25
julij

3-dnevni Intenziv Neposredne Izkušnje

Organizira: Zavod Gnozen
Kdaj: 25. julij ob 18:00 do
28. julij 2019 ob 18:00
Kje:
Prispevek:72/144/160/200
Organizira:Zavod Gnozen
Kontakt:040898585

489 ogledov

Edini cilj Intenziva Neposredne Izkušnje - INI je neposredno doživetje odgovora na vprašanje "Kdo sem jaz?" To je stanje nedotakljivosti nas - našega bistva. Telo, um, čustva, ... pa so le naša orodja interakcije z drugimi in s seboj.

NA INTENZIVU BODO SODELOVALI ŠTIRJE MOJSTRI INTENZIVA, ter bo potekal po pravilih v smeri največje možne učinkovitosti. Na intenzivu ni potrebno nikakršno predznanje, edino kar se pričakuje od vas je, da vložite ves svoj napor pri delu s tehniko intenziva in dovolite, da se najpomembnejši trenutek v vašem življenju zgodi.

DOBRODOŠLI NA INTENZIV NEPOSREDNE IZKUŠNJE ! Več na strani Zavoda GNOZEN

O INTENZIVU NEPOSREDNE IZKUŠNJE (ustanovitelja GNOZENa)

ODKRITO, JASNO, BREZ MISTIFIKACIJ 

V nazivu "Intenziv Neposredne Izkušnje" je ključ celotne tehnike:

INTENZIV pomeni intenzivno, močno, učinkovito.

NEPOSREDNO pomeni direktna izkušnja, brez posrednika (razumevanje iznad predstav in uvidov).

IZKUŠNJA je osebni doživljaj, ki se nam je zgodil.

Kako je nastal Intenziv neposredne izkušnje - INI ?

Nastal je v Ameriki, njegov ustanovitel je Yogeshwar Muni (C.B.), fizik, kasneje učitelj joge. Kot je sam opisal kako se mu je porodila ideja o intenzivu: Nekega dne, po intenzivnem delu na sebi, sem imel nekaj prostega časa in se sprehodil. Takrat se mi je porodila ideja da združim tehniko meditacije, ki se prakticira pri ZENu in zahodno tehniko komunikacije. Vzhodne tehnike meditacije se prakticirajo več tisoč let in je pri njihovem razvoju prišlo do bistvenih izboljšanj tehnik. Eden od preskokov v tehniki meditacije je prišlo v RINZAI šoli ZENa, ki je nastala na Japonskem v trinajstem stoletju. Ustanovitelj šole je, da bi povečal pozornost meditantov in onemogočil njihovo zaspanost v času vaj, obrnil udeležence enega proti drugemu. S tem je bil proces meditacije večkratno pospešen. Charles Berner je napravil še korak dlje, ko je temu dodal še komunikacijo. Na ta način se vsebina zavesti, katera se javlja tokom meditacije, komunicira nasproti sedečemu partnerju in se tako izgubi, izgine. S tem je celotni proces postal bistveno hitrejši. Na tem področju je to postalo genialno, revolucionarno odkritje, kot se v znanosti opisujejo velika odkritja. Leta 1968 je Berner organiziral svoj prvi intenziv in rezultati so bili iznad vseh pričakovanj. Po tem je nadaljeval z izboljševanjem tehnike INI in po točno 99 intenzivih je prišel do končne strukture, ki še danes najbolj ustreza udeležencem.

KAKO DEJANSKO IZGLEDA INTENZIV?

To je tečaj, ki traja 3 polne dni. Začne se v četrtek ob 18h in traja do nedelje do 18h. Udeleženci, katerih je po navadi 8 ali več, se zberejo na nekem mirnem mestu, najbolje v samotni hiši, ki ima osnovne pogoje za tridnevno bivanje. Prvi večer je uvodno predavanje tekom katerega so udeleženci informirani s pravili intenziva. Udeleženci, ki so se odločili sprejeti pravila intenziva in dnevni urnik ga morajo vsa tri dni upoštevati. Ostali, katerim tak pristop ne odgovarja pa morajo zapustiti intenziv. Kakšna so pravila? Tri dni se ne pogovarja o nobeni temi, ki je izven intenziva. Moški se ne brijejo, in nihče ne uporablja kozmetiko, parfume, itd. To je iz čisto praktičnih razlogov, ker je npr. za zjutraj predvidenih samo 15 minut od vstajanja do praktičnega dela, kakor tudi čez cel dan ko je večino časa namenjenega tehniki inteziva. Hrana je dijetalna, vzemanje lastne hrane ali pijače, razen vode, ni dovoljeno. Čez dan se konzumira šest majhnih obrokov, le toliko da človek ni lačen, obenem pa ne presit tako, da se lahko s polno prisotnostjo posveti tehniki in ostalim aktivnostim.

V dnevni urnik je vključeno večje število tehnik, ki se delajo v parih, tako imenovanih dijadah, ki trajajo 40 minut, vmesne pavze pa 5 ali 15 minut, pavze za obroke in popoldanski počitek. Tekom dneva se opravita dva meditativna sprehoda, samostojna in delovna meditacija.

Na začetku intenziva dobijo udeleženci vprašanje na katero bodo delali in to je: Kdo sem Jaz? Tisti, ki so že bili vsaj na enem intenzivu, lahko po svoji izbiri delajo na eno od ostalih vprašanj: Kaj sem Jaz?, Kaj je drugo človeško bitje?, Kaj je življenje?

