Rachel Cheng

Kako tradicionalna kitajska medicina gleda na uživanje mleka, sladkorja, sadja, čokolade in alkohola?

piše: Rachel Cheng
8. marec 2018    373 ogledov

V TKM imajo mlečni izdelki, sladkor, čokolada in alkohol ogromno količino energije, ki jo dobimo z njihovim uživanjem. Zato moramo biti pozorni na to, kolikšno količino zaužijemo, saj se lahko tako obvarujemo pred nastankom marsikatere bolezni.

Kaj, nobenih mlečnih izdelkov?

Oprostite, vsi ljubitelji sira, a mlečni izdelki niso priporočeni. Resda so mlečni izdelki zelo bogati z energijo, a ne ustrezajo potrebam modernega načina življenja.

Če imate službo, ki od vas terja veliko fizičnega napora, si seveda lahko privoščite malce več, a če delate v pisarni kot večina ljudi, potem resnično ne potrebujete tako velike količine bogate energije. Preveč takšne energije lahko povzroči 'zastoj', kar pomeni, da se bistvena energija ne pretaka prosto in neovirano. Ko pride do zastoja, obstaja večja možnost za nastanek alergij ali nenavadno rast celic.

Kaj pa sladkor?

Koncentrirani sladki izdelki, kot so sodavica, sladkarije, sladice, sladki jogurti ali energijske ploščice, nam dajejo več energije, kot jo lahko porabimo. Odvečna energija se hrani na globoki ravni našega telesa.

Predstavljajte si, da ste kupili veliko preveč hrane, kot je potrebujete, zato morate odvečne izdelke pospraviti v klet – kaj se bo zgodilo? Blokirali boste prost vstop v klet, zato se bodo začele kopičiti smeti. Hkrati boste porabili ves prostor, zato ne bo več prostora za stvari, ki jih potrebujete.

Z medicinskega vidika lahko v tem primeru pozdravite sladkorno bolezen tipa 2, putiko ali kronično obolenje črevesa, saj je vaše telo prenapolnjeno z nepotrebno energijo.

Sadje?

Sadje je surovo in lahko poškoduje naš želodec, zato bi ga morali jesti le v majhnih oziroma zmernih količinah. Različna starost sadja pa tudi vpliva na njegovo naravo in energijo.

Zelena listnata zelenjava je po naravi na primer hladna in osvežujoča, saj sprejema in pretvarja sončno svetlobo.

Semena vsebujejo rastno energijo, sadje pa je bogato z zalogami energije, zato je zelo podobno bogatemu sladkorju. Pomembno pravilo pri izbiranju sadja je, da naj bo sezonsko.

Čokolada in alkohol

Ni pomembno, kako koristna naj bi bila v skladu z nekaterimi študijami – oba sta prebogata z energijo in nagnjena k povzročanju zastojev. Če se zastoj naredi v pljučih, lahko povzroči alergije ali astmo. Če se zapre prebavni trakt, se lahko poslabša naša prebava ali razvijejo težave s črevesjem. Včasih je zastoj lahko tako globok, da je 'skrit' in zapira meridiane (kanale, ki jih uporabljamo pri zdravljenju z akupunkturo in ki nosijo življenjsko silo), kar lahko povzroči bolečino in togost ali celo zatekle sklepe. Čez čas se ti zastoji pomešajo z nepotrebno ognjeno energijo, kar povzroči bolezni in vnetja, kot so sladkorna bolezen, visok holesterol in visok krvni tlak.

Vir: prevod Klara Lubej
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...