Urška Trampuš

Ljubiti sebe je vse prej kot sebično dejanje

28. september 2016    317 ogledov

Uf, vem, spet smo pri ljubezni do sebe, ampak nikakor ne morem okoli te teme, saj pri svojem delu opažam, da je vir vseh problemov prav pomanjkanje ljubezni do sebe. 

Kaj pa pravzaprav sploh je ljubezen do sebe, kaj točno pomeni ljubiti sebe oziroma se imeti rad? Obstajajo različne teorije in razlage tega “fenomena” (ki to sploh ni), a vendar je treba poudariti, da je bistvo osebne rasti prav v iskanju ljubezni do sebe. Ko namreč odkrivaš delčke sebe, ko potuješ v globine svoje biti, tam zares dobiš samo sebe, golega in ustvarjenega po merilu Stvarnika. Tam se ti prvič predstavi tvoj pravi jaz, tvoja duša, tvoje bistvo in z vsem tem tudi tvoje poslanstvo. 

Iskanje ljubezni do sebe je samo izgovor za vse tisto, kar s tem dobimo. Dobimo sebe in še veliko več. Vrnemo se torej nazaj k svoji naravi in odkrijemo v kakšni zmoti in v kakšnih napačnih prepričanjih smo živeli vse do sedaj. Kako lepo nas ljubezen, ki jo počasi odkrivamo, ko odpiramo in čistimo energetske točke, popelje na pravo pot čiste ljubezni in prvinskosti. Seveda se ne moremo vzljubiti kar danes s tem, ko odločimo, da se bomo pa sedaj končno imeli radi. O ne, pot osebnega razvoja zna biti dolgotrajna, a vendar, vredna vsakega koraka in truda. 

Ljubiti sebe preprosto pomeni prepustiti se, poiskati samega sebe in vzljubiti tisto, kar dobiš. Nekako lahko z mirnim srcem trdim, da ti je tisto, kar najdeš všeč, saj je nekako domače, poznamo, že videno in občuteno in zato tako prijetno in zadovoljivo. Ljubiti sebe ne pomeni postaviti svoje potrebe pred potrebe drugih, v nobenem primeru ne govorimo o egoizmu ali samozaščiti, ampak o tem, da pred vsakim dejanjem ali izrekom besede, pomisliš tudi nase. 

Kako že pravijo, že je zadovoljna in srečna mama, so srečni tudi otroci in tako velja za vsakega člana družine. Prav sami znamo najbolje poskrbeti zase in prav in odgovorno je, da to tudi storimo. Na ta način poskrbimo zase, za svoje zdravje in dobro počutje, kar posledično pomeni, da nam je mar do drugih. Kdor dobro poskrbi zase, zna dobro poskrbeti tudi za druge. Kdo ljubi sebe, lahko ljubi druge. Preprosta resnica, ki ni nič drugega kot osnova osebnega razvoja in rasti. 

Poskrbeti v prvi vrsti zase in nato za druge. Nič več vloge žrtve, ubogega človeka, ki se je vdal v svojo usodo, človeka, ki se zna samo jeziti in jamrati, človeka, ki vidi samo sebe. Tak človek je sebičen človek in ne tisti, ki odgovorno poskrbi zase in s tem drugim vzame iz ramen marsikatero skrb.

Boste še trdili, da je osebna rast sebično dejanje? Mogoče pa le ne.

Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Nataša
  komentiral 8 mesec nazaj
❤❤❤
Nalagam...