Kristina De Ventus

Medenica je izvor moči, senzibilnosti, telesne inteligence, neomejenega vira energije

14. november 2021    1620 ogledov

Že stara znanja pričajo o posodi, kotlu, skledi, maternici, ki je tesno povezana z vsakdanjim človekovim življenjem. V vseh kulturah ima kotel podobne simbolne vrednosti, v evropski kulturi pa je njegov arhetip sveti gral. Bil naj bi posoda obilja, ki vsebuje napoj nesmrtnosti in brezmejnega znanja.

Medenica – izvor življenjske energije

Medenica je koščen obroč, sestavljen iz križnice skupaj s trtico in črevnicama. V njej so mišice medeničnega dna. Celotna medenica je podobna posodi oziroma kotlu. V njej ležijo organi male medenice, ki nosijo težo zgornjega dela telesa. Medenico s spodnjimi okončinami povezuje v kolčnem sklepu stegnenica. Nanjo vplivata sila teže telesa (zgornji del) in sila tal oz. podlage, ki se širi do medenice prek spodnjih okončin. 

Moška medenica je ožja, ženska širša, medenični vhod in izhod sta pri ženskah širša in imata pomembno vlogo med nosečnostjo in porodom. Trtica je del medenice. V njej je človekova osnovna življenjska energija, ki je pri večini ljudi uspavana. Z določenimi tehnikami, kot je denimo aktivna meditacija kundalini, se ta energija v trtici prične prebujati in odpirati. Prebujena življenjska energija potuje navzgor po hrbtenici ter odpira tudi druge energetske centre. Ta energija je čista esenca prvobitne naravne življenjske energije, iz katere telo črpa moč za opravljanje vseh naravnih procesov, tudi vseh lastnih regeneracijskih procesov. 

Čeprav je vsak del telesa izredno pomemben, osnova življenja v telesu na višjem nivoju, kjer sta možna izjemna gibljivost in globoko čutenje, izhaja iz medenice. To velja tako za moške kot za ženske. Osnova vsakega gibanja izhaja iz medenice. Če se medenica enkrat dovolj sprosti in vrne v prvotni položaj, človek ponovno postane naraven, gibljiv, močan in svoboden. 

Sproščeno medenico čutimo kot nekaj zelo mehkega in okroglega, lastnost okroglega pa omogoča gibanje v vse smeri. Telo ima lastno samozavest, nekakšno avtonomno inteligenco, ki točno ve, kako, kdaj in kaj mora narediti. S spoznavanjem medenice naše telo aktivira prave mišice, ki ga ravno prav ščitijo pred kakršnimikoli poškodbami.

Ko je gibanje v medenici svobodno, tudi gibanje v zgornjem delu telesa postane lahkotno in mehkejše, gibkejše in prožnejše. Izboljšata se telesna drža in pretočnost, zato se telo manj utrudi. Občutek bivanja v takšnem telesu je izjemno prijeten. Tudi užitki ob športnih aktivnostih so energetsko in čustveno dvignjeni na višjo raven. 

Kako začeti?

Najprej moramo spoznati, kakšna je naša medenica, in poiskati način, kako jo povrniti v naravno stanje. Obstajajo različne tehnike in metode, med katerimi izberemo tako, ki na nas učinkuje, saj je vsako telo specifično. 

Ko se naša skleda pravilno 'usede' in sprosti in ko se telo nauči pravilno sprejemati silo tal ter silo telesa, je občutek medenice mehak, podoben nekakšnemu lebdenju. Medenica pravzaprav izgublja svojo težo. Izgubljati težo medenice pomeni otresti se fizičnih in psihičnih blokad, ki jih nosi naša medenica in zaradi katerih imamo občutek, da je težka. 

Ko se novega položaja medenice naučimo in ga začnemo uporabljati, smo prvič v življenju resnično sproščeni, aktivni in spočiti. Sproščeno gibanje medenice avtomatično sproži pravilno delovanje vseh organov v telesu, prsnega koša, ramen, vratu, nog, rok, vseh sklepov in mišic. 

