Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Zdrava agresija in jeza: način, kako odfrustrirati frustracijo

piše: Seth Lyon
24. maj 2019    9934 ogledov

Zategovanje čeljusti, škripanje z zobmi in zvijanje v drobovju. Podivjan um melje argumente in razloge, zakaj smo upravičeno jezni. In preden se zavemo, se znajdemo v situaciji, ko se znašamo nad nekom z grobimi besedami ali tiho potlačimo to frustracijo vase, zaradi česar na dolgi rok zbolimo.

Frustracija, jeza, bes

Obstaja veliko načinov, kako se kot človeštvo 'spopadamo' s temi močnimi čustvi, in ti pogosto privedejo do tega, da prizadenemo sebe ali druge, in tako energija teh emocij nikoli ni zares predelana in učinkovito preobražena v to, kar v resnici je – energija, življenjska sila. Zakaj?

Zakaj nam je tako težko resnično razumeti in izkoristiti to energijo?

Kako zdravo in varno izraziti frustracijo, jezo in bes?

300.000 let smo se kot vrsta razvijali v popolnoma drugačnih razmerah, kot so te, v katerih živimo danes. Lovili, nabirali in romali smo po svetu. Grožnje, ki smo jim bili izpostavljeni, so bile resnične, in ko je prišlo do tega, da se moramo zaščititi, je bila agresija lahko izražena skozi ubijanje zveri ali človeka, ki nam je grozil.

Zdaj živimo precej varnejša življenja, imamo tehnologijo, civilizacijo. Toda ali smo res varnejši? Nenehen porast načinov, skozi katere nam telo sporoča, da se ne počuti varno in zboleva, se zdi, da nakazuje na nekaj drugega.

Pravila in norme civilizirane družbe nam onemogočajo znašanje brutalne agresije nad drugimi, čeprav se velikokrat počutimo prav tako ogrožene, kot smo se pred sto tisoč leti, in bi prav tako želeli nekomu/nečemu zlomiti vrat. Samo da zdaj nimamo pred seboj divje zveri, ampak se soočamo z veliko bolj vztrajnimi in subtilnimi oblikami nevšečnosti.

Stres in frustracija sta postala nova norma

Onesnaževanje in okolijska degradacija. Stresni roki in neprekinjeni urniki in plani, ki jih moramo ujeti. Obkroža nas težka, neprepustna podlaga, ki nas ločuje od vsega, kar je zeleno, mehko in hranljivo. Poleg tega smo obdani z ljudmi, ki so v stresu in frustrirani ter se prav tako marinirajo v tej toksični godlji, ki ji pravimo družba.

Stres in frustracija sta postala nova norma. Kot kultura cenimo vzdržnost in trdo delo, praktičnost in stalne dosežke, zmožnost, da potisnemo skozi in zakrijemo 'čustveno šibkost'. Ampak za kakšno ceno?

Ko živimo v svetu, ki je trd in nepopustljiv, ko se odklopimo od rahločutnosti in nežnosti, tudi naša notranjost postane trda in nepopustljiva. Tudi mi se odklopimo od mehkobe, nežnosti in rahločutnosti v sebi. Začnemo ignorirati sporočila telesa, dokler ne zbolimo, nato pa vzamemo tableto in poskusimo popraviti težavo. Mora obstajati boljša pot …

Kako v resnici preobraziti čustva in energijo frustracije, jeze in besa, in ne samo opraviti z njimi?

Danes želim govoriti o tem, kako v resnici preobraziti čustva in energijo frustracije, jeze in besa, ne samo opraviti z njimi – ta so včasih odziv na realno grožnjo, a še pogosteje rezultat tega, da smo telo predolgo ignorirali in ga pustili, da se je mariniral v toksičnem stresu.

Težava je v tem, da če želimo delovati v družbi, ne moremo hoditi naokoli in razbiti vsega in vsakogar, ki nas razjezi, razbesni ali frustrira. Ampak tudi to, da to obdržimo v sebi, globoko vdihnemo, pošljemo 'ljubezen in svetlobo' frustraciji – vse to bo zgolj potlačilo to energijo frustracije in povzročilo, da na dolgi rok zbolimo. Kaj je torej rešitev?

Rešitev je zdrava agresija

To je kočljivo delo, in ko delam s svojimi strankami ena na ena, moram uporabiti vsa svoja znanja, da jih nežno in pazljivo vodim skozi proces razumevanja in preobrazbe njihovega besa. Kočljivo je zato, ker je tako močno in transformativno.

Velikokrat in na toliko načinov nam je bilo rečeno, da:

  • ali ni v redu, da izražamo jezo,
  • ali da ni varno, da izražamo ta čustva.

Zato velikokrat, ko ta energija prihaja do vrhunca, hkrati v nas privre na dan enako močan odziv iz navade, da to potlačimo in se zapremo vase (odziv shut down).

