Rachel Cheng

Predlogi in mnenja za ravnanje s COVID-19

piše: Rachel Cheng
29. maj 2020    70 ogledov

Slovensko zdru┼żenje za kitajsko medicino in akupunkturo (SZKMA) je neprofitna, prostovoljna in samostojna organizacija, ki predstavlja kvalificirane izvajalce akupunkture in Tradicionalne Kitajske Medicine (TKM) v Republiki Sloveniji (RS), pri skupnih interesih in z zavestnim delovanjem za razvoj TKM in akupunkture v RS.

Glede na sedanjo epidemijo COVID-19 bi SZKMA rada podala mnenje in predlog, podprt z raziskavami, ki vam lahko pomagata pri jemanju strate┼íkih odlo─Źitev za boj s COVID-19.

Kot pri vsakem izbruhu novo identificiranega virusa imamo tudi pri COVID-19 omejeno farmakolo┼íko zdravljenje, ki je posledica pomanjkanja dobro izvedenih klini─Źnih raziskav. Ve─Źina klini─Źnih odlo─Źitev temelji na najbolj┼íih, do sedaj razpolo┼żljivih dokazov, ki vklju─Źujejo retrospektivne kohortne raziskave, raziskave in vivo, in vitro, in silico ter strokovna mnenja o uporabi ┼że obstoje─Źih antiviralnih zdravil, kot raziskavo ali na podlagi so─Źutja. Ker se metodolo┼íka kvaliteta obstoje─Źih raziskav razlikuje, je potreben premislek polnega spektra dosedanjih dokazov in previdna interpretacija in dedukcija slednjih.

Pomanjkljivost mo─Źnega dokazanega zdravstvenega re┼żima lahko, temelje─Ź na dosedanjih raziskavah in dokazih, dopolni TKM kot dodatna terapevtska mo┼żnost pri obravnavi COVID-19.

Najbolj pogosta slika primera posameznika s COVID-19 je vro─Źina, utrujenost, suh ka┼íelj, zama┼íenost zgornjih dihal, produkcija sputuma, pomanjkanje zraka, mialgia/artralgija z limfopenijo, pove─Źan protrombinski ─Źas, pove─Źan C-reaktivni protein in pove─Źana laktatna dehidrogeneza. Razmerje z resnimi/huj┼íimi primeri je okoli 7-10% in povpre─Źen ─Źas do sprejema na intenzivni oddelek je 9,5-10,5 dni, s smrtnostjo 1-2%, odvisno od geografske lege. Podobno kot pri izbruhih novo identificiranih virusih, ni dokazanega zdravstvenega re┼żima v konvencionalni medicini in ve─Źina dosedanjih poro─Źil o ravnanju s pacienti omenja lopinavir/ritonavir, ribavirin, beta-interferon, glukokortikoide in podporno zdravljenje s remdesivirom, trenutno v klini─Źni raziskavi. V Ljudski republiki Kitajski je TKM predlagana kot mo┼żnost zdravljenja v dr┼żavnih in provin─Źnih smernicah ter je mno┼żi─Źno uporabljena. Raziskava [1] je pregledala zadnje dr┼żavne in provin─Źne smernice, retrospektivne kohortne raziskave in raziskave primerov dodajanja TKM zdravstvenemu postopku za zdravljenje COVID-19. Prav tako so preverili klini─Źne dokaze ravnanja pri SARS in H1N1 s hipoteti─Źnimi mehanizmi in zadnjimi in silico odkritji z namenom odkritja TKM kandidatov za mo┼żne klini─Źne raziskave. Gleda na pomanjkljivost mo─Źnega dokazanega zdravstvenega re┼żima, obstoje─Źi dokazi ka┼żejo, da bi morala biti TKM vklju─Źena kot dodatna terapevtska mo┼żnost pri ravnanju s COVID-19.

