Jana Pristovšek

Znebite se skrbi. Vsak dan znova in znova.

3. januar 2022    247 ogledov

Ko se obrnemo vase, ko za─Źnemo iskati, kaj je v nas, kar nas spravlja v stisko, ko se kon─Źno odlo─Źimo, da je dovolj in da ┼żelimo nekaj spremeniti, se znajdemo pred veliko zme┼ínjavo.

Kje in kako za─Źeti?

Za─Źnemo s tem, kar je trenutno najbolj jasno, vidno in na povr┼íju. Noro v glavi, ti┼í─Źanje v grlu, prsnem ko┼íu, trebuhuÔÇŽ najprej se je treba znebiti bremen, ki fizi─Źno te┼żijo na┼íe telo. Psihi─Źno breme je za telo bolj naporno kot fizi─Źno.

Fizi─Źno breme lahko odlo┼żimo, psihi─Źnega ne, dokler se ne odlo─Źimo in tudi nekaj v tej smeri naredimo.

─îe bi si nadeli nahrbtnik s kamni in bi ga ves dan nosili sabo, bi vam ljudje rekli, da niste normalni. Kdo pri zdravi pameti vsak dan nosi 30 kilogramski nahrbtnik napolnjen z ne─Źem, ─Źesar sploh ne rabi, ─Źez no─Ź si ga pa ┼íe nalo┼żi na prsni ko┼í?

Ko imamo ob─Źutek, da nosimo psihi─Źno breme, pravimo in pravijo:

"Potrpi. Stisni zobe, ne jamraj in pojdi naprej. ─îe zmorejo ostali, bo┼í tudi ti. Drugim je ┼íe bolj hudo. Drugi imajo ┼íe ve─Źje te┼żave. Bodi hvale┼żen."

Psihi─Źno breme so skrbi, skrbi, skrbi.

Znebite se skrbi. Vsak dan znova in znova. Vse je le v ponavljanju, to─Źno tako, kot ponavljamo ve─Źino stvari v ┼żivljenju. Umivanje zob in telesa vsak dan znova in znova. Vsak dan spimo, vsak dan jemo, hodimo v slu┼żbo, pospravljamo, peremo, ┼íportamo, urejamo vrt in odstranjujemo pol┼że. ─îe bi samo polovico ─Źasa, ki ga namenimo pol┼żem, namenili sebi, bi bilo odli─Źno.

Ali je zaradi skrbi karkoli bolje?

Ne, ni. Je slabše.

Psihi─Źno breme je stres. Stres vodi v bolezen, slabe odnose, izgorelost. Ko odpravite stres, se boste po─Źutili la┼żji, bolje in bolj┼íe boste razpolo┼żeni.

Ozrite se vase in se vpra┼íajte, ali ho─Źete, ┼żelite, rabite psihi─Źno breme ali ste se ga pripravljeni znebiti.

Prisluhnite sebi.

Odgovorite sebi.

Vi ste pomembni.


Objem, Jana

Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj ra─Źun 3 ┼żarke (za tvoj 1. komentar)!
Mojca
  komentiral 2 teden nazaj
Se imam rada
Nalagam...