Simona Vrhovec

Koristi meditacije za otroke + vodena MEDITACIJA za otroke

1. marec 2021    213 ogledov

Ali lahko otrok meditira? Velikokrat je za otroke to še lažje, saj njihov um še ni tako obremenjen. Seveda pa je potrebno upoštevati, da smo v dobi, kjer so otroci že zelo zgodaj obdani z ogromno informacijami, ki jih zato težje procesirajo. V resnici so zato lahko otroci že zelo zgodaj pod stresom oziroma se na tak način odziva njihovo telo in predvsem možgani. Posledično to lahko pomeni slabšo koncentracijo, večji nemir in slabše pomnjenje.

V današnjem prispevku se vseeno želim osredotočiti predvsem na koristi meditacije in vam podati nekaj idej, kako lahko z nekaj minutami na dan, naučite otroka, da ima vse vire znotraj sebe.

Koristi meditacije za otroke:

- Zmanjšanje stresa in anksioznosti;

otrok se sčasoma preko meditacije nauči usmerjanja pozornosti na dih in ponavljanje pozitivne misli. Tako na vpliva na psihofizični ravni, da se lažje sprosti in umiri. In dovolj je le nekaj minut na dan, da to postane njihova navada in orodje, ki ga lahko uporabi kjerkoli.

- Pozornost navznoter;

otrok se nauči, da lahko najde rešitev znotraj sebe. In da se istočasno ” odklopi” od zunanjega sveta. Da se sooči z vsemi občutki, ki jih trenutno občuti. Tako od občutkov ne beži, ampak jih, v stanju sproščenosti, sprejme. Nato se nauči to tudi opustiti, sprostiti.

- Vpliv na možgane;

tako pri odraslih, tudi pri otrocih lahko meditacija vpliva na možgane. Tako so že dokazi na vpliv čustvovanja in na zmanjšanje ” čustvenih izbruhov” in impulzivnosti. Pomoč pri motnji pozornosti in seveda tudi pri hiperaktivnosti. Istočasno se kreirajo nove povezave in pozitivne misli kreirajo novo realnost.

- Veščina;

to je veščina, ki jim bo ostala zasidrana za celo življenje. Tako bodo pridobili na samozavesti in večji umirjenosti pri različnih življenjskih izzivih. Preko izkušenj bodo namreč spoznali, da lahko veliko naredijo že s tem, da zaprejo oči. Napolnijo svoje telo s kisikom in umirjenim dihom s trebušno prepono. In da v stanju umirjenosti vidijo tudi širšo sliko na situacijo. Tako se sčasoma ne ” oglaša ” le amigdala ampak tudi centri za sočutje in prefrontalni korteks. Tako se lažje sooči tudi s čustvi.

- Boljši spanec;

ker je boljši imunski sistem in zmanjšanje stresa, se seveda izboljša tudi spanec. To je lahko čudovita rutina, ki jo naredi skupaj s staršem, pred samim spanjem. Opusti napetosti, skrbi dneva in se obda z energijo sproščenosti.

- Boljša koncentracija in osredotočenost

Ker se otrok nauči sprostiti odvečne misli in zna umiriti miselne procese, je seveda um dosti bolj osredotočen. Poleg tega se s ponavljanjem določenega stavka ali afirmacije že tekom meditacije nauči te prakse. In takrat, ko bo v situaciji, ki je bolj stresna, se bo lažje spomnil, da lahko sam vpliva na to, kaj misli in na kaj se osredotoča. Zato bo misli, kot so, da nič ne zna, ne zmore, vse je preveč, vse je komplicirano.. preprosto zamenjal v: ” Zaupam vase.”

Kako začeti z meditacijo?

  • posnetki na Youtube; obstaja že kar nekaj posnetkov, ki lahko vodijo vaše otroke v prakso. Lahko je to vaša inspiracija in potem prilagodite svojemu otroku.
  • meditacijske knjige za otroke; lahko preberete že zapisano vodeno sproščanje in meditacijo. Lahko pa ste ustvarjalni in zapišete svojo zgodbo. Nekaj kar se lahko navezuje na konkretno situacijo za vašega otroka.
  • afirmacijske kartice; ko dobro osvojite koncept meditacije lahko preprosto zamenjate različne afirmacije. Glede na to, kaj si želite, da otrok še bolj ozavesti in mu lahko pomaga v šoli, tekmi, samopodobi, zaupanju vase. 
  • tečaji, delavnice; pridobite poglobljeno znanje o različnih tehnikah sproščanja in umiritve. Pa tudi motivacije in seveda različnih aktivnosti za otroke. Tako se boste otroku še bolj približali, ga razumeli in mu pomagali, da lažje krmili skozi življenje. Z zaupanjem vase in v svoje sposobnosti. 


Naj bo to vaš skupni čas. Pa naj bo to v družinskem krogu. Ali pa v šoli, vrtcu ali plesnem tečaju. Povezali se boste tudi na energetski ravni in v srcu.

Meditacija za otroke: 

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...