Irena Jarc

Izjemno zdravilen zrak v podzemnih predorih bosanskih piramid

piše: Irena Jarc
27. september 2017    1723 ogledov

Številni obiskovalci doline bosanskih piramid v Visokem (obsega piramide Sonca, Meseca, Zemlje, Zmaja in Ljubezni), ki so 28 kilometrov pred Sarajevom, so v preteklih letih izjavili, da se po obisku tamkajšnjih prazgodovinskih objektov in podzemnih predorov Ravne počutijo izjemno dobro. Zlasti opisujejo zdravilni učinek podzemnih, prazgodovinskih predorov Ravne, ker je zrak izredno čist in se z lahkoto diha. Po zadrževanju v njih se jim je zdravje izboljšalo.

Da bi našli znanstveno osnovo za trditve obiskovalcev, so v neprofitni fondaciji Arheološki park: Bosanska piramida Sunca opravili številne raziskave. Našli so znanstvene podlage za trditve obiskovalcev o dobrem počutju in izboljšanju njihovega zdravja.

Bolj kot vodo in hrano potrebujemo zrak za ohranjanje življenja

Brez njega ne bi mogli preživeti niti nekaj minut. V zraku je cel svet v malem, ki vsebuje nevidne celice, atome, molekule, delčke prahu, bakterije itd. Nekateri delci v zraku pozitivno vplivajo na ves živi svet, druge ne. Celice, ki jim morda ne dajemo dovolj pozornosti, čeprav so zelo pomembne za zdravje ljudi, so pozitivni in negativni ioni. Telo vsrka skozi kožo okoli 85 odstotkov ionov in okoli 15 odstotkov skozi pljuča.

Pozitivni ion je atom, ki je zaradi vplivov okolja izgubil enega ali več svojih elektronov. Ustvarjajo se zaradi delovanja večine hišnih aparatov (TV-sprejemniki, električna in elektronska oprema, fluorescentne razsvetljave …).

Negativni ioni pa so atomi ali molekule, ki imajo v svojem jedru več elektronov kot protonov. Obnavljajo se na naraven način z izhlapevanjem vode, padanjem dežja in vetrom.

Na nekaterih mestih v naravi, kot so slapovi, reke, pretočna jezera, morje in planine, je njihova koncentracija zelo visoka. Zato se na teh mestih dobro počutimo in čutimo, kako se nam življenjska energija obnavlja.

Negativni ioni čistijo zrak prahu, peloda, plesni in bakterij

Z analizami v zadnjih 120 letih je bila dokazana zdravstvena korist negativnih ionov. Lastnost negativnih ionov je, da čistijo zrak prahu, peloda, plesni in bakterij. Z magnetno privlačnostjo se vežejo nanje in nato pod to težo padajo na tla, namesto da bi lebdeli v zraku. Zato jih ne moremo več vdihavati in dobivati alergijske reakcije. Negativni ion lahko nase veže 70–80 molekul nevtralnega kisika, ki s pomočjo moči iona pride v kri.

Mestna naselja imajo veliko nižjo koncentracijo negativnih ionov v zraku kot narava.

Znano je, da ljudje, ki živijo na planinah, v objemu gozdov ali ob obali morja, redkeje zbolevajo, če pa že, se hitreje pozdravijo.

Z razvojem industrije, še posebej v mestnih središčih, doživljamo nasproten učinek. To so pogostejše in daljše bolezni, upad imunskega sistema ...

Napis na tabli v predoru Ravne: »Koncentracija negativnih ionov v podzemnih predorih Ravne. Nekaj je v zraku – ljubezen in kot naslednje – negativni ioni.«

Različne do zdaj opravljene znanstvene analize po svetu so pokazale, da je koncentracija negativnih ionov po kubičnem centimetru (ons/cc) zapisana v naslednjih vrednostih:

 • v pisarnah podjetij z veliko elektronike v mestnih središčih in dvoranah za sestanke: 25–100;
 • nečiste avtoceste v Los Angelesu: 100;
 • ceste v velikih mestih: 250–450;
 • v vaseh: 800–1.800; ob obalah morja;
 • daleč od mesta: 2.100–2.800;
 • na visokih planinah, kjer je veliko gozda: 5.000–7.200.

Koncentracija negativnih ionov v  podzemnih predorih Ravne trikrat večja kot na planinah!

Prazgodovinski podzemni predori Ravne se razprostirajo na površini 10 kilometrov pod piramidami v Visokem. Vodijo v smeri piramide Sonca. Najdemo jih na globini od 8 do 35 metrov, njihov nagib je 1,5 stopinje. Grajeni so tako, da se strop izmenično dviguje in spušča. Posledica tega je naravno kroženje zraka, ki je tu izredno svež in čist. Vanje vodi le en vhod, ki je obenem tudi izhod. Zaradi zakona termodinamike zrak kroži in ves čas v notranjosti rahlo pihlja. Zato nas preseneti, da ko gremo globlje v notranjost predorov, je zrak bolj svež. Zadrževanje v predorih zato dobro deluje na revitalizacijo telesa in zaščito zdravja.

Bosanske-piramide_podzemni-tuneli.jpg

Glede na opravljene meritve negativni ioni povečajo pretok kisika v krvi. Posledica tega je, da se stimulirajo funkcije za povečanje fizične moči mišic (meritve, opravljene z ergografom). Poveča se intelektualna aktivnost, ki so jo izmerili z encefalografom. Meritve, opravljene na izločanju žlez, so pokazale uravnoteženo hormonalno aktivnost. Če je bil arterijski pritisk previsok, so ga negativni ioni znižali, če je bil prenizek, pa so ga povišali.

