18
oktober

Vrtenje, 1x na teden

Organizira: Kristina De Ventus
Kdaj: 18. oktobra ob 5:45 do
18. oktobra 2023 ob 6:45
Kje:
Prispevek:60,00 na mesec
Organizira:Kristina De Ventus
Kontakt:www.hbi.si, info@hbi.si, 040 593 747

15 ogledov

O vrtenju

Ko se vrtimo, so stopala na zemlji, hrbtenica pa predstavlja vertikalno os, povezuje nas z možgani in vesoljem. Na nas delujeta dve sili – centripetalna, ki nas vleče navznoter, in centrifugalna, ki vleče navzven, primerjamo jo lahko z vrtincem, tornadom. Tudi tornado je namreč na sredini točka čistega miru. Enako doživljamo pri vrtenju. 

Razumemo, da je okoli nas kaos, mi pa smo v miru in stabilnosti, iz katerih delujemo. Hitreje se vrtimo, bolj se telo prepusti vrtincu, prilagaja se na vrtenje, mi pa pridemo v stik s sabo – to veščino nato prenesemo v življenje ter se v vseh situacijah vračamo v točko stabilnosti. 

Poleg tega med vrtenjem naše blokade, vzorci, travme, prepričanja, omejitve pridejo na plan, da jih ozavestimo, nato pa odpadejo. Seveda je za to treba nekaj časa vztrajati.

Najprej se pokažejo napetosti v fizičnem telesu. Ljudje pravijo, da jih bolijo roke, niso stabilni, a ko zaprejo oči in se zavrtijo, začnejo čutiti na drugačni ravni.

_____________________________

  • Zaradi fine vibracije, ki jo vzpostavimo, ker aktiviramo svoje energijsko polje, žleze delujejo drugače, izločajo se hormoni, čakre so pretočne
  • Telo in okostje se postavita v svojo pravo postavitev, nismo več trdi, pridemo nazaj v mehko naravno stanje.
  • Ugasnjeni električni impulzi v sinapsah se sprožijo, kot bi z gibanjem prižgali luč.
  • Smo v stanju mirovanja, na nas deluje nova vibracija, tako se lahko ure in ure vrtimo v tišini, usmerjeni vase.

 _____________________________

Drug proces, ki se pri tem odvija, je, da se z vrtenjem odpremo vesolju in se povežemo z njim. Človek živi med zemljo in nebom, vzpostavi se axis mundi kot os, okoli katere se vrtimo.

Pomembno je spoznanje, da se lahko naslonimo na zemljo, ki nam daje varnost. Ena noga namreč ohranja stabilnost, druga poganja. Ko se s stopali ritmično prestopamo in udarjamo ob tla, to povzroči spremembo trenutnega celičnega programa. 

Vrtenje tudi vpliva na vodo v nas

Zgrajeni smo približno iz 70 % vode. Vodi damo novo informacijo, saj dobivamo nove izkušnje v stanju brez težnosti, ko odpadajo blokade. Voda v nas nosi vse naše spomine od rojstva naprej. Če npr. mislim, da sem nesposobna in se ne znam gibati, s tem informiram vse od fizičnega telesa do čustvenega. A če vanjo zapišemo drugačno sporočilo, se to začne širiti na vse telo in postanemo drugačno človeško bitje.

 

Pa učinki in dobrobiti vrtenja?

Z udeleženci opažamo naslednje:

- Postanemo organizirani, odločni, disciplinirani.

- Telo se sčasoma popolnoma sprosti blokad.

- Povečajo se kreativnost, intuicija, spontanost.

- Delovanje misli postane usmerjeno – misli ne delujejo brez potrebe, temveč le, ko jih potrebujemo. Miselni procesi v možganih namreč črpajo 20 do 30 % človekove energije.

- Med pripravami na vrtenje stabiliziramo korak, naučimo se pravilno drsati in prenašati težo, da korak postane mehek in lebdeč. Zgradi se tudi pravilni nartni lok, ki je pri marsikaterem odraslem prenizek.

- Življenje je nepredvidljivo, vendar mora biti človek pripravljen na to – potem kaos življenja ne vpliva nanj. Vrtenje nas usposobi, da se prilagodimo kaosu, da se gibljemo v njegovi smeri in pri tem ostajamo mirni.

- Med vrtenjem lahko v popolnosti spoznamo sebe, ko doživimo točko mirovanja v središču vrtenja: središče tornada, njegov vir, ki omogoča gibanje (vrtenje), je majhna mirujoča točka, imenovana tudi oko tornada, iz katere se v koncentričnih krogih širi njegova silna energija. Ko to točko med vrtenjem doživimo v sebi, spoznamo skrivnost sebe.

