Jure J.

Vaja: proces opuščanja

piše: Jure J.
19. junij 2018    1761 ogledov

Izjemna vaja – proces opuščanja je namenjen temu, da sprostimo in odpustimo stvarem, ki nas ovirajo, hromijo in držijo v krču.

Udobno se namestite in se osredotočite na svojo notranjost. Oči lahko zaprete ali pa jih pustite odprte.

1. korak:

Osredotočite se na zadevo, glede katere bi se radi počutili bolje, nato pa si dovolite, da občutite, kar pač občutite v tem trenutku. Ni treba, da je ta občutek močan. Če se nemara počutite odrevenele, otrple, odrezane ali v sebi prazne, se teh občutkov lahko osvobodite tako zlahka kot tistih, ki so bolj prepoznavni. Samo prijazno sprejmite občutek in mu dovolite, da se čim bolj polno izrazi.

Morda se vam to navodilo zdi preprosto – tako tudi mora biti. Večina med nami živi v svojih mislih, podobah in zgodbah o preteklosti in prihodnosti, namesto da bi se zavedali, kako se počutimo v danem trenutku. Edini čas, ko lahko zares naredimo kaj glede svojih občutkov (in s tem tudi glede svoje službe ali svojega življenja), je v 'ZDAJ'.

Vprašajte se: Ali bi lahko ta občutek opustil/-a?

2. korak:

To vprašanje vas v glavnem sprašuje, ali je možno, da to storite. Sprejemljiva sta oba odgovora, tako da kot ne. Pogosto se boste lahko osvobodili občutka, četudi boste morda odgovorili z ne. Vsa vprašanja, ki so vključena v ta proces opuščanja, so namenoma preprosta. Sama po sebi niso pomembna; oblikovana so tako, da vas usmerijo k opuščanju tistega, kar vas omejuje ali teži.

Zastavite si to preprosto vprašanje: Ali bi hotel/-a to opustiti?

3. korak:

Z drugimi besedami: ali sem pripravljen/-a to opustiti? Če je odgovor ne ali če ne veste točno, kaj bi odgovorili, se vprašajte: Ali bi raje še naprej imel/-a ta občutek ali pa bi bil/-a raje svoboden/-na? Četudi je odgovor še vedno ne, pojdite naprej k četrtemu koraku.

Zastavite si to preprosto vprašanje: Kdaj?

4. korak:

To je povabilo, da občutek opustite ZDAJ. Morda boste ugotovili, da ga zlahka opustite. Zapomnite si, da je opuščanje odločitev, ki jo lahko sprejmete, kadarkoli želite.

5. korak:

Ponovite prejšnje štiri korake tolikokrat, kolikor je potrebno, da se počutite osvobojene nekega občutka.

OPOMBA: Verjetno boste opazili, da vam da proces opuščanja z vsakim korakom malo več tistega, kar vas omejuje ali teži. Sprva utegnejo biti rezultati komaj opazni, toda če boste vztrajni, boste zelo hitro začeli opažati vse večji napredek. Nemara boste odkrili, da imate več plasti občutkov glede določene teme, zato bodite potrpežljivi. Zavedajte se, da ste tisto, kar ste opustili, opustili za vedno, zato se boste začeli počutiti vse blažje in tako tudi bolj umirjeni.

Vir: Srečni kar tako - Marci Shimoff
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...