Tehnika se večinoma opravlja v parih tako, da udeleženca (partnerja pri vaji) na udobni oddaljenosti sedita eden nasproti drugega. Gong ali drug zvok se oglaša vsakih 5 minut, a na 40 minut se oglasi dolgi zvok kar označuje konec vaje. Enega od partnerjev imenujemo aktivni, drugega, ki postavlja vprašanje in posluša pa imenujemo pasivni. V praksi to zgleda takole: Pasivni postavi vprašanje aktivnemu: Reci mi kdo si ti? Aktivni zapre oči in v času od cca 5-20 sekund v sebi drži voljno namero, da sebe doživi direktno. V tem času poskuša biti čim bolj odprt za vse kar mu pride v zavest, odpira oči in sporoča to pasivnemu partnerju. Poskuša biti čim bolj razumljiv tako, da ga pasivni dobro razume. (Tehnično to pomeni da dve zavestni osebi - pasivna z razumevanjem in aktivna z ozaveščanjem tega kar sam govori, izgorevata lažne predstave o sebi in možnost zavedanja bistva samega sebe- razsvetljenja se enormno poveča- opomba Igor). Pasivni partner ga samo opazuje, poskuša čim bolje razumeti kar je rekel aktivni in ne reče ničesar. Ko je aktivno rekel kar je imel v zavesti, ponovno zapre oči in z namero da sebe doživi direktno si v sebi zopet postavi vprašanje: Kdo sem Jaz? To se nadaljuje vse do konca petih minut, ko se pojavi gong in mojster ali asistent reče: "Zahvalite se partnerjem" in tisti, ki je poslušal reče: "Hvala ti". Nato mojster ali asistent izreče navodilo: "Zamenjajte vloge" in zdaj tisti, ki je bil prej aktivni partner postane sedaj pasivni in postavi vprašanje. Tisti, ki je bil prej pasivni, sedaj postane aktivni ter meditira na vprašanje: Kdo sem jaz? ter vsebino zavesti sporoča pasivnemu, ki ga posluša. Tako se aktivni in pasivni vsakih 5 minut izmenjujeta vse do konca 40 minutne vaje. Po tem pride na vrsto pavza ali neka druga aktivnost. Povedati je treba še, da pasivni izreče navodilo aktivnemu (Reci mi kdo si ti?) le enkrat na začetku pet minutnega intervala.

Kraj dogodka: Zavod GNOZEN, Kersnikova 5a, Ljubljana

Datum: od četrtka 25.7.2019 od 18.ure do nedelje 28.7.2019 do 19.ure

Voditelj: mojster Hiron

Cena: 160 Eur do 10.7.2019 (kasneje 200 Eur), akontacija 50 Eur.

Vplačilo v enem obroku znaša 144 Eur za vplačila do 10.7.2019.

Pri brezplačni včlanitvi v Zavod GNOZEN do 10.7.2019 je cena intenziva samo 72 eur. Več o članstvu na strani Zavoda GNOZEN. Za pristopno izjavo pišite na: info@gnozen.com

1. Pred vplačilom je potrebno opraviti srečanje ali tel. pogovor z voditeljem 040898585.

Z vplačilom akontacije, ki je nepovratna, si udeleženci rezervirate mesto na intenzivu (prednost ima kdor vplača prej) z vplačilom na račun Zavoda GNOZEN:

št. SI56 6100 0001 1748 405 (odprt pri DELAVSKA HRANILNICA, d.d.)

Namen: Akontacija Intenziv; Ko vplačate še razliko napišite pri Namenu: Intenziv-ostanek; V enem delu: Intenziv

Koda namena: OTHR

Swift: HDELSI22

Sklic: 00 Datum (potreben vpis datuma plačila)

Prejemnik: Zavod GNOZEN, Kersnikova 5a, 1000 Ljubljana

2.     V ceno so vključeni vsi stroški trajanja intenziva.

3.     Prihod: Udeleženci prispete ob 18.uri v Zavod GNOZEN.

4.     Osebni predmeti: Udeleženci prinesite osebno izkaznico, copate, športne copate, udobno obleko ali trenirko in vetrovko za slučaj dežja. Na intenzivu se načeloma ne nosijo verižice, zapestnice, prstani in podobne stvari.

5.     Mobilni telefoni: Telefoni, tablice in laptopi se ne uporabljajo. Sicer so lahko vključeni, vendar mora biti zvok klicev, alarmov in ostalih obvestil izključen. Da bi se lahko nemoteno posvetili delu, informirajte osebe s katerimi po navadi komunicirate, da v tem terminu ne boste na razpolago.

6.     Bolezni: Na Intenzivu NE morejo sodelovati osebe, ki so bile zdravljene za duševnimi obolenji, epilepsije, osebe, ki jemljejo katera koli mamila, kakor tudi NE srčni bolniki in mladoletne osebe.

DOGODEK JE ŽE PRETEKEL!

ORGANIZATOR

Zavod GNOZEN preučuje sisteme zahodne in vzhodne filozofije, kulture, umetnosti ter religije na takšen način, da lahko posameznik preko različnih načinov, tehnik in orodij prebudi oz. ponovno razkrije...

  |  www.gnozen.com
Nalagam...