 

Kaj pravijo udeleženci

 

 Učinki vrtenja so me pripeljali do tega, da čutim. Vse, kar je prej deviiralo od sredine - notranji nemir -, so bile moje napake, nerazumevanje in neskladnost s tem, kar je. Tako preprosta in navidezno nesmiselna tehnika me je naučila več o razumevanju sebe kot leta študija psihologije.
Kristjan, mag. psihologije
 

 

 Z vrtenjem dobimo vpogled v dogajanje v sebi iz neke druge perspektive, frekvence, valovanja. Tornado ali kaos, ki ga na prvi pogled od zunaj navidezno ustvarjamo z vrtenjem, se na znotraj spremeni v mir, osredotočenje, sprejemanje ter integracijo vsega, kar smo, tako na zunaj kot tudi navznoter.
Robert

 

Ko se svet okoli tebe vrti kot nor, ti pa ostajaš stabilen, svoboden, brez strahu.
Janko 

 

V meni po vrtenju odzvanja stik z dihom in nogami in zaupanjem in pokončnostjo in silo, ki sama dvigne roke, ki spontano odvrže, kar ni potrebno.
Mojca

 

O meni

 

Z vrtenjem sem se kot 20-letnica srečala v New Yorku na Ballet Institutu, kjer sem se izpopolnjevala iz baleta.

Premik v meni se je zgodil, ko je v nekem trenutku na odru mojo pozornost prevzela igra med svetlobo in sencami. Notranji občutek, da se vse v meni vrti, me je vodil k spoznanju, da obstajata dve očesi, zemeljsko, povezano z otipljivim svetom, in duhovno, notranje. Ta transformacija me je spodbudila, da sem stvari začela videti drugače. 

Nato me je presunila sposobnost ruskega baletnega mojstra Ilje Gafta, ki je imel sposobnost kljub 65 letom zaporedno narediti 11 piruet. Spraševala sem se, kaj se dogaja, ko se vrti kot vrtavka. 

Videla sem, da je mogoče biti na eni točki in se hkrati vrteti. S tem se je začelo moje odkrivanje  starega vedenja o gibanju, ki nas pripelje do sebe – svetih plesov, meditacij, vrtečih se dervišev … Ob tem me je zanimala tudi znanstvena plat, torej kateri kemični proces se zgodi, ko se vrtimo. 

 

O delavnici

srede
5:45 – 6:45 h
začetek: 4. 10.

V uvodu je kratek teoretični del, ki mu sledi praktični del.

- tehnika vrtenja
- dih, ritem in vrtenje
- moški in ženski princip pri vrtenju
- samopostavitev okostja (temelja okostja)
- tonus mišic pri vrtenju
- prepuščanje
- zavedanje, občutek
- pomen fokusa

Srečanje zaključimo s kratko sedečo meditacijo – lotosova nit. Gre za zavestno usmerjanje manifestacije moči vitalne sile v določen del telesa.

 

Se srečamo med vrtljaji,

Kristina De Ventus

OSTALE TEHNIKE IN METODE, ki jih izvajam

SISTEM GURDJIEFF je sistem gibanj, plesov in skupek starodavnih fragmentov znanj. Vodi v harmonizacijo in deavtomatizacijo, razvoj višjih stanj inteligence in zavesti. Najbolj znani so Sveti plesi/gibi. https://hbi.si/gib-gurdjieff/  

V INTENZIV so vključene vsebine za umirjanje, sproščenost, odpiranje energetskih centrov, razvijanje čutenja in percepcije, boljšo osredotočenost, pravilno telesno postavitev.  https://hbi.si/intenziv/ 


ISHMECH ples brez formehttps://hbi.si/ishmech/  

MEDITACIJA: kundalini, dinamična, zvočna, tišina https://hbi.si/intenziv/  

ŽENSKI KROG Sol Ro Ma Ha: 2x na leto; spomladi in jeseni https://hbi.si/zenske/  


Skupine so prijetne, pestre in raznolike, tako po starosti kot izobrazbi in življenjskih izkušnjah. Ljudje se udeležujejo več delavnic in pravijo, da z vsake odnesejo zajeten kos v sestavljanju mozaika do razumevanja sebe.

Pokukajte tudi v zavihek MEDIJI, kjer so zbrane medijske objave, intervjuji, portreti https://hbi.si/mediji/ 


~ Bodite.  ~


Kristina De Ventus

DOGODEK JE ŽE PRETEKEL!

ORGANIZATOR

Cilj gibalno-plesnih metod je odpravljanje navad, prepričanj, avtomatizmov, strahov in stresa. Človeku prinesejo ponovno čudenje, radovednost, raziskovanje skozi lastno telo in direktno doživetje sebe ter odkrivanje mehanizmov, po...


Nalagam...