Polona Sepe

Zakaj afirmacije včasih ne delujejo in kako oblikovati dobro afirmacijo?

piše: Polona Sepe
23. november 2015    2666 ogledov

Afirmacije so danes zelo priljubljene, vendar niso novodobna iznajdba. Znanost afirmacij je Zahodu predstavil Paramhansa Yogananda že v začetku prejšnjega stoletja. Afirmacije so pravzaprav del vseh starodavnih okultnih tradicij.

V knjigah Yoganande lahko najdete predloge za veliko čudovitih afirmacij, primernih za različne okoliščine. Zanimivo pa je, da Jogananda priporoča uporabo afirmacij, ki je popolnoma v skladu z navodili za tradicionalno mantra saddhano. Tisti, ki jo poznajo, bodo razumeli. 

Izberi si afirmacijo in jo ponavljaj, najprej glasno, potem vse tiše in počasneje, dokler se tvoj glas ne spremeni v šepet. Potem jo postopoma ponavljaj samo mentalno, ne da bi premikal ustnice in jezik, dokler ne začutiš, da si dosegel globoko, neprekinjeno koncentracijo, ki ni odsotnost zavedanja, ampak globoka kontinuiteta neprekinjene misli. Sri Paramhansa Yogananda

Pravila, kako oblikovati dobro afirmacijo

Več pravil je, kako dobro oblikovati pozitivno trditev, da bo učinkovita. Naj omenim samo to, da naj bi bila v sedanjem, in ne v prihodnjem času – recimo »Česarkoli se lotim, mi uspe« je bolje kot »Česarkoli se bom lotila, mi bo uspelo«, ker v zadnjem primeru se lahko zgodi, da bo realnost, ki jo želimo priklicati, ves čas v prihajanju in nikoli tukaj.

Drugo pomembno pravilo je, da ne lažemo samim sebi. Če smo recimo potrti in bi radi priklicali več radosti v svoje življenje, lahko afirmiranje »Radostna sem«, ko očitno nisem, sproži nasprotnen odziv naše podzavesti. Veliko bolje je iskreno pogledati vase in najti osebno pomanjkljivost, ki nas je privedla v neželeno stanje, v katerem smo.

Recimo, da ugotovimo, da smo potrti, ker smo preprosto obupali, da bo sploh kdaj bolje, in da ta obup temelji na našem globokem prepričanju, da nam nikdar ne bo uspelo. V tem primeru bi bila trditev »Življenje je polno priložnosti, ki jih znam dobro izkoristiti« precej boljša kot pa le negacija našega trenutnega čustvenega stanja. 

Naše trenutno stanje je posledica naših prepričanj (pa tudi besed in dejanj), ki večinoma temeljijo na preteklih izkušnjah ali pa smo jih preprosto sprejeli za svoje, ker so nam jih vsadili starši, učitelji ali okolica.

  • Koliko ljudi si recimo želi izobilja, obenem pa imajo prepričanje, da so bogati ljudje nepošteni in sebični?
  • Ali pa si želijo izpolnjujoče partnerstvo, obenem pa imajo globoko v sebi prepričanje oziroma strah, da so to samo otročje sanje in da to ni mogoče.

Zakaj pozitivne trditve oz. afirmacije včasih ne delujejo?

Dokler takšnega notranjega konflikta ne bomo razrešili, ga bomo z afirmacijami samo poglabljali. Zato je pomembno, da negativna prepričanja glede pozitivne trditve, ki jo ponavljamo, ozavestimo, sicer se bo ob vsaki naši ponovitvi pojavil notranji ugovor, ki bo prav tako glasen kot trditev sama. Z afirmacijami poskušamo reprogramirati podzavest, ki beleži vse naše misli, besede in dejanja in se odziva na tisto sugestijo, ki je prevladujoča.  

Če trikrat dnevno ponovimo pozitivno trditev, sicer pa je čez dan naš um poln negativnih misli, slik negativnih izidov in strahov – katera sugestija je prevladujoča? Zato okultni rek pravi: tisti, ki hoče spremeniti svoje življenje, mora spremeniti svoje miselne in govorne navade in pričakovanja.   

Pomembno je torej, da se naučimo opazovati in obvladovati  svoj um. Za to pa ne poznam boljše metode, kot je meditacija. Vse tehnike meditacije nas v resnici urijo v tem – tehnike, kot so antar mouna, ponavljanje manter, s katerimi ustavimo klepet misli, in seveda tudi vse druge tehnike, vključno z jogo nidra, s katerimi se naučimo umiriti um in ustaviti svoj notranji monolog.

Naj končam z molitvijo.

Naj bodo vsa čuteča bitja na vseh ravneh bivanja srečna.

Loka Samastha Sukhino Bhavantu.
Om Shanti, Shanti, Shanti.

Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
  komentiral 11 mesec nazaj
Zelo dobro in jasno napisano, čeprav ni vedno lahko uresničljivo.
Vesna
Nalagam...