To delo zahteva čas, potrpljenje in veščine, da lahko učinkovito predelamo to energijo in da lahko ločimo jezo, bes in frustracijo od sramu, žalovanja in krivde, ki so pogosto zlepljeni skupaj v plasteh kot nekakšna emocionalna čebula. Zato lahko množici ponudim le nekaj nasvetov, kako začeti, a je to bolje kot nič. Možno JE začeti prakticirati določene vaje in preusmeriti ter spremeniti že naučene navade nezdravega izražanja besa, jeze in frustracij navzven (izbruhov, znašanja nad drugimi, cestnega besa …) kot tudi nezdravega izražanja teh energij navznoter (potlačitev, depresija, bolezen), kar je postala norma.

Tukaj sta dve vaji za spodbujanje zdrave agresije, ki ju lahko poskusite:

  • bodi žival, ki si;
  • zlomi vrat frustraciji.

Naj ti bo všeč ali ne, ljudje smo sesalci. Človeške živali. Ja, imamo neokorteks, ki nam omogoča čudovite stvari in nas ločuje od živali, a prav ta nas velikokrat 'zafrkne', saj nam omogoča potlačitev naših nagonskih odzivov. En način, kako spodbuditi zdravo agresijo, je, da se učimo od naših živalskih prijateljev.

1. Vaja za spodbujanje zdrave agresije: bodi žival, ki si

Naslednjič, ko boš začutil/-a frustracijo ali jezo, poskusi tole:

Opazi svojo zgornjo ustnico in jo spodbudi, da se dvigne. Ne prisili je, samo pomagaj ji. Če si jezen sesalec, se bo tvoja ustnica ŽELELA dvigniti kot pri renčanju živali, zagotovljeno! Ampak če jo boš prisilil k dvigovanju, k temu, da se zgodi vse naenkrat (v nasprotju z leti in leti vljudnosti in nezavedne potlačitve tega odziva), boš zamudil organski, naravni vzgib, ki je najpomembnejši. Poigraj se.

Rahlo povzdigni en del ustnice in opazi, ali se pojavi naravni vzgib po renčanju. Ko se ta pojavi, opazi, kako začnejo sodelovati tudi oči – zožijo se in zaostrijo (evolucijski odziv, ki omogoča jasen fokus na grožnjo). Resnično dovoli in začuti ta temeljni izraz jeze, ki se želi zarisati na tvojem obrazu.

Spusti majhen zvok. Ne načrtuj ga, samo opazi, kakšen zvok se želi izraziti iz tvojega grla, ko imaš tako dvignjene obrazne mišice. Čuti svoj obraz in prisluhni zvoku. Čuti energijo, ki se dviguje v tebi.

2. Vaja za spodbujanje zdrave agresije: zlomi vrat frustraciji

V osnovi je jeza samozaščitni odziv. Je emocionalni del mobilizacije življenjske sile, ki se dvigne skozi celoten organizem zato, da se ta lahko zaščiti. Želi prizadeti in ubiti. Ni poti okrog tega, energija samozaščite želi uničiti tisto, kar grozi njej ali njenim potomcem (pomisli na medvedko z mladički, ki jih želi zaščititi pred plenilcem).

Torej, tistega nerazumnega roka, ki ti ga je postavil vzkipljiv šef, ne moreš ubiti; prav tako ne moreš ubiti svojega šefa, ki te je nadrl – to ne bi pomagalo. Ampak to ne pomeni, da ne moreš usmeriti svoje energije, ki želi napasti, na uporaben način.

Poskusi tole …

Vzemi brisačo, jakno, odejico ali karkoli, kar lahko zviješ tako, da bo dovolj tanko, da lahko dobro primeš, a dovolj debelo, da se moraš potruditi ob zvijanju. Zgrabi ta zvitek z dlanmi, obrnjenimi navzdol (kot primeš ročaje kolesa).

Zdaj dovoli vsej tej frustraciji, ki se nabira v tebi, vsej tej jezi, vsemu besu, vsej tej energiji, da pride v tvoje roke. STISNI, ZVIJ, ŠE STISNI! Stiskaj in zvijaj to brisačo, kot bi bila vrat, ki ga želiš zlomiti. V redu je – je zgolj brisača, nikogar ne boš ranil ali prizadel.

Naredi to skupaj z renčanjem in spusti kakšen zvok. RES naredi to. Nameni temu dejanju vso svojo frustracijo, kot da bi bilo tvoje življenje odvisno od tega – ker na neki način v resnici tudi je.

Ti dve enostavni vaji sta preprost in hkrati zelo učinkovit način za preobražanje frustracije, jeze in besa. Potencialno lahko tudi podreta jez, ki je zadrževal nemoč in žalost, zato ju izvajaj v prostoru, kjer se počutiš varno, kjer lahko pride na plano tisto, kar mora priti. Če si v službi, pojdi na stranišče ali zapri vrata pisarne. Če nimaš nobenega varnega prostora v tistem trenutku, povej svoji jezi, da počaka, da prideš do avtomobila ali domov – zaupaj mi, še vedno bo tam.

