritete.

Zakaj sploh pogojevanje, postavljanje meja in kriterijev?

Ko si boste postavili pogoj oz. neki kriterij, je to jasno postavljanje vaših meja, ciljev, tudi spoštovanje do sebe in drugih. Vsakemu, ki mi bo rekel, da v sebi nima nekih kriterijev, bom odgovorila, da JE TO LAŽ. Vsak jih ima, le da so nekateri bolj jasni in odločni, medtem ko se drugi v odnosu podredijo in prilagodijo. Vprašanje je samo, na katerem bregu ste v trenutni situaciji – če ste na bregu odločnosti, vam čestitam in ste v svoji energiji; če ste v energiji prilagajanja, pa nosite v sebi bodisi še vzorec, ki se vam nenehno ponavlja, ali pa ne spoštujete sebe in svojih želja, kar posledično ustvari takšne situacije. Če vi ne spoštujete sebe, tudi od drugih ne boste deležni spoštovanja. Kako sploh lahko pričakujete, da vas bodo drugi upoštevali, če povozite vsa svoja pravila?

Če vsakič in vedno znova v sebi povozite svoja načela? Od drugih posledično pričakujete, da se bodo do vas vedli tako, kot vi želite. Ne gre. Vesolje vam vedno odgovori in zrcali odgovore v drugih ljudeh. To je odraz vaše energije. Če vas nekaj moti pri drugih, spremenite to najprej pri sebi. Ker očitno je v vas nekaj takega, kar še ustvarja takšne situacije. Torej se vprašajte: "Kakšna kreativna energija in zavest sem lahko danes, da izbiram/kreiram odnose na najboljši možen in nepričakovan način?" Nato boste spontano dobili odgovor skozi občutek ali energijo. Nikakor pa zavestno ne odgovarjajte in ne razmišljajte o odgovoru.

Če ste se odločili, da boste shujšali, potem drugi dan ne povozite svoje odločenosti, temveč jo spoštujte. In ne glede na to, kaj boste storili, naredite vse, kar je v vaši moči. In spremembe se potem same po sebi zgodijo na najboljši možen način, še bolje od vaših pričakovanj. :-)

Tako boste stali v svoji moči in gradili najboljši odnos do sebe. To je ljubezen. In takrat ko zaupate v svojo moč in svoja stališča, ste svoj kreator in ljubezen v sebi.

Kaj pa sprejemanje?

Številni se ne zavedajo, da sploh ne sprejemajo. V resnici ves čas sebe razdajajo. In kako se človek razdaja? To se zgodi v procesu vzgajanja. Ko so nas učili podarjanja, smo se posredno naučili tudi podarjati in razdajati sebe. Ko razdajamo svoj čas, svoj odnos do drugih ljudi, ko porušimo vse svoje meje, to počnemo, da bi pridobili pozornost od drugih ljudi. Toda drugi nas ne bodo imeli še bolj radi, če se razdajamo ter se jim nenehno prilagajamo in jim skušamo ugoditi. Tako se počasi prehaja v enostranski odnos (izkoriščanje drugih v svojo korist).

Če želite sprejemati, se morate naučiti sprejeti sebe. Kaj to sploh pomeni, sprejeti se? To pomeni, da sebi na glas priznate vse svoje slabe občutke, misli krivde, misli jeze, misli ljubezni, sočutja, radosti, veselja. Vse to ste vi. Vi ste širok nabor in paleta svojih občutkov iz trenutka v trenutek. Vsak dan ste lahko drugačni in se lahko počutite drugače. Imate vso pravico biti to, kar ste! Ne prilagajajte se z občutki jeze, nadevanjem maske in delanjem sebe 'finega in prijaznega'. Če v sebi čutite jezo, jo izrazite. Če čutite žalost, to izrazite. To v praksi pomeni: "Poslušaj, ta trenutek sem jezen/-na nate, ker si me v srcu prizadel/-a s svojimi dejanji." (To ne pomeni vpitja). Lep, normalen dialog z izražanjem svojih misli in občutkov. Razumete? Vidite, kako preprosto je. In vse gre na lahkoten in bolj subtilen način. Če boste s sočutjem izrazili sebe, boste prejeli sočutje.

Ne bojte se priznati svojih občutkov. Nihče ne bo užaljen, če mu poveste resnico, ki jo čutite. In to je kreiranje iskrenih odnosov.

Ko se boste naučili sprejemati sebe v popolni celoti bitja znotraj vas, boste stali za svojo resnico, svojo notranjo močjo in tako ne bo težav.

Najhuje je gledati odnose, v katerih ljudje ne komunicirajo. Današnji trend komunikacije po telefonih in e-pošti je pripeljal do tega, da smo pozabili na svoje notranje občutke, na tisto pravo, pristno komunikacijo. Naučite se komunicirati s seboj, da boste lahko znali vzpostaviti komunikacijo z drugimi. Kar je najpomembneje, gradite svoj odnos brez tabujev oz. mask. Če boste skrivali svoje občutke, drugi nikoli ne bodo vedeli, kako se počutite, vse do trenutka, dokler tega ne izrazite.

Torej, kakšne odnose si želite izbirati?

Kakšne odnose si želite kreirati?

Bodite v zavedanju in občutku. Vse odgovore že nosite v sebi. Čas je, da si priznate, kaj si resnično želite. Naj bodo vaši odnosi nepredstavljivo privlačni, radostni, harmonični in veličastni.

Deli svoje izkušnje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Suzana
  komentiral 2 mesec nazaj
Zelo dober članek. Jaz sem iste napake delala. Vedno so bili vsi drugi na prvem mestu, jaz pa sebe sploh nisem videla, nisem se slišala, ko sem od znotraj kričala. Potem, ko se mi je zgodila poškodba noge, sem se ustavila in vse se je spremenilo, ko sem pomislila vsaj enkrat nase. Včasih, priznam, se spet malce spozabim in želim spet ugoditi vsem drugim, pa se ustavim pa si rečem ''spomni se kaj se ti je zgodilo in kako si se ustavila in koliko truda je bilo potrebno vložiti, da sem dojela, da moram biti prvo jaz in potem par mest nihče in potem šele ''po selekciji'' naprej. Človek mora narediti v življenju ''selekcijo'', če ne te dobesedno ''popijejo'', ti si kot cunja, vsi ostali pa ''žarijo''.
Nalagam...