Zavod  Damodar

Teden otroka letos v znamenju radovednosti

piše: Zavod Damodar
2. oktober 2023    143 ogledov

Teden otroka je v tem letu namenjen otro┼íki radovednosti. Vabimo vas, da skupaj z otrokom preberete zgodbo in teden otroka po─Źastite z zanimivimi aktivnostmi, ki spodbujajo otrokova pa tudi va┼ía spra┼íevanja, raziskovanja in ─Źudenja.┬á

RADOVEDNI ROK IN SKRIVNOSTNA ŠKATLA

Bilo je neko─Ź v majhni vasici, kjer je ┼żivelo veliko otrok. Med njimi je bil tudi Radovedni Rok. Rok je bil poseben fantek, saj ga je vedno zanimalo vse. Nikoli ni nehal spra┼íevati vpra┼íanj in raziskovati svet okoli sebe.

Neko son─Źno jutro je Rok na┼íel staro, pra┼íno ┼íkatlo v podstre┼íju svoje hi┼íe. Bila je prekrita s paj─Źevino in ┼że dolgo ni bila odprta. Radovedni Rok je ─Źutil, da je to nekaj posebnega. Z rokami, prekritimi s prahom, je previdno odprl ┼íkatlo in v njej na┼íel star zemljevid.

Na zemljevidu je bila narisana pot do gozda, ki ga Rok ni nikoli prej raziskoval. O─Źi so se mu zasvetile od navdu┼íenja. Radovednost ga je gnala, da se odpravi na to pustolov┼í─Źino. Tako je oblekel svoje najbolj┼íe pohodni┼íke ─Źevlje, vzel s seboj malico in se odpravil na pot.

Med potjo do gozda je Rok naletel na razli─Źne zanimive stvari. Opazil je raznobarvne ptice in se spra┼íeval, zakaj imajo tako razli─Źne peruti. Opazil je tudi ┼ítevilne drevesne vrste in se ─Źudil, zakaj so nekatera drevesa visoka, druga pa nizka. Vsakokrat, ko je na┼íel nekaj novega, si je zapisal v zvezek, da se bo doma pozneje ┼íe ve─Ź nau─Źil.

Ko je prispel v gozd, je bil tam presene─Źen. Gozd je bil poln skrivnosti. Sli┼íal je ┼íumenje listja, ┼żvrgolenje ptic in ┼íelestenje ┼żivali. Rok je naletel na reko, ki je tekla skozi gozd. Tam je opazil majhno ┼żelvo, ki je te┼żko pre─Źkala reko. Radovedni Rok ji je pomagal in si pri tem zastavil novo vpra┼íanje: "Kako dolgo ┼żivijo ┼żelve?"

Potovanje skozi gozd je trajalo ves dan, vendar Rok ni obupal. Bil je vedno bolj navdu┼íen nad vsem, kar je videl in do┼żivel. Sonce je za─Źelo zahajati, zato se je odlo─Źil, da se vrne domov. Ob vrnitvi je bil poln vznemirjenja in pripravljen deliti svoje dogodiv┼í─Źine z dru┼żino in prijatelji.

Otroci iz vasi so ga poslušali z odprtimi usti. Radovedni Rok jim je pokazal svoj zemljevid in jih spodbudil, naj tudi sami postanejo radovedni in raziskujejo svet okoli sebe. Povedal jim je, kako pomembno je, da se ne bojijo postavljati vprašanj, saj je to pot do spoznavanja novega.

In tako je Radovedni Rok s svojo pustolov┼í─Źino v gozdu navdihnil vse otroke v vasi, da so postali ┼íe bolj radovedni. Skupaj so raziskovali svet, se u─Źili nove stvari in ohranjali svojo radovednost ┼żivo.

In tako se je v vasi razvila posebna tradicija, da so otroci vsak teden od┼íli na novo raziskovalno potovanje, vedno polni vpra┼íanj, ki jih bodo postavili naravi. Skupaj so spoznavali, kako pomembna je otro┼íka radovednost in kako lahko ta radovednost naredi svet bolj ─Źaroben in raznolik.

 

 

Star┼íi, tudi vi lahko skupaj z otroci v tem tednu naredite zemljevid ÔÇô zemljevid idej za vsak dan v tednu ali za vsak vikend v mesecu, ki jih z otroci lahko po─Źnete, da bi spodbujali radovednost, podobno kot v zgodbi "Radovedni Rok in skrivnostna ┼íkatla":

  • Izleti v neznano naravo: Odpravite se ┬ána izlet v ┬ágozd, park ali naravni rezervat. Medtem ko raziskujete naravo, lahko opazujete razli─Źne rastline, ┼żivali in preu─Źujete, kako se spreminja okolje skozi letne ─Źase. Posku┼íajte si zapisovati ali narisati opa┼żanja v dnevnik ali risalno knjigo.
  • Pustolov┼í─Źine v doma─Źem okolju: Skupaj z otroki odkrivajte skrivnosti v svojem doma─Źem okolju. Morda lahko raziskujete svoj vrt, sosesko ali celo svojo hi┼ío. Izberite si en predmet ali obmo─Źje in spodbujajte otroke, da ga preu─Źujejo in postavljajo vpra┼íanja o tem, kaj vidijo.
  • Ustvarjanje znanstvenih eksperimentov: Pomagajte otrokom, da postanejo znanstveniki v svojem doma─Źem laboratoriju. Skupaj lahko izvajajo preproste eksperimente, kot je npr. opazovanje, kako se seme razvija v rastlino, ali pa preu─Źujejo fizikalne lastnosti vode, kot je plavanje in potapljanje predmetov. Nato lahko skupaj razpravljajte o tem, kaj so odkrili.
  • Ustvarjanje lastnih zgodb in risb: Skupaj z otroki ustvarite svoje zgodbe ali stripe o radovednih pustolovcih, podobnih Radovednemu Roku. Ri┼íite slike, ki prikazujejo otrokove junake in njihove dogodiv┼í─Źine. To bo spodbuda k domi┼íljijskemu razmi┼íljanju in kreativnosti.
  • Obisk muzejev: Muzeji so odli─Źen kraj za raziskovanje in u─Źenje. Obi┼í─Źite muzej, kjer se lahko na zanimiv in interaktiven na─Źin skupaj u─Źite ┬áo zgodovini, znanosti in umetnosti.┬á
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...