Vplivi negativnih ionov na človeka v podzemnih predorih Ravne:

 • negativni ioni uničujejo bakterije,
 • našim celicam dajejo življenjsko moč,
 • krepijo imunski sistem in povečujejo kapaciteto kisika v krvi,
 • povečajo sproščenost in umirjenost,
 • izboljšujejo delovanje metabolizma,
 • povečujejo moč koncentracije in budnosti,
 • odpravljajo utrujenost,
 • povečujejo odpornost proti boleznim,
 • zelo dobro delujejo proti glavobolu, nespečnosti, zaprtju, alergijam, astmi, bronhitisu in številnim drugim težavam.

Zadrževanje v predorih Ravne dobro deluje na revitalizacijo telesa in zaščito zdravja

Meritve zraka v predorih Ravne so opravljali decembra leta 2012. Za meritve so uporabili instrument Air Ion Counter proizvajalca ameriškega podjetja Alpha Lab, ki je tudi objavilo rezultate raziskovanja. Instrument se uporablja za meritve gostote/koncentracije negativnih in pozitivnih ionov v zraku. Kapaciteta merjenja z njim je do dva milijona negativnih ionov. V skupini za merjenje zraka sta bila g. Borut Bric in vodja projekta dr. Semir Osmanagić. Koncentracijo negativnih ionov sta merila na devetnajstih kontrolnih točkah. Med njimi je bila ena pri Hotelu Holiday Inn v Sarajevu, druga v Visokem pred vhodom v prazgodovinske podzemne predore Ravne. Preostalih sedemnajst točk je znotraj predorov Ravne.

Do zdaj opravljene meritve v podzemnih predorih Ravne so pokazale naslednje vrednosti koncentracije negativnih ionov na kubični centimeter (ons/cc) :
- na vhodu v podzemne predore: 400 ons/cc;
- 40 m od vhoda: 3.000 ons/cc;
- 160 m od vhoda pri megalitnem kamnu K-1je: 10.000 ons/cc;
- 180 m od vhoda na megalitnem kamnu K-2je: 13.500 ons/cc;
- 220 m od vhoda v 'Zdravilni sobi': 18.000 ons/cc

Glede na to je koncentracija negativnih ionov v prostorih podzemnega predora Ravne trikrat ali štirikrat večja kot na planinah!

Ker so najvišjo koncentracijo negativnih ionov namerili v podzemnih sobah/komorah, so v njih postavili lesene klopi. Obiskovalci radi posedajo na njih in se v sproščenosti prepuščajo meditaciji in čarobnemu vzdušju, ki je prisoten v predorih.

Bosanske-piramide_podzemni-tunel-Ravne.j

Meritve tudi potrjujejo, da koncentracija negativnih ionov raste z oddaljenostjo od vhoda. To je razlog, zakaj so v prvih letih raziskovanja (od leta 2006 do 2010) obstajale le vzporedne trditve o zdravilnem delovanju zadrževanja v predorih, ker je bila takrat dolžina očiščenih predorov le 100 do 200 metrov. Odkritje in očiščenje okoli 940 metrov do decembra 2012 sta vodili do novih delov predorov, ki imajo znatno povišano koncentracijo negativnih ionov. V letu 2017 je medtem izkopanih in očiščenih 1.850 metrov predorov, ki vodijo v smeri piramide Sonca.

Nicole Baumeister iz Nemčije, ki je že več let prostovoljka delovne akcije MRAV, to v poletnih mesecih vsako leto organizira Fundacija, je v intervjuju za lokalno TV izjavila:

»V predorih je presenetljivo čist in prijeten zrak. Kot inženirka nizke gradnje iz izkušenj vem, da je zrak v predorih vedno zadušljiv. Zato delavci, ki delajo v predorih, pogosto za dihanje uporabljajo steklenice kisika. V predorih Ravne pa je prav nasprotno. Zrak je neverjeten. Tu sem bila preteklo leto deset dni kot prostovoljka delovne akcije, kjer smo kopali na piramidah, in sem si pozdravila astmo. Vračam se v to okolje, da lahko diham ta čarobni zrak.« 

Podzemne predore redno nadzorujejo z različnimi meritvami

Fundacija vsa leta obstoja poleg meritve zraka in negativnih ionov nadaljuje raziskovanje tudi drugih fenomenov znotraj podzemnih predorov. Vanje lahko vstopi vsak pod vodstvom strokovno usposobljenih vodnikov, ki so tu na razpolago vse leto.

Že od odprtja predorov zaradi varnosti obiskovalcev s tehničnimi meritvami redno nadzorujejo podzemne komplekse. K temu spadajo redni pregledi lesenih podpornikov stropa predora, standardov električne napeljave, kroženja zraka, merjenje temperature zraka in vlažnosti. Fundacija poročila o svojih interdisciplinarnih znanstvenih meritvah opravlja v skladu s projektno dokumentacijo, za katero je pooblaščen projektant Rudnik Breza. Ta ga po pregledu pošilja v vednost Federalnemu ministrstvu za rudarstvo. Vse to na osnovi trajnih dovoljenj in pridobljenega urbanističnega dovoljenja, ki ga je izdala vlada Zeniško-dobojskega kantona.

Bosanske-piramide_Semir-Osmanagic.jpg

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...