Maja R. Mihovec

O eteričnem olju cimeta in o eteričnem olju nageljnovih žbic

21. december 2016    266 ogledov

Temo o eteričnih oljih začenjamo kar na sredini – ker smo ravno sredi decembra, kjer nam v ospredje pogosto prideta vonj po cimetu in klinčkih. Poznamo jo predvsem kot začimbi in dišavnici, ki se ju lahko uporabi tudi v dekorativne namene (cimetove palčke v potpurijih, s klinčki okrašene pomaranče ipd.). O uvodu v uporabo eteričnih olj, pridelavi, različnih pristopih, področjih uporabe in seveda o varni uporabi bomo govorili kdaj drugič.

 

Tokrat postavljamo v ospredje eterični olji pridobljeni iz klinčevca oz. cimetovca. Zakaj? Preprosto zato, ker  nas navdušenje nad vonjem in ideja o izdelavi lastnih daril pogosto zanese. Kljub svojim številnim pozitivnim lastnostim ti dve olji namreč nista primerni za uporabo v kozmetičnih izdelkih, ker sta preveč dražeči. Lahko pa ju uporabimo kako drugače.

 

Eterično olje CIMET (Cinnamomum zeylanicum)

Eterično olje cimeta se lahko pridobiva iz skorje, lahko pa tudi iz listov in vejic (to ni tako dražeče). Poleg tega poznamo tudi t.i. kitajski cimet (Cinnamomum cassia), ki za razliko od Šrilanškega cenejši in »težjega« vonja. Skratka kadar govorimo o eteričnem olju cimeta imamo v mislih cimet, ki prihaja iz Šri Lanke in ga pridobivajo s parno destilacijo cimetove skorje (Cinnamomum zeylanicum) in ki je tudi najkvalitetnejši. 

Njegove glavne lastnosti so, da razkužuje, spodbuja prebavo, deluje spodbudno, deluje antimikrobno, deluje toplo ipd. Uporabljamo ga v aromasvetilkah, za izdelavo potpurijev, za inhalacije, pri izdelavi čistil. V vsakem primeru pa ga uporabimo v izredno majhni količini. Zelo uporaben v zimskem času, zaradi svojega toplega delovanja, ker preprečuje širjenje okužb in ker na splošno deluje spodbudno in dviga razpoloženje.

 

Eterično olje NAGELJNOVE ŽBICE (Eugenia caryophyllata)

Najpogosteje se uporablja eterično olje, ki je pridobljeno iz plodov, čeprav se ga da izdelati tudi iz drugih delov rastline. To je izredno močno olje za lokalno lajšanje bolečin (zobobol),  ima odlično antivirusno in antibakterijsko delovanje, deluje spodbudno.

Ker pa deluje dražilno, ga ne uporabljamo v izdelkih, ki se nanašajo na kožo oz. je koncentracija uporabe izjemno nizka (priporočljivo narediti alergotest). Kljub temu imamo pred seboj uporabno eterično olje za aromasvetilke, potpurije, čistila.

V pričakovanju najdaljše noči v letu nam bo njegov vonj pomagal ohraniti budnost, še posebej, če dodamo tudi malo poprove mete (ima osvežilni, spodbudni, vendar hladilni učinek).

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...