Alenka  Dijak

Zavestno dihanje: vdih in Izdih

piše: Alenka Dijak
29. maj 2020    499 ogledov

Obstajajo številne tehnike dihanja, s katerimi življenje lahko postane bolj živo in prijetno. Ena izmed njih je zelo preprosta: ko vdihnete, si recite: »Vdih, zavedam se, da vdihujem.« In ko izdihnete, si recite: »Izdih, zavedam se, da izdihujem.«

Samo to. Prepoznajte svoj vdih kot vdih in izdih kot izdih.

Lahko pa uporabite le dve besedici: notri, ven.

Ta tehnika vam bo pomagala ohraniti um na svojem mestu, torej na procesu dihanja. Postali boste mirnejši. Vaš um in telo pa se bosta povezala v celoto.

Vaja ni težka, kajne? Le v nekaj minutah lahko vstopite v stanje mirnosti, pripravljenosti na meditacijo. Še več, to je vrsta meditacije

Vdih in izdih sta zelo pomembna. Naše dihanje je povezava med telesom in umom. Včasih namreč naš um razmišlja o nečem, medtem ko telo počne nekaj povsem drugega. Vsak na svojem 'terenu' in vsak po svoje. Nista povezana.

Ko pa ju z zavestnim dihanjem povežem, sodelujeta skupaj. To nam večino časa čez dan manjka – manjka povezava telesa in uma s sedanjim trenutkom.

Sedanji trenutek je čudovit trenutek

V naši hitri družbi je pravo olajšanje, ko si lahko privoščimo trenutke za zavestno dihanje. Zavestno dihanje lahko prakticiramo vedno in povsod. Za to ne potrebujemo posebne sobe za meditacijo niti veliko časa. Med delom v pisarni, med vožnjo, hojo … kadarkoli v dnevu.

»Z vdihom pomirim telo. 

Z izdihom se nasmehnem. 

Sem v tem trenutku. 

In vem, da je to čudovit trenutek.«

Povejte si, recitirajte si to, ko pijete hladno limonado sredi vročega popoldneva. Kako hladna limonada ohlaja telo. Kako se vse mišice obraza sprostijo in oblikujejo nasmeh. Kako nasmeh postane gospodar razpoloženja v tem trenutku, ki je tako čudovit.

Zavestno vdihni in izdihni – nariši si nasmeh.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...