Eva Pavlin

Ko ti meditacija lahko reši življenje

piše: Eva Pavlin
30. julij 2018    111 ogledov

Verjetno je marsikomu znano reševanje 12 tajskih dečkov – nogometašev, starih med 11 in 16 let, ter njihovega 25-letnega trenerja iz globoke podzemne jame, zalite z vodo. Našli so jih po devetih dneh, ki so jih preživeli brez hrane. Na voljo so imeli le kapljice vode, ki so kapljale s stropa. Raven kisika v jami je bila že na stopnji največje ogroženosti.

Najbolj strokovna in svetovno znana ekipa jamskih potapljačev in zdravnikov, ki jih je našla v meditativnem stanju, je bila začudena, da so preživeli in bili obenem tako umirjeni ter brez hrane še vedno toliko močni, da so si z rokami kopali rov za možno rešitev iz teh usodnih razmer. Še odraslega bi zajela panika in bi se lahko ekscesno obnašal. Pravi čudež, saj česa takega še niso videli in doživeli, so komentirali drug za drugim.

Vse strokovnjake je presenetilo dejstvo, da so mirnost in zbranost dosegli zaradi duhovnih znanj trenerja, bivšega budističnega meniha, ki jih je najprej znal pomiriti, jih spodbujati, predvsem pa ohranjati energijo, moč in porabo kisika z vsakodnevno meditacijo, ki je igrala ključno vlogo pri njihovem preživetju.

Meditacija je način in pomoč za reševanje stresa, panike ali celo nevarnosti.

V njihovem primeru, ko je bila koncentracija kisika tako nizka, jim je meditacija upočasnila srčni utrip, dihanje in presnovo, manj so občutili lakoto. Zmanjševala jim je raven kortizola, porabo kisika in izpuste ogljikovega dioksida. S tem se je tudi poraba kisika v jami zmanjšala.
Biti umirjen in tih med meditacijo je bilo ključno, kajti povečana aktivnost bi v okolju z nizko ravnijo kisika, posebej pri tistih s predispozicijami za pljučna in srčna obolenja, povzročila obolenje ali celo smrt.

Meditacija mora postati pomemben del naših življenj, tako za dobro zdravje možganov kot za vsesplošno zdravje telesa in duha. Meditacija prinaša številne dobrobiti, recimo znižuje krvni pritisk, zmanjšuje bolečine, pripomore k pozitivnejšemu pogledu na življenje in svet, pospešeno izboljšuje naša negativna čustvena stanja, odpira zunajčutne zaznave (telepatija, jasnovidnost ...) ter bistveno pripomore k dvigu vibracije in zavedanja.
Z meditacijo se ne znebimo misli in čustev, kot nekateri mislijo. Se pa z njeno uporabo znebimo globokih negativnih misli in čustev, se ponovno povežemo s seboj in svojo dušo ter celotnim obstojem v vesolju.

Pomemben del meditacije sta umirjanje in dihanje. Z globokim vdihovanjem skozi nos in izdihovanjem skozi usta si zamišljajmo, kako izdihujemo stres, jezo, žalost, zamere, strahove, utrujenost, apatičnost ... vse negativno, da ponovno vzpostavljamo hormonsko in splošno ravnovesje v telesu. Posledično se vklopi samozdravljenje in seveda zdravljenje stresa, šibkosti, blokad, travm in napetosti – iz tega kot tudi preteklih življenj.

Posebej dobrodošle so kakovostne vodene meditacije, kjer se tisti, ki niso vajeni meditacij, in tudi drugi lažje odpremo in si dovolimo zdravljenje na najglobljih nivojih svojega obstoja, od rojstva naše duše do tega trenutka.

Vir: http://va.newsrepublic.net/s/UjUZsR
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...