Andrej Pešec

Pride čas, ko misliš, da je vsega konec ...

20. februar 2017    4216 ogledov

Pride čas, ko misliš, da je vsega konec, a ko uvidiš, kaj ti s tem sporoča življenje, kmalu dojameš, da to ni konec, ampak začetek.

Rumi je zapisal: »Ne skrbi, če se tvoje življenje obrača na glavo. Kako veš, da je stran, na katero si navajen(a), boljša od te, ki prihaja?«

Včasih je zares težko, trpljenja pa se ne moreš rešiti, vse dokler zanj kriviš druge

Kdor dosledno vse vidi v povezavi z izvorom in celoto, ta ničesar in nikogar ne sovraži. Odgovornost je najlepše darilo samemu sebi. Veliko lažje je živeti, če si pomagaš s kredibilnim znanjem, ki ga sam črpam v starodavni modrosti. Še posebej blizu so mi vedsko znanje in učenja zelo učenih in naprednih oseb iz različnih kultur.

Ne istovetite se s svojimi mislimi, čustvi in strahovi: to so le vaše misli in strahovi, to niste vi

Saj vidite, da misel pride in gre, vi pa ste še vedno tu. Naših neštetih misli in želja včasih ni dobro jemati preveč resno, saj se nikdar ne nehajo. Whitney Houston je omenila, da jo je pokopalo prav to, da njenim željam nikdar nihče ni rekel ne.

Pred leti sem dobil vse, za kar sem si dotlej prizadeval: živel sem v hišici ob morju, delal sem od doma, živel sem z dekletom, nisem imel nobenih posebnih odgovornosti, ogromno časa zase, več kot dovolj denarja … Bil pa sem nesrečen kot le kaj, saj moje življenje ni imelo nobenega smisla. Živel sem iz dneva v dan, nisem pa dal pravega doprinosa življenju drugih, na kar me je vztrajno opozarjala vest, a sem jo nekako utišal z uživaštvom, ki pa niti ni bilo uživanje, ampak bolj začasno olajšanje od trpljenja. Življenje brez smisla kar kliče težave in depresijo. Iskreno sem začel iskati odgovore, brati različno literaturo, zahajati med zelo razgledane ljudi in tudi s pomočjo zares nenavadnih doživetij, ki jih ne bom nikdar pozabil, postopno dojel, da je prišel čas za temeljit remont, spremembo načina življenja. Največja bolezen sodobnega človeka je, da se istoveti le s telesom, umom, intelektom in egom, pozablja pa na svojo duhovno naravo. Če bi nekatera zares nevsakdanja naključja, ki sem jih doživel, opisal kakšnemu zdravniku, bi mi najverjetneje izdal napotnico za pregled, če ne celo za bivanje v kateri od specialističnih ambulant za duševno zdravje.

Obstajata samo dve poti: vse je čudež in nič ni čudež

Veste, obstajata samo dve poti: vse je čudež in nič ni čudež, dokler pa človek na življenje gleda kot na splet naključij, ne more ničesar pravilno razumeti. Ko spremeniš način, na katerega gledaš na življenje, se naše življenje spremeni.

Naključja so pojavi, ki jih še ne razumemo

Albert Einstein je recimo zapisal, da so naključja metoda, s katero Bog ohranja anonimnost. Ko danes pogledam nazaj, vidim, kako so mi prav vse prijetne in še posebej neprijetne izkušnje okrepile značaj ter mi pomagale do realnejšega pogleda na življenje. Ne dobimo vedno tega, kar želimo; dobimo to, kar potrebujemo.

Ne želim, da karkoli slepo verjamete, prosim vas le, da poskusite. Kako veš, ali je torta dobra ali ne? Poskusiš jo, seveda. Recept, po katerem živimo, očitno vsebuje nekaj zelo sumljivih elementov, zato je morda čas, da poskusimo nekaj novega. Naredite, kar lahko, s tem, kar imate, tu, kjer ste. Življenje v vseh pogledih čudežno poskrbi za vas, ko začnete vi v vseh pogledih pravilno skrbeti zase, za druge in za vse, kar obstaja. Preverjeno. Večkrat.

Ko pomisliš na to, da si že poskusil vse možnosti in izčrpal vse vire, prosim vedi, da jih nisi

Nikoli se ne predaj. S pravim pristopom nič ni nemogoče. Prijatelj je pred kratkim zapisal krasno misel: »Govorili so, da se tega ne da narediti in da je to nemogoče. Potem pa je prišel eden, ki tega ni slišal, in to preprosto naredil«.

Vsak trenutek je krasen čas za spremembe. Začnite ga tako, da si začrtate izzive, ki vam bodo obogatili življenje: vstajanje pred sončnim vzhodom; nič pritoževanja, obrekovanja in izgovorov; manj televizije, več modrosti; več gibanja, petja in plesa ter vseh aktivnosti, ob katerih vam zaigra srce, na vidno mesto pa si zapišite tole: »Zadovoljstvo pride z razmišljanjem in delovanjem za dobrobit drugih.«

Nadaljuj branje z naslednjimi deli članka, ki te pritegnejo: 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...