Milou

Spremembe kože in lasišča med nosečnostjo: strije, madeže, ...

piše: Milou
20. februar 2018    45 ogledov

Fiziološke kožne spremembe, ki se pojavijo med nosečnostjo, so posledica hormonskih sprememb v gestacijsko obdobje, ki so v jakosti odvisne od ženske do ženske in vplivajo na pigmentacijo, sluznico in priveskov (las in nohtov).

Hiperpigmentacija kože

Kožna hiperpigmentacija je najpogostejša sprememba, ki se pojavi med nosečnostjo; poleg tega za pokrivanje območja, ki že imajo običajno bolj intenzivno barvo kot mlečni kolobarji, genitalij in pazduho, pride do zelo pogosto (približno 70% nosečnic), zlasti pri ženskah do temno Fototipije, hiperpigmentacije obraza, znanega kot Melasma ali Chloasma.

Sestavljen je iz več ali manj intenzivnih rjavih barv, z nepravilnimi robovi na ravni čela, lica in zgornje ustnice, ki so še bolj poudarjeni pri izpostavljenosti na soncu. Priča smo prekomerno odlaganje melanina, ki se lahko pojavijo na različnih ravneh kože in globlje se kopiči, težje je njegova regresija po porodu. Zelo priporočljivo je uporabiti zaščito pred soncem z visokim faktor zaščite kože (SPF 50+), tako med nosečnostjo kot tudi po delnem delu med zdravljenjem. Tudi brazgotine, še posebej, če so nedavne, lahko temnijo, pa tudi pege, ephelidi in moli. Morda se pojavijo tudi novi, vendar se tveganje za nastanek melanomov ne poveča. Vse te motnje pigmentacije se zdi pripisati učinku hormonskih sprememb, povečanje ravni estrogena, progesterona, melanocit stimulira hormon (MSH) in ACTH ter stimulira močno melanogeneso.

Strije

Obremenitev vezivnega tkiva, ki se pojavljajo so nič drugega kot tako imenovane strije: so lokalizirane na ravni prsi, bokov in trebuhu ali na zadnjici. Pojavljajo z napredovanjem nosečnosti v šestem mesecu zaradi hormonskih dejavnikov, ki zmanjšujejo sintezo kolagenskih vlaken z zmanjšanjem elastičnost kože. Na začetku so rdeče-vijolične barve, vendar se postopoma razširijo in postanejo belkaste, vendar ostanejo atrofične in depresivne na koži.

 Spremembe vaskularnega sistema

Spremembe vaskularnega sistema vključujejo zvezdne Angiome, ki so majhne površinske žile z osrednjim rdečim jedrom. Pojavijo se ob koncu prvega trimesečja, vendar skoraj vedno po dveh mesecih po rojenju.

Včasih se pojavi palmarska eritema, ki se obarva lokalizirano v dlančnikih in na ravni prstov. Pogosteje pa (40%), zvišanje krvnega tlaka na ravni stegnenice in medeničnega plovila zaradi nastopa krčnih žil na nogah, ki so le redko zapletenih s trombozo in namesto tega pogosto izzvenijo po porodu.

Prav tako je pogosta pri mnogih nosečnicah, ki zaradi nestabilnosti povzroča menjavanje obarvanosti zardevanja (rdečica) in bledica na obrazu in koža na nogah postane marmornata, kadar je izpostavljena hladnim temperatur.

 Stopnja sluznice pri skoraj vsem nosečnicam se kažejo v bolj ali manj jasno, v tretjem četrtletju hiperemijo in hipertrofija dlesni, ki tako postane temnejša in včasih zobobol, vendar pa zaradi že obstoječe zobne bolezni in ne kot posledica nosečnosti.

 Lasje in nohti:

Kar se tiče las, so spremembe v času med nosečnostjo odgovorne za povečanje anagenske faze lasnih mešičkov (faza rasti las), tako, da so lasje bolj odporne in sijoče. Nenaden padec koncentracije estrogenov po porodu lahko povzroči nenadno in progresivno tanjšanje (telogen effluvium). Ta pogoj se ustavi v večini primerov in se postopoma vrača v normalno stanje po 6-12 mesi. Ni izključen tudi pojav čezmernega rast las nekaterih ženskah na obrazu, udih in celo trupom (hirzutizem), na srečo tudi to je rešeno nekaj mesecev po rojstvu.

Tudi na ravni nohtov med nosečnostjo lahko pride do sprememb, od prisotnosti prečnih utorov, krhkosti do odebelitev podnohtja.

Pri vseh nespečnosti kože je najboljše uporabiti naravno kremo in losjone za telo. Pomembna je uporaba naravnih materialov, ker je koža naša druga usta. Vse kar rabite proti strijam ali za vašega otroka priporočamo da ogledate TUKAJ.

Vir: verdesativa.eu
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...