TKM pri zdravljenju pacientov oku┼żenih s COVID-19: klini─Źni dokazi

Aplikacija TKM zdravljenja COVID-19 (SARS-CoV-2) v ve─Źini temelji na zdravljenju SARS izbruha (SARS-CoV) v koncu leta 2002 v provinci Guangdong Ljudske Republike Kitajske, ki se je naglo raz┼íirila v letu 2003. U─Źinkovitost TKM z bojem proti SARS oku┼żbi je bila raziskovana preko poro─Źil posameznih primerov, serije primerov, kontroliranih opazovalnih ┼ítudij in naklju─Źnih klini─Źnih raziskavah (RCT). Dokazi podpirajo pozitiven u─Źinek TKM pri zdravljenju in preventivi SARS oku┼żbe. Na primer, stopnja umrljivosti v Hong Kongu in Singapurju (kjer je bila uporabljena le konvencionalna medicina) je bila pribli┼żno 18%, v primerjavi z Pekingom, kjer je bila na za─Źetku ve─Ź kot 52% do 5. maja, kjer je upadla na 4%-1% po 20. maju 2003. Dramati─Źen upad smrtnosti konec maja 2003 v Pekingu je povezan z uporabo TKM kot dodatek konvencionalni terapiji [2]. Podrobna razlaga mehanizmov vklju─Źitve TKM v ravnanje s COVID-19 lahko preberete v slede─Źem ─Źlanku: ÔÇťTraditional Chinese Medicine in the Treatment of Patients Infected with 2019-New Coronavirus (SARS-CoV-2): A Review and PerspectiveÔÇŁ. [3]

Smernice in raziskovalne usmeritve: integrirana medicina za bolj┼íi u─Źinek

Trenutno je kot sosednje dr┼żave tudi RS podala strategijo zajezitve za upo─Źasnitev ┼íirjenja COVID-19. Omejitev gibanja in zapiranje trgovin bo imelo velik u─Źinek na vsakdanje ┼żivljenje in ekonomijo. Seveda bi v najbolj┼íem primeru zajezili ┼íirjenje virusa v 14-30 dneh. Vendar pa je druga strategija, ki sta jo sprejeli Velika Britanija in Nizozemska, da je poleg zmerne zajezitve potrebno ustvariti tudi ÔÇť─Źredno imunitetoÔÇŁ, saj nekateri modeli predpostavljajo, da bo COVID-19 ostal ve─Ź kot 30 dni.

Primeri ka┼żejo, da si velika ve─Źina pacientov opomore od COVID-19 oku┼żbe. Republika Slovenija lahko uporabi bolj u─Źinkovito in cenovno u─Źinkovito metodo ravnanja z lahkimi do srednje te┼żkimi primeri oku┼żbe in s tem ustvari ─Źredno imuniteto, pri tem pa prihrani resurse za ravnanje in zdravljenje te┼żkih primerov oku┼żbe s COVID-19. Dosedanje raz
iskave o uporabi TKM dokazujejo verjetnost pospešenega okrevanja in s tem zmanjšanja bremena zdravstvenega sistema.

─îlani SZKMA trenutno delajo v okviru preventive in komplementarnega TKM pristopa pri sezonskih oku┼żbah. Vendar pa je zaradi omejenih sredstev in prepoznavnosti dosedanji pristop omejen na majhno ┼ítevilo v Novem mestu, na Dolenjski in v kitajski skupnosti v Ljubljani.

SZKMA predlaga vklju─Źitev TKM pri zdravljenju COVID-19 z zagonom visokokakovostnih raziskav, pilotnih programov kombiniranih terapij in komunikacije med profesijami.

V pri─Źakovanju odgovora in dodatnih skupnih dejavnosti.

S Spoštovanjem,
SZKMA

 

Viri:

[1] Chan KW, Wong VT, Tang SCW.COVID-19: An Update on the Epidemiological, Clinical, Preventive and Therapeutic Evidence and Guidelines of Integrative ChineseÔÇôWestern Medicine for the Management of 2019 Novel Coronavirus Disease
[2] Chen Z, Nakamura T. Statistical evidence for the usefulness of Chinese medicine in the treatment of SARS. Phytotherapy research: PTR. 2004;18:592-4
[3] Yang Yang. Traditional Chinese Medicine in the Treatment of Patients Infected with 2019-New Coronavirus (SARS-CoV-2): A Review and Perspective. Int J Biol Sci 2020; 16(10):1708-1717. doi:10.7150/ijbs.45538

Vir: https://www.akupunkturatkm.com/post/predlogi-in-mnenja-za-ravnanje-s-covid-19
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...