Andrej Pešec

Moški razkriva: Kako deluje moški um?

17. december 2021    569 ogledov

Moški fokus deluje tako, da je lahko naenkrat v enem od navedenih treh delov subtilnega telesa: na nivoju (lažnega) ega, na nivoju razuma – inteligence ali na nivoju čustev in čutil. Ali je popolnoma razumen ali pa popolnoma čustven in sentimentalen. Nekaj vmes pri moškem dejansko ne obstaja. 

Če se želi povezati s svojim razumom, inteligenco, mora anulirati vpliv čustev in čutil, kar daleč najlaže stori nekje v miru, v tišini.

Tudi znanost uči, da pri moških naenkrat delujeta bodisi leva polovica možganov (čustvena) bodisi desna (razumska), kar pomeni, da lahko obenem uporablja samo razum ali pa samo čutila in čustva ali ego. Ženska, nasprotno, vedno uporablja vse hkrati. 

Pred leti sem delal v eni izmed šol s posebnim programom, kjer sem 14-letnemu fantu v času podaljšanega bivanja redno pomagal opravljati domačo nalogo. Bolje rečeno, poskusil sem pomagati. Fant je imel že sicer veliko težav s koncentracijo, kadarkoli pa je bila v razredu prisotna tudi mlada, simpatična učiteljica, je bil fant praktično nezmožen razmišljati, pisati in karkoli slišati. Medtem, ko sem mu skušal pojasnjevati snov, je z napetimi, rdečimi očmi ves čas nemo, odkrito buljil naravnost v učiteljico. Če sva želela dokončati nalogo, sva se morala vsakič znova prestaviti v drug prostor, da se je lahko vsaj malo zbral.

Zaradi takšne narave moškega subtilnega telesa je zelo pomembno, da že v mlajših letih fantom pomagamo karseda zbujati razum, v nasprotnem primeru bo le-ta zelo uspavan, sami pa ne bodo dozoreli v koristne posameznike, temveč v sužnje lastnega telesa in ega. 

Pri dekletih vedno deluje vse hkrati (čuti in čustva, ego in razum), zato se v času pubertete navkljub nekajkrat intenzivnejšim emocijam praviloma vseeno bolje znajdejo, saj je njihov razum vedno vsaj malo dejaven.

Iz navedenega lažje razumemo tudi, zakaj moški pogosteje pijejo, kockajo, se drogirajo ... Ženske v to ˝padejo˝ redkeje, redkeje živijo povsem brezglavo. Če vendarle posežejo po slabih navadah, pa težje prekinejo z njimi, saj se nanje navadno intenzivneje navežejo. 

Zanimivo je tudi, da moški pogosteje varajo fizično, ženske pa subtilno

Prepričan sem, da ste se dame kdaj že zgražale ali čudile nad tem, kako so vaši fantje/možje brez sramu buljili v druge ženske. Ne glede na to, da ste bile poleg njih in jih držale za roko! Ko to počnete dame, znate to narediti spretno; opazujete takrat, ko tega nihče ne vidi, pa še to preko kakšnih ogledal ali stekel. Moški smo tu odkriti, direktni.  

Pri moškem je razum, ko ga vodijo čutila, neaktiven, zato se včasih obnaša zelo nespametno.

Če moški občasno pogleda kam, kamor naj ne bi, to še ni tako zelo zaskrbljujoče. Preprosto je videl nekaj zanimivega ali lepega … Problematično postane, če začne o drugi ženski vezan ali poročen moški – govoriti. V prvem primeru gre samo za to, da so zavedena čutila, govor o drugi ženski pa je znak o že zavedeni inteligenci.

Prijatelj ima na čelu šivano rano, katero je dobil v dijaških letih, ko je hodil po ulici in se zaletel v kandelaber. Na vprašanje, od kod mu to, je povedal: »Na drugi strani ceste sem zagledal lepotico, se zagledal vanjo in … Bum!«

Nekdo mi utegne očitati, da imam dvojna merila, no, nekoliko drugače je, če si moške preveč ogleduje vezana ženska. Pri njej je ob čutilih vedno dejaven tudi razum, tako je pretirana pozornost, ki jo namenja drugemu moškemu v obliki pogledov, ne le znak zavedenih čutov, ampak tudi že znak prehlajene inteligence … 

Inteligenten moški bi se moral naučiti smiselno usmerjati svoja čutila; to je znak razumnega moškega, saj moški, ki ga vodijo čuti, postane odvisen, šibek, podkupljiv in vodljiv. Moški, ki z razumom usmerja svoj fokus, svoja čustva pa rafinira, tako da uživa na višjem nivoju, preko delovanja in poslanstva, postane močan in zelo privlačen. Svoja čustva in čutila začne uporabljati, ne dovoli pa, da ona uporabljajo njega.

Zelo pomembno je, da moškega vodita intuicija in razum, ne pa čustva, čuti ter ego

Za vse moške, ki želijo imeti v življenju dobre rezultate na več področjih, je ključno, da se zavedajo narave svojega uma; nikakor se ne priporoča zatiranje, ampak smiselno usmerjanje čutil in samoizpopolnjevanje.

Obstajajo razni nivoji uživanja: na nivoju čutil, ega, uma, razuma ali srca, duše. Višje, kot uspemo dvigniti svojo zavest, bolj(e) bomo uživali in živeli.

Zrel moški lažje izniči vpliv čustev na svoje delovanje. Tako uporablja analitično inteligenco bolj nemoteno kot ženska. Pogosto se ji lahko zdi zato okruten ali hladen. Ker moški naravno deluje na bolj razumski ravni, lahko včasih res zanemari sočutje in človečnost. 

Iz tega razloga mora moški najti pravo ravnovesje med delovanjem razuma in srca ter redno in sistematično razvijati svojo duhovno plat. Še posebej je to pomembno za učitelje in vodje. Ženska mu je lahko pri tem v izjemno pomoč, a le, če je tudi sama povezana s svojo ženstveno platjo. 

Kombinacija zrele ženske in moškega daje čudežni rezultat, saj lahko en drugemu pomagata doseči domet in razviti kvalitete daleč višje od tistih, ki bi jih sicer dosegla, če bi si zanje prizadevala sama, vsak zase.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...