Alenka  Dijak

SIMBOL ČAKRE TRETJEGA OČESA - AJNA

piše: Alenka Dijak
19. januar 2021    35 ogledov

Šesta, Ajna čakra je pogosto imenovana tudi čakra tretjega očesa. Povezana je z dimenzijo svetlobe – središče jasnosti in modrosti.

Če želimo jasnost in modrost potrebujemo svetlobo, luč ki razsvetli še tako skrite kote.

Sanskrtsko ime ja čakro tretjega očesa je AJNA. Beseda Ajna pomeni UKAZ. Nanaša se na dejstvo, da je tu center, v katerem pridobivamo višje razumevanje in modrost. Je tisti center, ki nas mora voditi pri vsakem našem dejanju. Dobro odprta čakra tretjega očesa nas popelje tako v pravilno konceptualno, intelektualno razumevanje in diskriminacijo, kot tudi do abstraktnega, duhovnega razumevanja bivanja in izkušenj.

Simbol Ajna čakre je sestavljen iz dveh vijoličnih ali indigo lotosovih cvetnih lističev. V središču je navzdol obrnjen trikotnik, znotraj pa znak za sveti simbol OM – izvorni zvok vsega stvarstva.

Vijolična ali   Indigo  je  barva iniciacije, modrosti, skrivnosti, magije in vere.
Dva lotosova cvetna lističa predstavljata dvojino: JAZ in BOG. V čakri tretjega očesa spoznamo svoj pravi jaz kot dušo, vendar še vedno nismo v popolnosti združeni v popolno enost z Bogom. Pogosto se navaja tudi, da lističa predstavljata levo in desno možgansko polovico (hemisfero) in dva dela hipofize s katero je povezana čakra tretjega očesa.

OM je najpomembnejši simbol v Hinduizmu in predstavlja končno resničnost, zavest in dušo (Atma)  OM

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...