Ključno pri teh vajah je, da čutiš ENERGIJO

Čustva, zaradi katerih v tebi zavre, so zgolj površje močne biološke nuje – in energija, ki je v tej nuji, postane nekaj čudovitega, ko ji ponudimo zdrav kanal za pretok, da lahko teče skozi in se izrazi. Postane vitalnost, kreativnost, fokus in elan, zagon in motivacija.

Če ostane neizražena in potlačena, postane depresija, bes, sovraštvo, anksioznost in bolezen.

Poglej svet okoli sebe. Obkroženi smo z rezultati potlačene jeze. Ta je v osnovni frustraciji, ki poganja našo obsesivno potrebo po konzumiranju, našo odvisnost po nasilju, naj bo to v športu in medijih ali drugje. Je to, kar poganja vojne in vse trpljenje, ki ga prinesejo. Je v roki, ki udari otroka, in v prstu, ki pritisne na sprožilec.

Tisti, ki so vodilni (v osebnih odnosih ali na vodilnih državnih ali verskih položajih) in spodbujajo te destruktivne načine delovanja in izražanja, v resnici nimajo nobene moči znotraj sebe. V sebi so v kaosu, brez smeri ali nadzora, zato morajo usmerjati in nadzorovati druge, da se sami počutijo varne.

Vzemi moč nazaj

Resnično moč. Prevzemi odgovornost za jezo v sebi, za svoje frustrirano življenje in dovoli, da se ta frustracija preobrazi skozi ZDRAVO izražanje in akcijo. Tako boš ozdravil del besa in sovraštva, ki vlada temu svetu že tako dolgo.

Tvoje telo ve, kako to narediti, ti moraš biti le pripravljen oz. voljan to storiti.

Preberi še:

Vir: https://sethlyon.com/healthy-aggression-the-way-to-un-frustrate-frustration/
Kako se pa tebi zdi? 27
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
  komentiral 5 mesec nazaj
Hvala, lepo napisano in dobro svetovano. Samo uporabiti v praksi je potrebno in upati, da nam uspe. Vaja dela mojstra.
Vesna
Marjeta
  komentiral 5 mesec nazaj
Hvala!
Dobro je vedeti, kako in kaj je potrebno, za sprostitev negativne energije!
Hvala!
Vida krpič
  komentiral 5 mesec nazaj
Upam, da se bom tega spomnila, ko bom potrebovala.
VIKI
  komentiral 5 mesec nazaj
Hvala ravno to rabim,želim
Irena
  komentiral 5 mesec nazaj
Hvala,ravno v pravem trenutku ste mi s člankom zelo pomagali.
Klavdi
  komentiral 5 mesec nazaj
Hvala
DARJA
  komentiral 5 mesec nazaj
Hvala
Zdenka
  komentiral 5 mesec nazaj
Hvala, odlične vaje.
Carlota
  komentiral 5 mesec nazaj
Hvala!
Desa
  komentiral 5 mesec nazaj
Hvaležna neizmerno
  komentiral 7 mesec nazaj
Hvala za te prve korake kako se spopasti z besom, jezo, stresom...
Teja
  komentiral 11 mesec nazaj
Hvala :)
Daniela
  komentiral 1 leto nazaj
Zares si želim to narediti
* Izbrisan
  komentiral 1 leto nazaj
Vzela na znanje..zelo poučno..tudi jaz se zjezim ni mi všeč ampa se zgodi- odziv na negativnost,bolečino,ponižanje...Tega ne maram.
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala, zelo primerno.
Vesna
Andrejka
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala ravno to sem potrbovala blagoslov temu sporočilu in tistemu ki je to napisal lp Andreja
Anka
  komentiral 2 leto nazaj
HVALA
Zlatka
  komentiral 2 leto nazaj
Ja tole drži.... že poskušam in deluje...

MARINA
  komentiral 2 leto nazaj
Super jutri probam
Gabrijela
  komentiral 2 leto nazaj
In kako uspeš, da iz sebe spraviš žalost in potlačen kamen?
Nastja
  komentiral 2 leto nazaj
Dušanka, Karin, Primož, Matija, Urša - hvala! <3
Dušanka
  komentiral 2 leto nazaj
Resnično hvala.upam, da mi bosta ti vaji pomagali, ko bo situacija nemogoča !
Karin
  komentiral 2 leto nazaj
Vaji sta res prima. Preiskusila sem ju, delujeta. Vcasih se je potrebno resetirati, steti do dvajset in globoko dihati.
Primož
  komentiral 2 leto nazaj
Matija
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala,zanimivo,koristno,te vaje si bom zapomnil.
Uroš Gornik
  komentiral 2 leto nazaj
Sem zelo hvalezen za napotke in hkrati posiljam dusevni mir vsem ljudem na tem svetu. Ravnovesnje in mir v meni in v tebi
Svetovalni svet
  komentiral 2 leto nazaj
Uau, ful fajne vaje in simpl in konkretne, da se izrazi, kar sicer dostikrat potlačimo in se pol kuha v nas - ali pa "pokasirajo" nedolžni okoli nas...
Nalagam...