Maja R. Mihovec

Šport: ogrevanje, trening, raztezanje

13. april 2017    225 ogledov

Ko enkrat dojamemo, da treninga enostavno ni in ne sme biti brez ogrevanja in raztezanja smo dosegli prvo zmago. Najpomembnejši smo namreč mi in če nam naše telo ne služi, če je preobremenjeno in poškodovano, potem tudi od treninga ne bomo imeli kaj dosti. Torej ogrevanje in raztezanje.

Ogrevanje – ogrevanje je zelo pomembno, veliko bolj, kot je morda videti in potrebno je pred čisto vsakim treningom.  S tem v veliki meri preprečimo poškodbe in telo pripravimo na kasnejši napor. Ogrevamo se vsaj 15 minut. Glede na to s katerim športom se ukvarjamo je ogrevanje lahko počasen tek ali hitra hoja, počasno kolesarjenje ipd.

Raztezanje – raztezanja se lotimo, ko smo ogreti ali pa po končanem treningu, ko je telo še ogreto. Z raztezanjem poskrbimo za dobro gibljivost telesa in za prožnost mišic. Pred začetkom treninga uporabimo t.i. dinamično raztezanje, kot so npr. poskoki, vrtenje rok. Po končanem treningu pa nam vsem bolj znano t.i. statično raztezanje. Tukaj je pomembno, da mislimo na izvedbo vaje. Raztezanje ni nekaj, kar se naredi  »tako spotoma«. Tukaj se je potrebno poglobiti, uporabiti izdihovanje in se raztegovati samo do točke, ki je še udobna.

Torej ogrevanje in raztezanje so aktivnosti, ki jih najlaže izvedemo v sklopu treninga: najprej se ogrejemo,dinamično raztegnemo, naredimo trening in se na koncu še statično raztegnemo. Kaj to pomeni: če je trening dolg eno uro, pomeni to dodatnih 25 minut (v kolikor ni ogrevanje vključeno že v samo strukturo treninga). Torej ogrevanje (npr. hitra hoja) 15 min, par minut dinamičnega raztezanja, trening 1 uro in par minut statičnega raztezanja. 

Vir: www.bogastvo-travnika.si, revija Bodi Eko
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...