Andrej Pešec

Kako vzgojiti motivirane, samostojne in odgovorne otroke?

27. april 2021    358 ogledov

Vas mora kdo motivirati, da greste počet nekaj, kar radi počnete? Mene ne … Zato je zelo pomembno, da mlade spodbujamo pri tem, da iščejo področje, ki jim je zelo blizu in da v tem postanejo najboljši, kot je le mogoče.

Vzornik te vedno nauči več kot kritik

Otrokom rad rečem, da lahko, če vsak dan eno uro delajo nekaj, v čemer so dobri, v nekaj letih postanejo med najboljšimi v svetu v tem.

Potrebujejo pa lastno željo, cilje, smisel in nekoga, ki verjame vanje. Znanje se ne predaja s table v zvezek, ampak iz srca v srce, zato je tako pomembno, da vse kvalitete, ki jih želimo videti pri otroku, kultiviramo sami. Vzornik te vedno nauči več kot kritik.

Otroci rastejo, ko jih sprejmemo takšne, kot so

Najlepše darilo drugim je, da jih sprejmeš takšne, kakršni so. Zelo pomembno pa je tudi, daj jih primerno pripraviš na življenje, zato je ključno, da v otroku prepoznamo osebnost in se zavedamo, da ima svojo pot in življenje, na nas pa je, da mu z zgledom omogočimo čvrste korenine in močna krila.

Ljubezen otroku izražaš tako, da imaš rad družino in da za otroka v prvih petih letih skrbiš kot za princa; nato ga do pubertete vzgajaš dosledno, strogo, a nikakor ne grobo (od otrok pa ne moremo zahtevati nečesa, česar ne počnemo sami), od pubertete naprej pa z otrokom gojimo prijateljski odnos, saj bomo le tako lahko ostali zaupanja vredna osebnost v njegovih očeh, v nasprotnem primeru se bodo začeli upirati vsemu in vsakemu in delati ravno obratno od naših sugestij. Ljubezen je najboljše zdravilo.

Ničesar v otroku in sebi nikdar ne zatirajte

Vsako lastnost in material naj se uči smiselno uporabljati, naučimo ga tudi, da nič ni samo po sebi ne dobro ne slabo. Tak bojevniški duh bo potreboval, ko mu življenje  nekoč pokaže zobe, kot jih je meni že zgodaj v obliki močne in intenzivne revme, ravno v obdobju, ko sem bil sprejet na športni oddelek gimnazije v Celju. Ko sem kasneje dojel, da je vse za nekaj dobro in uvedel tudi nekaj celostnih sprememb na področju zdravja, sem ponovno zaživel.  

Ko prideš v stik z nekom, ki je motiviran in angažiran – tudi tebe samega zagrabi, da bi naredil nekaj pametnega, zato si prizadevajmo, da bomo redno v stiku s kakovostnimi vsebinami, družbo, zdravo hrano in z jasnim ciljem in smislom v življenju. 

Življenje brez smisla kar kliče težave in depresijo, mlade pa diskretno usmerja v droge, pasivnost in alkohol, zato jim s primerom odprimo vrata do tega, da življenje vidijo v zdravi luči, skozi oči zanimivih zgodb, ljudi in modrosti. Ljudje bi radi živeli kot v raju, pozabljamo pa, da bo zavoljo tega v raj treba povabiti tudi njegovega gospodarja, to pomeni ljubezen, dobroto in svetost … Otroci naravno začutijo in cenijo te kvalitete, ko pridejo v stik z njimi, zato poiščite ljudi, ki jih krasijo te lastnosti in jih razvijajte sami.  

Odgovornost je darilo samemu sebi

Odgovornost je darilo samemu sebi, to pa pomeni: nobenih izgovorov in kritiziranja, dom pa naj postane ambasada miru in regeneracije, kjer vsak po svoje dela na sebi. Če ga starši biksamo, se ne moremo čuditi, da našemu zgledu sledijo tudi otroci, zato jim pokažimo, da uspeh, mir in sreča obiščejo vse, ki inteligentno prispevajo k svetu. Zelo priporočam ogled filmov in vsebin, ki sem jih opisal tudi v knjigi Vzgoja motiviranih, zdravih in odgovornih otrok. 

Če smo otroku predali razumevanje, da je naša naloga vedno aktivno in prizadevno narediti vse, kar lahko, s tem, kar imamo, tu, kjer smo, hkrati pa razviti zaupanje v božji tajming, smo opravili svoje. Vse drugo pride ob svojem času, samo po sebi.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...