Novo stanje telesa odpre določene kanale in možgani prek obujenih sinaps začnejo dobivati drugačne informacije. Posledično se dvigne naš nivo zavestnosti – zavestnosti doživljanja sebe v okolju in vseh vplivov od zunaj, tudi razumevanja dogajanja, ki se odvija znotraj nas. Postanemo novo bitje z novim odnosom do sebe in do življenja.

V točki spoja zunanjosti in notranjosti se odprejo vrata, da se zunanjost steka v notranjost in notranjost v zunanjost, da postanemo eno. Nismo več razdvojeni, zdaj imamo sposobnost biti v popolnosti to, kar smo.

Medenica je sproščena in gibljiva. Kaj zdaj?

Ko se medenica povrne v stanje naravnega delovanja, se vse, kar je znotraj nas, avtomatično optimizira. Počasi se vračamo v naravno stanje, primerno za naše telo. Vzpostavi se ravnovesje med delovanjem desne in leve strani telesa. Če medenica deluje pravilno, nam vrača energijo. Prebujena ženska in moška medenica omogočata bolj čuten in subtilnejši odnos s partnerjem. 

Medenica je tudi vir gibanja, plesa, je smeh in igrivost. Pri plesu denimo pričnemo vibrirati z glasbo, naše telo se na zvok glasbe odziva kot opna bobna. Iz vibracije glasbe se v medenici ustvari občutek valovanja, ki se širi od znotraj navzven. To se zgodi na popolnoma naraven način. Gibanje iz medenice teče navzgor in povezuje spodnji del telesa z zgornjim. Zato naše gibanje v celoti postane harmonično, mehko in subtilno. Ko energija steče prosto in svobodno, nas nahrani z življenjsko radostjo.

Medenica je skleda, v kateri je kopel očiščenja in okrepitve. Je skleda, ki nas hrani z življenjem. Polni nas z radostjo, zdravjem, užitki, neskončno ustvarjalno energijo in strastjo do življenja. Zato se spodobi, da do medenice razvijamo spoštovanje in odnos. V takšnem stanju smo jo sposobni slišati, ne le poslušati. S takim namenom odpiramo pot k sebi, k svojemu bistvu, domov, kjer se počutimo sprejete in ljubljene.

Vaja za odpiranje gibanja medenice

Vajo izvajajte ob glasbi, ki vam je všeč.

Stojte vzravnano. Razmaknite stopala v širini bokov. Težo telesa enakomerno razporedite na obe stopali. Naredite nekaj globokih vdihov in izdihov in pri tem sprostite mišično napetost celega telesa. To ne pomeni, da ste mlahavi. Hrbtenica naj predstavlja steber, ki se sega visoko v nebo.  

Bodite pozorni na gležnje in kolena. Kolena naj bodo usmerjena v smeri stopal/prstov in ne preveč pokrčena. Če čutite, da so stegenske mišice preveč napete, ste preveč upognili kolena. V gležnjih bodite mehki in nežni, ne stiskajte prstov na nogah in med vajo ne ustvarjajte napetosti v stopalih. Stopala naj se zlijejo s tlemi. 

Najprej pričnite krožiti z medenico v levo stran. Pričnite iz trtice. Predstavljajte si, da s trtico začnete risati majhne kroge. Kroženje naj bo mehko, povezano in nežno. Nekaj časa izvajajte majhne kroge, ko začutite, da je kroženje povezano in dobite občutek, da samo teče, nadaljujte z gibanjem v večje kroge. Ko začutite, da vaša medenica kroži za vas v maksimalni elipsi, se počasi vrnite v točko trtice in ponovite kroženje v desno stran. Gibanje gornjega dela telesa naj, kolikor je mogoče, naravno sledi gibanju medenice. 

Nato plešite še pet minut tako, da vas medenica vodi v prostor. Gibanje naj bo počasno, vezano, da se je lahko zavedate. Ne pozabite dihati. Opazujte, kaj se dogaja v medenici. 

Preberi še: Kundalini - Spoznati skrivnost telesa je najvišje spoznanje

Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
DARJA
  komentiral 1 teden nazaj
❤ Hvala ❤
Nalagam...