Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Velika noč – živi življenje brez ločevanja na MOJE in TVOJE

piše: Sadhguru
31. marec 2018    3343 ogledov

Približuje se velika noč, čas, ko po svetu slavijo vstajenje Jezusa Kristusa. Praznik je sinonim pomladi in ponovnega rojstva ter možnosti, ki nam jih ponuja življenje. Spomni pa nas tudi na to, da v vsakem izmed nas prebiva duh Jezusa Kristusa.

Ko rečemo Jezus, ne mislimo moža, ki je živel pred dva tisoč leti, ampak določeno kvaliteto, ki obstaja v vsakem človeškem bitju. Za vsakega posameznika je ključno, da dovoli tej kvaliteti, da raste in se razcveti. Ampak danes ni tako, danes so v imenu religije ljudje pripravljeni ubiti drug drugega, danes v imenu religije izgubljamo svojo človečnost.

Božje kraljestvo je v tebi

Najpomembnejši nauk Jezusa Kristusa je bil: Živi življenje brez predsodkov. Brez ločevanja na moje in tvoje. Šele potem boš lahko spoznal božje kraljestvo. Jezus je jasno rekel: »Božje kraljestvo ni nekje tam zgoraj, je v tebi. Božje kraljestvo je v tebi.«

Na žalost 99 odstotkov populacije zamuja nekaj tako fantastičnega v sebi. Če bi bilo to nekje daleč, si mogoče ne bi želeli potovati do tja. Ampak je v nas, čisto zraven. Kaj ni to tragedija, da ga ne spoznamo? Če je božje kraljestvo v nas, ga moramo iskati znotraj sebe.

Samo otroci bodo vstopili v božje kraljestvo

Obstajajo poti, ki nam odprejo to dimenzijo znotraj nas, ki je vir vsega: tudi telo je ustvarjeno od znotraj. Jezus ni živel dovolj dolgo, da bi lahko predlagal svojo vedsko pot, zato je govoril o veri, ki je hitra pot. Ko je rekel, da bodo samo otroci vstopili v božje kraljestvo, ni govoril o majhnih otrocih, ampak je mislil na ljudi, ki so po duhu podobni otrokom, na tiste, ki nimajo vnaprej določenih zaključkov o vsem, na tiste, ki so brez predsodkov.

Kakršenkoli zaključek človek naredi, je ta obsojen na zmoto, saj življenje ne spada v noben njegov zaključek. Ne pozna jih na tak način. Ne življenje ne izvor življenja ne bosta pokleknila pred nekoga, ki ima preveč zaključkov, predsodkov. Če vam uspe odvreči to prtljago, pa je pot zelo preprosta.

Proti koncu Jezusovega življenja, ko je bilo gotovo, da je bil obsojen na smrt, so ga njegovi apostoli vprašali: »Ko boš zapustil svoje telo in odšel v očetovo kraljestvo, boš sedel na njegovi desni. Kje bomo sedeli mi?« Njihov učitelj – vidijo ga kot božjega sina – je obsojen na kruto smrt in to je njihovo vprašanje?

A samo poglejte kvaliteto njegovega odgovora, ki jo je živel vse svoje življenje, ne glede na to, v katero smer je zapihal veter in kam so ga ljudje želeli obrniti: »Tisti, ki so tukaj prvi, bodo tam zadnji. Tisti, ki so tukaj zadnji, bodo prvi.« Njegova misija gre tja, kamor on hoče – popolnoma uničuje hierarhijo. Ni komolčarstvo (elbowing) tisto, ki nas popelje v nebesa – samo čistost nas lahko popelje v notranje kraljestvo.

Dovoli duhu Jezusa, da živi!

Čas je, da pogledamo onkraj verovanj in pogledamo na življenje takšno, kot je. Navsezadnje je vir kreacije znotraj nas. Če mu dovolimo, da deluje, bo vse delovalo v harmoniji – in to je tudi osnovno učenje Jezusa.

Jezusove besede so prinesle veliko daritev, spoštovanja in ljubezni svetu, ampak njegovo najpomembnejše sporočilo je brez dvoma: Božje kraljestvo je znotraj tebe.

Če je znotraj tebe, je to duhovni proces. Duhovni proces ne pomeni skupine ljudi, kluba ali kulta. Je individualno iskanje, kar je tudi bistvo joge in duhovnega iskanja na Vzhodu. Na žalost so bili najbolj ključni elementi Jezusovega učenja pozabljeni. Čas je, da obudimo pravo bistvo njegovih besed – pa ne le za določeno skupino, ampak za vse. Naj živi njegov duh!

Vir: http://www.ishafoundation.org/us/blog/easter-the-possibility-of-humanity/
Kako se pa tebi zdi? 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Vera repse
  komentiral 3 leto nazaj
Hvala
* Izbrisan
  komentiral 4 leto nazaj
V meni je, občuteno in radostno. Naj se obudi v vseh. Amen
Nalagam...