Simona Vrhovec

Pozitivna samopodoba otroka

2. februar 2024    204 ogledov

S sočutjem in ljubečo prakso lahko otroku pomagamo pri podpori pozitivne samopodobe. V današnjih časih je še posebno pomembno ozavestiti samopodobo, ki ne temelji le na izgledu, primerjanju z drugimi in podleganju promociji ” ideala”.

Vedno več mlajših otrok je že kmalu tiktoku, snapchatu, drugih aplikacijah s filtri. Tako je samopodoba lahko skrhana že v zelo zgodnjem obdobju.

Seveda ne govorimo samo o podobi iz vidika zunanjega izgleda, a v današnji objavi bom delila ta pogled.

Ključno je tako negovati notranjo lepoto.

Nekaj smernic za bolj zdravo samopodobo otroka:

1. Zdrav življenjski slog

Začne se npr. že z zdravo prehrano, zdravimi navadami, koliko časa je otrok na mobitelu in redna struktura pri spanju.

Dovolj gibanja.

Ko se počutimo dobro na fizični ravni, to zagotovo vpliva tudi na samopodobo.

Naredi jogo za otroke:


2. Ozaveščanje talentov

Vzemite si čas in naj otrok zapiše svoje talente, darove in veščine. Tako prepozna, da ima edinstvene dele sebe, ki ga naredijo posebnega. In vsak ima poseben talent. Nekateri bodo sicer bolj športni, nekateri bodo znali, kaj skuhati, drugi pa so nadarjeni na primer za kakšen jezik. Karkoli. In seveda je tu tudi prostor, da se navduši tudi za učenje česa novega.

SUPER VZPODBUDNI STAVKI ZA OTROKE: ” Sposoben si neverjetnih stvari.” ” Bodi to, kar si, saj je svet zaradi tebe lepši.” ” Verjemi vase in v vse, kar si.” ” Edinstven si in poseben, tako kot vsi ostali.”


3. Pomoč drugemu; morda ravno s svojimi talenti

Lahko gre za šolsko dejavnost. Lahko to naredite kot družina. Ko naredimo nekaj dobrega za drugega, se počutimo bolje. Istočasno krepimo tudi sočutje in razumevanje, kako smo med seboj povezani. Preberi še Acuyin joga za podporo pri prestrašenih otrocih.

AFIRMACIJE ZA OTROKE in pozitivna samopodoba: ” Moja supermoč je zaupanje vase.” ” Moja supermoč je samozavest.” ” Moja supermoč je gibanje.” ” Super sem, tak kot sem. ” Obkrožam se z ljudmi, ki me podpirajo.”


Vsekakor pa opazujmo tudi, kako negujemo samopodobo odrasli. Otroci namreč poslušajo, opazujejo in kopirajo. Zato, bodimo pozorni, kaj govorijo in kako se vedejo. Velikokrat so le naše zrcalo in nas učijo zavestne ljubezni do sebe. Tako otroci postanejo naši največji učitelji. Pozitivna samopodoba pa se tako odraža tudi v njegovem odraslem obdobju. Tako bo lažje dosegal zastavljene cilje, bil motiviran za želeno zaposlitev, bo izbiral zdrave odnose.

Pozitivna samopodoba otroka je ključna sploh v mlajših letih, saj se takrat najbolj ustvarja odnos do samega sebe. Sidrajo se lahko omejujoča prepričanja in s tem tudi občutki, da niso dovolj dobri, lep, vredni..


Ustvarimo torej ljubeče okolje za nas, za naše otroke in namesto kritike raje večkrat pohvalimo otroka. Kritika ga ne uči ljubezni do sebe, le to, da se nauči ugajati drugim ali pa se skrije v strahu, da ne bo nikoli dovolj dober. Navsezadnje, kako si želite, da se otrok počuti ob vas? In kako želite, da si vas zapomne? In kdo je vam ostal še danes pri srcu? Ste bili lahko to, kar ste, ob tej osebi? Ja, kljub nezgodam vas je ta oseba sprejela, objela in odpustila.

Danes sporočam vam, dragi bralci: ” Super ste, tako kot ste. In vsako spremembo, ki jo čutite, da je prav, da jo naredite, naj bo to iz energije ljubezni in sočutja. “

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...